Κροίσοι στην κρίση: Η εξαγορά εκατομμυρίων Ελληνικής εταιρίας που έσπασε όλα τα ρεκόρ

featured image

Εξαγορά ελληνικής start up: Πρόκειται για το πιο μεγάλο startup deal εταιρείας που έχει συμφέροντα στην Ελλάδα. Έχει να κάνει με την εξαγορά της Instashop από έναν γερμανικό όμιλο. Αυτός δεν είναι άλλος από το «Delivery Hero». Το ποσό – ρεκόρ της εξαγοράς ανέρχεται στα 360.000.000 δολάρια.

Εξαγορά ελληνικής start up: Τι κάνει το Instashop

Πρόκειται για εφαρμογή που δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες να παραγγέλνουν από σουπερμάρκετ αλλά και καταστήματα. Έτσι, παραλαμβάνουν τα ψώνια τους όποτε θελήσουν. Ακόμη και μόλις μισή με μία ώρα μετά την παραγγελία. Με ανάρτησή του στο twitter ο αρχηγός από τη Νέα Δημοκρατία και πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχάρη την εταιρεία Instashop για την εξαγορά – ρεκόρ.

«Συγχαρητήρια στην InstaShop. Συγχαρητήρια, για τη μεγαλύτερη εξαγορά ελληνικής ίδρυσης start-up επιχείρησης που έχει γίνει ως τώρα. Με δραστηριότητες Έρευνας και Ανάπτυξης που έχουν έδρα την Ελλάδα και αρχική ελληνική επένδυση. Καταδεικνύει πως το οικοσύστημα των start-up που έχουμε ανθεί. Επιπλέον, ενδυναμώνεται συνεχώς» επισήμανε στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός.

Εξαγορά ελληνικής start up: Πώς ξεκίνησε η εταιρεία

Η εταιρεία ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 2015 ως μια ιδέα του Γιάννη Τσιώρη. Εκείνος εργαζόταν τότε στο τμήμα Marketing Intelligence της Philips για τη Μέση Ανατολή και την Τουρκία. Ο Τσιώρης παρατήρησε κενό στην αγορά του on-demand grocery στο Ντουμπάι μέσα από προσωπική ανάγκη. Αφού σχεδίασε το MVP της Instashop, παραιτήθηκε από την καριέρα του στη Philips. Έπειτα, έφτιαξε μια ολιγομελή ομάδα, με την βοήθεια της Ιωάννας Αγγελιδάκη, συνιδρυτή της Instashop.


Η πρώτη επένδυση ήρθε λίγους μήνες μετά από τους VentureFriends και τη Jabbar, γνωστό επενδυτή στην περιοχή της ΜΕΝΑ. Οι 2 επενδυτές, VentureFriends, και Jabbar, συνέχισαν να στηρίζουν την Instashop. Αυτό, διότι αναπτυσσόταν ραγδαία από κάποιες εκατοντάδες παραγγελίες ημερησίως σε μία χώρα, σε δεκάδες χιλιάδες σε 5 χώρες. Επιπλέον, εξελισσόταν σε αδιαφιλονίκητο ηγέτη του αραβικού κόσμου στο χώρο του on-demand grocery.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η Instashop δεν χρειάστηκε σημαντική υποστήριξη και κεφάλαια, αφού η ομάδα κατάφερε να δημιουργήσει μια μεγάλη, γρήγορα αναπτυσσόμενη, και κερδοφόρα startup εταιρία μέσα σε μόλις 5 χρόνια, με συνολική επένδυση ύψους μόλις $7Μ. Η ικανότητα της Instashop να αναπτύσσεται ραγδαία και να καλύπτει την απότομα αυξημένη ζήτηση συνέβαλε καίρια στην πρόσβαση σε φαγητό και φάρμακα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορω νοϊού.

Εξαγορά ελληνικής start up: Η εξαγορά

Η εξαγορά της Instashop από τη Delivery Hero είναι συνέχεια πολύ μεγάλων εξαγορών στην ευρύτερη περιοχή της ΜΕΝΑ,όπως της Careem ($3B) και της Souq ($580M). Η εξαγορά των $360M αποτελεί ρεκόρ για startup εταιρία με Ελληνική ιδρυτική ομάδα και σημαντική λειτουργία στην Ελλάδα, και έρχεται ως συνέχεια της εξαγοράς της Softomotive από τη Microsoft νωρίτερα φέτος. Το success story αυτό αναμένεται να τραβήξει το ενδιαφέρον ακόμα περισσότερων επενδυτών καθώς και να εμπνεύσει μελλοντικούς ιδρυτές στο Ελληνικό startup οικοσύστημα.

“Είμαστε πολύ χαρούμενοι που γιορτάζουμε αυτή την επιτυχία με μια ιδρυτική ομάδα στην οποία πάντα πιστεύαμε και με την οποία δουλέψαμε μαζί από το από τα πρώτα της βήματα 2015” σχολίασε ο Απόστολος Αποστολάκης, συνιδρυτής και Managing Partner των VentureFriends. “Είμαστε ενθουσιασμένοι για την επιτυχία τους αυτή, την οποία άξιζαν και με το παραπάνω, καθώς και με ότι αυτό σημαίνει για το startup οικοσύστημα της ευρύτερης περιοχής”.

Η αγορά του online delivery φαγητού και ειδών σούπερ μάρκετ αναπτύσσεται σταθερά στην περιοχή της ΜΕΝΑ τα τελευταία 5 χρόνια. Το μέγεθός της εκτιμάται σε περισσότερα από $10Βn μόνο για τα Η.Α.Ε, με μια μεγάλη στροφή στις online παραγγελίες ως αποτέλεσμα της πανδημίας, η οποία αναμένεται να επιταχύνει την ανάπτυξη του συγκεκριμένου τμήματος της αγοράς ακόμα περισσότερο.

Πηγή: www.enimerotiko.gr








Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.