Η ακτινογραφία του πακέτου της Θεσσαλονίκης: Ποιοι φορολογούμενοι κερδίζουν και πόσα το 2021

featured image

Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που θα δουν από τη Πρωτοχρονιά αύξηση στο μισθό τους αλλά κυρίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι το 2021 θα πληρώσουν μικρότερο φόρο για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν φέτος είναι οι περισσότερο κερδισμένοι του πακέτου των 6,8 δισ. ευρώ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη.

Εκτός ελαφρύνσεων μένουν οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται με εισφορά αλληλεγγύης ενώ οι συνταξιούχοι θα λάβουν αναδρομικά συνολικού ύψους 1,86 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο και το Δεκέμβριο αλλά όσοι έχουν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ θα πληρώνουν εισφορά αλληλεγγύης.

Η κυβέρνηση υπό την αβεβαιότητα για την επιδημιολογική κρίση και υπό τη πίεση των θεσμών για αποφυγή «δημοσιονομικού ξεχειλώματος» επέλεξε να προχωρήσει σε στοχευμένες παρεμβάσεις για την άρση του φορολογικού βάρους κρατώντας τη χρηματοδοτική εφεδρεία από το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ για τυχόν απρόβλεπτες καταστάσεις στην οικονομία.

Ποιοι γλιτώνουν την εισφορά αλληλεγγύης

Στο επίκεντρο των ελαφρύνσεων που θα ισχύσουν το 2021 βρίσκονται:

Οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα που από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους θα έχουν αύξηση των αποδοχών τους λόγω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι αλλά και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και της ΕΥΔΑΠ, οι οποίοι δεν θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν αύξηση στις καθαρές αποδοχές τους που κυμαίνεται από 8 ευρώ έως και πάνω από 141 ευρώ ανάλογα με το ύψους των μισθού.  Όσο υψηλότερες είναι οι αποδοχές τόσο μεγαλύτερη είναι η ελάφρυνση, Για παράδειγμα για μισθό 1.000 ευρώ το όφελος είναι 15,1 ευρώ ενώ για μισθό 3.000 ευρώ ανέρχεται σε 141,5 ευρώ . Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που είναι οι περισσότερο ευνοημένοι. Με  την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης που θα υποβάλλουν το 2021 θα διαπιστώσουν ότι εκτός από τη μείωση του φόρου που θα προκύψει για τα φετινά τους εισοδήματα με την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας και την εισαγωγή συντελεστή 9% για εισοδήματα  έως 10.000 ευρώ θα γλιτώσουν από την πληρωμή της εισφοράς αλληλεγγύης. Για παράδειγμα ένας επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ θα δει το επόμενο έτος τη φορολογική του επιβάρυνση να μειώνεται κατά  1.776 ευρώ


Ειδικότερα η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης η οποία σήμερα επιβάλλεται στους έχοντες εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ αφορά:

Τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ και την ΕΥΔΑΠ για τα εισοδήματα του 2021 δεδομένου ότι εξαιρούνται από τη γενική κυβέρνηση και δεν θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι. Τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες για τα εισοδήματα του 2020 τα οποία θα δηλωθούν και θα φορολογηθούν το 2021 με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Από το πακέτο των φοροελαφρύνσεων μένουν εκτός οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι οι οποίοι θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται με την εισφορά αλληλεγγύης  εφόσον το εισόδημα τους ξεπερνά τα 12.000 ευρώ.

Είναι  χαρακτηριστική η αναφορά του πρωθυπουργού  ότι «επιλογή της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας, γιατί αυτός έχει πληγεί πολύ περισσότερο από τις συνέπειες της πανδημίας», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους  σε βάθος τετραετίας.

Το κόστος για τα κρατικά ταμεία από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ανέρχεται σε 800 εκατ. ευρώ ενώ άλλα 800 εκατ. ευρώ κοστίζει η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και τους εργοδότες.

Πηγή: www.newsbeast.gr








Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.