S&P για επιπτώσεις κορονοϊού: Η ύφεση στην Ευρωζώνη και τη Βρετανία θα φθάσει το 2%

featured image

Η κρίση του κορονοϊού θα προκαλέσει ύφεση 2% στην ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο φέτος και τα κράτη θα χρειαστούν αποφάσεις «γρήγορες και τολμηρές» για να στηρίξουν την ανάκαμψη το φθινόπωρο, όπως εκτίμησε σήμερα ο οίκος S&P.

«Η ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται μπροστά σε ύφεση», εκτίμησε ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, στις οικονομικές του προβλέψεις που σε μεγάλο βαθμό αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω ύστερα από την παύση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη λόγω των αυστηρών μέτρων περιορισμού για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

«Αναμένουμε τώρα μείωση της τάξης του -2%… η αντιπροσωπεύει απώλεια 420 δισ. ευρώ το 2020, συγκριτικά με τις προηγούμενες προβλέψεις τον Νοέμβριο», ανέφερε ο S&P.


Ειδικότερα, ο οίκος αναμένει μείωση του ΑΕΠ κατά 2,6% για την Ιταλία, τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία και κατά 2,1% για την Ισπανία, που έχει το δεύτερο υψηλότερο αριθμό νεκρών.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Γερμανίας καθώς και αυτό του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να συρρικνωθούν κατά 1,9%, μια πτώση λίγο μεγαλύτερη από αυτή της Γαλλίας όπου αναμένεται μείωση κατά 1,7% φέτος.

Ενώ ο οίκος αναμένει «μια σταδιακή ανάκαμψη του 3%» για το 2021 για την ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο, προβλέπει ότι η ανάκαμψη αυτή θα απαιτήσει «απαντήσεις γρήγορες και τολμηρές για να αποφευχθεί περαιτέρω απώλεια του ΑΕΠ».

Ο S&P προειδοποιεί ότι ο αντίκτυπος της κρίσης μπορεί να είναι πολύ πιο ισχυρός εάν «η επιδημία παραταθεί και εξαπλωθεί περισσότερο» σε σχέση με τις σημερινές εκτιμήσεις. «Εκτιμούμε ότι μια ακινητοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας της ευρωζώνης για 4 μήνες μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του ΑΕΠ έως και κατά -10% φέτος».

Πηγή: www.newsbeast.gr





Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ




Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.