Κορονοϊός: Εσύ θα μείνεις σπίτι το Σαββατοκύριακο ή θα προκαλέσεις απαγόρευση μετακινήσεων;

featured image

Κρίσιμο θα αποδειχθεί το Σαββατοκύριακο για την πιθανή αυστηροποίηση των μέτρων κατά του κορονοϊού. Το σαφές μήνυμα του πρωθυπουργού και η αλλαγή που είναι στο χέρι των πολιτών.

Ο καιρός το Σαββατοκύριακο σύμφωνα με την πρόβλεψη του διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά θα ήταν ιδανικός οποιαδήποτε άλλη χρονιά για να γιορτάσουμε την έλευση της Άνοιξης, με μια ωραία βόλτα. Όχι όμως αυτή τη χρονιά. Όχι τις μέρες του κορονοϊού.


[expander_maker more=»Διαβάστε περισσότερα» less=»…»]

Με την Ελλάδα να δίνει τη μάχη και να μετράει ήδη 6 νεκρούς και 464 κρούσματα, αριθμοί που -όπως δείχνουν και παραδείγματα άλλων χωρών – θα αυξηθούν, η συμπεριφορά των πολιτών είναι ο πιο κρίσιμος παράγοντας.

Η αντοχή των ηρώων γιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ, δεν είναι ανεξάντλητη και η έκβαση του αγώνα που δίνουν κάθε μέρα με αυταπάρνηση, δεν θα είναι αίσια, αν οι πολίτες δεν τους βοηθήσουν.

Είναι ίσως η πρώτη φορά που τόσα πολλά κρίνονται, από το να μην κάνουμε τίποτα. Απλώς πρέπει να μείνουμε σπίτι.

Με δεδομένο ότι ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων προοπτικά επηρεάζεται από τη συμπεριφορά μας μέρες πριν, όπως ανέλυσε και ο νευροχειρουργός Παναγιώτης Παπανικολάου, αυτή τη στιγμή πληρώνουμε την αμέτρητη βλακεία των πρώτων ημέρών με τις γεμάτες καφετέριες και την καθυστέρηση απαγόρευσης λειτουργιών στις εκκλησίες.

Η κυβέρνηση προχωρά μέρα με τη μέρα σε όλο και αυστηρότερα μέτρα, έχοντας αφήσει ανοιχτά τα απολύτως απαραίτητα για την επιβίωσή μας καταστήματα. Ήδη εφαρμόζεται απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων, ενώ από τα μεσάνυχτα της Κυριακής θα ανασταλεί η λειτουργία των ξενοδοχείων τουλάχιστον μέχρι το τέλος Απριλίου, με την υποχρέωση να λειτουργεί 1 ξενοδοχείο ανά πρωτεύουσα Περιφερειακής Ενότητας και 3 ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Μπορεί τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το απόγευμα της Πέμπτης να μονοπώλησαν το ενδιαφέρον, ωστόσο υπήρχε ένα σημείο – κλειδί στο μήνυμά του, που δείχνει ότι αν αυτό το Σαββατοκύριακο, ένα μέρος των συμπολιτών μας εξακολουθήσει να φέρεται με τη σοβαρότητα των «καρναβαλιστών του κορονοϊού», θα πάμε σε απαγόρευση μετακινήσεων.


«Το οπλοστάσιο των μέτρων περιορισμού που μπορεί να πάρει η κυβέρνηση έχει σχεδόν εξαντληθεί. Το κακό θέλει έναν κρίκο δίπλα του για να απλωθεί. Και αυτή την αλυσίδα του τρόμου μπορούμε να τη σπάσουμε αν κάνουμε ένα βήμα πίσω. Αν μείνουμε σπίτι, αποφεύγοντας όλες τις περιττές επαφές. Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μία ευκαιρία να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη: Αφού δεν θα έχουμε καμία επαγγελματική υποχρέωση, δεν κυκλοφορούμε! Μένουμε στο σπίτι και διαβάζουμε, ακούμε μουσική, βλέπουμε ταινίες, επικοινωνούμε με τους δικούς μας, αυτούς που αγαπάμε. Πάμε για έναν περίπατο ή για τρέξιμο μόνοι. Και σε κάθε περίπτωση αποφεύγουμε τις συναθροίσεις. Απ’ όλους εμάς και τη συμπεριφορά μας εξαρτάται, τελικά, αν η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας. Και κάτι τελευταίο. Ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα και αποστάσεις. Όσο πιο μικρό είναι το νησί όπου κάποιος πιστεύει ότι θα καταφύγει για να προστατευθεί, τόσο πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη, θα είναι και η περίθαλψή του αν αρρωστήσει εκεί», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Το είπε ξεκάθαρα. Ή συμμόρφωση ή νέα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.

Οι στιγμές είναι πραγματικά ιστορικές καθώς ζούμε μια κατάσταση από αυτές που βλέπαμε στις ταινίες και από αυτές, που καλά να είμαστε όλοι θα τις συζητάμε πολλά χρόνια αργότερα, έχοντας μάλιστα να αντιμετωπίσουμε και τις τεράστιες οικονομικές συνέπειες.

Οι γνωστοί ωχαδερφιστές που ταλαιπωρούν την Ελλάδα διαχρονικά οφείλουν να αναρωτηθούν:

-Αν πρέπει ο πρωθυπουργός κάθε δυο μέρες να επαναλαμβάνει την έκκληση για τήρηση των μέτρων, λες και απευθύνεται σε παιδάκια. Περισσότερη πειθαρχία δείχνουν τα παδιιά εδώ που τα λέμε.

-Αν θα εξακολουθήσουν να είναι τόσο γαϊδούρια, ενώ γνωρίζουν ότι η δική τους αδιαφορία μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο συμπολιτών τους, συγγενών και φίλων.

-Αν χρειάζονται έναν αστυνομικό έξω από κάθε πόρτα, λες και αλλάξαμε καθεστώς για να κάνουν το αυτονόητο: Να προστατέψουν τον εαυτό τους.

Και τέλος να αναρωτηθούν αν θέλουν να βγουν κάποτε από το σπίτι. Γιατί όσο κάποιοι «κάνουν την επανάστασή τους» στις παραλίες και στα πάρκα, τόσο καθυστερούμε να φτάσουμε στο τέλος της σκοτεινής διαδρομής.

Γιατί υπάρχει αυτό το τέλος. Το βλέπουμε σήμερα στην Κίνα.

Θα έρθουν καλύτερες, μέρες. Ας φροντίσουμε να είμαστε υγιείς και όρθιοι για να τις ζήσουμε.

[/expander_maker]





Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ




Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.