Κομισιόν: Κίτρινη κάρτα για ληξιπρόθεσμες οφειλές και εκκρεμείς συντάξεις

featured image

Κίτρινη κάρτα βγάζουν στην Ελλάδα οι θεσμοί για τις καθυστερήσεις στη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και κυρίως στην αύξηση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Όπως αναφέρεται στην έβδομη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η «απροσδόκητη αύξηση των εκκρεμών συντάξεων» σε συνδυασμό με την απώλεια του στόχου συρρίκνωσης των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου, συνολικά.

Τον Ιούνιο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου ανέρχονταν σε 1,5 δις ευρώ ποσό υψηλότερο κατά 667 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο έναντι του οποίου είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση με την κατάρτιση ενός συγκεκριμένου οδικού χάρτη για τον μηδενισμό αυτών των χρεών. Στο μέτωπο των εκκρεμών συντάξεων, οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί για επικαιροποίηση των στόχων στο τέλος Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των θεσμών το 2020 θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα στο 5,8% του ΑΕΠ, ύφεση 9% υπό την παραδοχή πως η ισχύς των περιοριστικών μέτρων θα είναι φθίνουσα σε σχέση με την πρώτη φάση της πανδημίας και ανεργία κοντά στο 20% ενώ η επαναφορά του ΑΕΠ στα επίπεδα του 2019 δεν αναμένεται πριν το 2022. Το επόμενο έτος, ο πήχης της ανάπτυξης τοποθετείται στο 6% με τα κατάλοιπα της πανδημίας σημαντικά.


Όλες οι προβλέψεις ενσωματώνουν ισχυρό βαθμό αβεβαιότητας καθώς εκτός από την πανδημία, η ελληνική οικονομία πιέζεται (και δημοσιονομικά) παράλληλα από το μεταναστευτικό και γεωπολιτικές εντάσεις οι οποίες υπογραμμίζονται στην έκθεση.

Η γενική «βαθμολογία» των θεσμών όσον αφορά την τήρηση των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων από την κυβέρνηση χαρακτηρίζεται σχετικά καλή. Πάντως η έκθεση σημειώνει καθυστερήσεις στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων , μεταξύ των οποίων και το εγχείρημα ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών ακινήτων με τις εμπορικές.

Σχεδιαζόταν για το 2020, έμεινε στα χαρτιά λόγω πανδημίας αλλά όπως προκύπτει από την έκθεση το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να ολοκληρώσει την άσκηση έως τα μέσα του 2021.

Στα δημοσιονομικά, απουσία κανόνων και στόχων φέτος, οι θεσμοί καταγράφουν τις πιέσεις στον προϋπολογισμό και εκτιμούν πως το πρωτογενές έλλειμμα φέτος θα διαμορφωθεί στο 5,8% του ΑΕΠ χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες συμμόρφωσης με τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα αναδρομικά ( 0,8% του ΑΕΠ μόνο για το δεκάμηνο).

Η εκτίμηση αυτή αναμένεται να επικαιροποιηθεί με την κατάρτιση του προσχεδίου προϋπολογισμού.

Πηγή: www.newsbeast.gr








Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.