Φανουρόπιτα: Μοναστηριακή συνταγή για αφράτη φανουρόπιτα σκέτη ευλογία -Ποια ευχή λέμε κατά την παρασκευή της

featured image

Φανουρόπιτα: Στις 27 Αυγούστου είναι η εορτή του Αγίου Φανουρίου. Πολλοί άνθρωποι ενδεχομένως να θελήσουν να φτιάξουν, Φανουρόπιτα. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το να την αφιερώσουν στον Άγιο Φανούριο. Σε περίπτωση που είστε και εσείς ένα από τα άτομα που ενδιαφέρονται να φτιάξουν, Φανουρόπιτα, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις οδηγίες που βρίσκονται παρακάτω. Αναλυτικότερα:

Φανουρόπιτα – Εύκολη συνταγή: Ακολουθούν τα υλικά της συνταγής, καθώς και αναλυτικές οδηγίες για την εκτέλεσή της Φανουρόπιτα – Εύκολη συνταγή: Υλικά συνταγής

– 1 κούπα σπορέλαιο
– 3 κούπες αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του)
– 1 κούπα ζάχαρη
– 1 κούπα φυσικό χυμό πορτοκάλι
– 1 κουταλάκι γλυκού σόδα
– 1/2 κούπα καρύδι κομμένο μέτριο
– 1/2 κούπα σταφίδα ξανθή
– 1/2 κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο
– 1 κουταλάκι γλυκού κανέλα

Φανουρόπιτα – Εύκολη συνταγή: Εκτέλεση συνταγής


0 Διαλύουμε τη σόδα μέσα στον χυμό πορτοκάλι.
– Αν έχουμε ήδη τη σταφίδα στο ψυγείο τότε πρέπει να τη βάλετε 4 ώρες σε νερό για να φουσκώσει.
– Αν την πάρετε φρέσκια τη χρησιμοποιείτε απευθείας.
– Χτυπάμε το λάδι μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει όσο περισσότερο γίνεται η ζάχαρη.
– Σε αυτό το μείγμα ρίχνουμε το πορτοκάλι που έχουμε διαλύσει τη σόδα.
– Συνεχίζουμε το χτύπημα για 3-4 λεπτά. (σ.σ. Σε αυτό το στάδιο χρησιμοποιούμε μίξερ)
– Σε ένα μπολ έχουμε βάλει το αλεύρι μαζί με το γαρίφαλο, την κανέλα, το καρύδι και τη σταφίδα (σ.σ. την οποία έχουμε στεγνώσει ταμποναριστά για να μην σβολιάσει το αλεύρι όταν τη ρίξουμε).
– Ανακατεύουμε με αναδευτήρα ή με κουτάλι το μείγμα.
– Δεν χρειάζεται να ξαναχρησιμοποιήσυμε το μίξερ.
– Έχουμε λαδώσει ελάχιστα το ταψί (σ.σ. 28 νούμερο), γιατί ήδη το μείγμα μας έχει όσο λάδι χρειάζεται για να μην κολλήσει και απλώνουμε το μείγμα.
– Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς, ανάλογα τον φούρνο (σ.σ. ψήνεται και σε αντίσταση και σε αέρα) για 40-60 λεπτά.
– Αφήνουμε τη φανουρόπιτα να κρυώσει και μετά την κόβουμε.

Φανουρόπιτα – Εύκολη συνταγή: Η ευχή

Η Ευχή αυτή διαβάζεται κατά την παρασκευή της Φανουρόπιτας που φτιάχνουμε προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου: Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος, ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώνα πλουσιοπάροχος χορηγός, ο δοτήρ των αγαθών, ο δέ Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας, η ελπίς των απηλπισμένων, η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών. Ευλόγησον τα δώρα ταύτα και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας, εις δόξαν σήν και τιμήν του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου.

Παράσχου δέ, αγαθέ, τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους, πάντα τά εγκόσμια καί υπερκόσμια αγαθά σου. Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου, δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν. Τα αιτήματα τών καρδιών αυτών καί πάσαν τήν βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον, οδηγών αυτούς προς εργασίαν τών εντολών σου, ίνα διά παντός εν ευφροσύνη καί αγαλλιάσει υμνώσι καί δοξάσωσι το πάντιμον καί μεγαλοπρεπές όνομά σου, πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου, του αγίου ένδοξου νεομάρτυρος Φανουρίου, του Θαυματουργού, καί πάντων σου τών αγίων. Αμήν.

Πηγή: www.enimerotiko.gr








Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.