Καταρρέει ο Ερντογάν: Στα Τάρταρα η τουρκική λίρα, φτώχεια και ανεργία έχει να αντιμετωπίσει ο «Σουλτάνος»

featured image

Τουρκική λίρα: Η οικονομία της Τουρκική λίρα φαίνεται πως αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Η πορεία της είναι πτωτική και υπήρχε πριν από την πανδημία. Η ισοτιμία με το δολάριο βρίσκεται κοντά στο 7%. Από εκεί και πέρα, 400.000 επιχειρήσεις έκλεισαν και το αποτέλεσμα ήταν να χάσουν τη δουλειά τους περίπου 2.000.000 εργαζόμενοι.

Μείωση στα έσοδα από τον τουρισμό

[expander_maker more=»Διαβάστε περισσότερα» less=»…»]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ – Χαμός στα Τρίκαλα: Μητέρα χαστούκισε και έβρισε 8χρονο σε παιδική χαρά επειδή πείραξε τον γιο της

Αυτοί προστέθηκαν στους ήδη 4,5 εκατομμύρια ανέργους, εκτοξεύοντας το ποσοστό ανεργίας στο 30%. Όσο για την πηγή του τουρισμού, μάλλον στερεύει και αυτή. Εξαιτίας της δραματικής εξάπλωσης της πανδημίας στην Τουρκία, τα υψηλά έσοδα από τον τουρισμό έχουν μειωθεί δραματικά. Τα τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης υποκινούνται από τον Ερντογάν. Έτσι, μεταφέρουν στους Τούρκους πολίτες την πτώση στο νόμισμα ως ενορχηστρωμένη επίθεση που οργανώθηκε από ξένες δυνάμεις. Ανέφεραν πως ο Τούρκος πρόεδρος κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να σώσει την κλυδωνιζόμενη τουρκική οικονομία.

Την ίδια ώρα λοιπόν, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι αυξάνει το ποσοστό του συναλλάγματος που διατηρούν οι εμπορικές τράπεζες στην κεντρική τράπεζα της χώρας. Μια κίνηση που αναμένεται να εμφανίσει αυξημένα τα αποθέματα της χώρας κατά περίπου 9,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Η νομισματική αρχή δήλωσε ότι οι λεγόμενοι δείκτες απαιτήσεων αποθεματικού συναλλάγματος αυξάνονται. Η αύξηση θα είναι της τάξεως των 300 μονάδων βάσης για όλες τις καταθέσεις σε ξένο νόμισμα ανεξάρτητα από τη λήξη τους.


Τουρκική λίρα: Οι εμπορικές τράπεζες πούλησαν δολάρια

Η αλλαγή θα αναγκάσει τις εμπορικές τράπεζες να «παρκάρουν» περισσότερες από τις καταθέσεις τους σε ξένο νόμισμα στη νομισματική αρχή. Έτσι, θα αυξήσουν τα αποθεματικά που εμφανίζει η κεντρική τράπεζα. Η κεντρική τράπεζα δικαιολόηγσε την ανακοίνωση ως μέρος μιας πολιτικής ομαλοποίησης αφού παρείχε πρόσθετο σκληρό νόμισμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές τον Μάρτιο για να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ – Τσαμπουκάς στα σοκάκια της Μύκονου. Η «εγκλωβισμένη» καλλονή, οι Ιταλοί και η αστυνομία

Το επίπεδο των αποθεματικών των κεντρικών τραπεζών προκαλεί ανησυχία σε ορισμένους αναλυτές της Τουρκίας από πέρυσι, όταν οι αρχές άρχισαν να υποχρεώνουν τις εμπορικές τράπεζες να δανείζουν υποχρεωτικά ξένο νόμισμα το κράτος μέσω συμφωνιών ανταλλαγής (swaps).

Ωστόσο, τα ακαθάριστα αποθέματα του έθνους μειώθηκαν από περισσότερα από 105 δισεκατομμύρια δολάρια στις αρχές του έτους σε μόλις πάνω από 90 δισεκατομμύρια δολάρια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία. Επιπλέον οι κρατικές εμπορικές τράπεζες της Τουρκίας πούλησαν δολάρια για να στηρίξουν τη λίρα, η οποία έχει χάσει περίπου το 13% της αξίας της φέτος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ – Τότε και τώρα: Διάσημοι Έλληνες αναδημιουργούν παιδικές τους φωτογραφίες και δείχνουν πόσο άλλαξαν με τα χρόνια(μέρος 2ο)

[/expander_maker]





Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ


https://www.trelokouneli.gr/katarreei-o-erntogan-sta-tartara-i-toyrkiki-lira-ftocheia-kai-anergia-echei-na-antimetopisei-o-soyltanos/


Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.