Κουτεντάκης: Πάμε για μεγαλύτερη ύφεση από ό,τι είχαμε προβλέψει για το 2020

featured image

Την εκτίμηση ότι πάμε για μεγαλύτερη ύφεση από την αρχική που είχε προβλεφθεί για το 2020 εξέφρασε ο επικεφαλής του Γραφείου Πρoϋπολογισμού της Βουλής Φραγκίσκος Κουτεντάκης, σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Σύμφωνα με τον κ. Κουτεντάκη, λαμβάνοντας υπόψη και τα στοιχεία του β΄ τριμήνου που ανακοινώθηκαν-και τα οποία τελικά ήταν χειρότερα από την πρόβλεψη του Γραφείου-, «η ύφεση για το 2020 αναμένεται να κινηθεί λίγο χειρότερα από ό,τι είχαμε προβλέψει».

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι πρόκειται για μια ένδειξη και ακόμη δεν έχει αναθεωρηθεί η πρόβλεψη του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

Συνεπώς η ύφεση ενδεχομένως να κινηθεί σε χειρότερα επίπεδα από τα επίπεδα του 8,5%-9,4% που είχε προβλέψει αρχικά το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Πάντως ο κ. Κουτεντάκης δεν θέλησε να προβεί σε εκτίμηση συγκεκριμένου ποσοστού για την ύφεση.


Δεδομένο χαρακτήρισε το ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα είναι φέτος ελλειμματικό. Αυτό ωστόσο στην παρούσα φάση δεν είναι άμεσο πρόβλημα, αφού όπως εξήγησε λόγω της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν ανασταλεί για φέτος. Εξάλλου οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων δεν έχουν αυξηθεί και παραμένουν χαμηλές.

Έτσι, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα για φέτος δεν υπάρχει ανησυχία για δημοσιονομική επιδείνωση, είπε ο κ. Κουτεντάκης. Μεοσπρόθεσμα όμως το πρόβλημα θα εμφανιστεί και θα πρέπει όταν ξεπεραστούν τα χειρότερα αυτής της πανδημίας να δούμε με ποιον τρόπο θα αποκαταστήσουμε την δημοσιονομική μας ισορροπία.

Πηγή: www.newsbeast.gr








Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.