Έρευνα: Αυτό είναι το ποσοστό των υγιών ανθρώπων κάτω των 70 ετών που θα πεθάνουν από κορονοϊό

featured image

Ο έλληνας καθηγητής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ εκτίμησε σε νέα του μελέτη ότι το ποσοστό θνησιμότητας από τον κορονοϊό μπορεί να κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, στο 0,05%.

Σύμφωνα με την εργασία του, η Covid-19 ίσως σκοτώνει μόλις έναν στους 2.000 υγιείς ανθρώπους κάτω των 70 ετών.

Η μελέτη του, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μιλά για ένα νούμερο που είναι πλέον πέντε φορές κάτω από την προηγούμενη εκτίμησή του, η οποία ήθελε τον δείκτη θνησιμότητας του κορονοϊού για όλες τις ηλικίες στο 0,25%.

Για να το δούμε στην προοπτική του, η εποχική γρίπη σκοτώνει περίπου το 0,1% των κρουσμάτων. Η θέση του Ιωαννίδη δεν έμεινε ωστόσο χωρίς κριτική. Βασίζεται σε 61 επιδημιολογικές μελέτες άλλων επιστημόνων από τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, οι οποίοι θεωρούν ωστόσο πως ο τρόπος που χρησιμοποίησε τα δεδομένα τους δεν είναι σωστός.


«Ο Ιωαννίδης παραθέτει τη μελέτη μας, αλλά κάνει λάθος στους αριθμούς», δήλωσε ένας από αυτούς.

Για την ώρα, συναίνεση στην επιστήμη για το πόσο θανάσιμος είναι ο κορονοϊός δεν υπάρχει. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τοποθετεί τον δείκτη στο 0,6% για όλες τις ηλικίες, οι περισσότεροι επιστήμονες αποδέχονται ωστόσο πως η Covid-19 παρουσιάζει μεγαλύτερους κινδύνους για τους ανθρώπους άνω των 70 ετών.

Ακαδημαϊκοί από την Οξφόρδη εκτιμούν, με βάση τα δικά τους μοντέλα, τον ίδιο δείκτη στο 1,4%.

Ο Ιωαννίδης καταλήγει πως ο δείκτης μόλυνσης «ποικίλει σημαντικά» ανά περιοχή, γεγονός που επηρεάζει τα δεδομένα.

Πηγή: www.newsbeast.gr








Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.