Κορονοϊός στην Ελλάδα: Τι ισχύει με την εκ περιτροπής εργασία και τη μείωση μισθών κατά 50% για έξι μήνες

featured image

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η διάταξη της πρόσφατης ΠΝΠ η οποία παρέχει τη δυνατότητα μείωσης μισθών κατά 50% για έξι μήνες θα έχουν ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό.

Συγκεκριμένα προβλέπει πως οι επιχειρήσεις μπορούν για έξι μήνες να απασχολούν, για δυο εβδομάδες το μήνα, το 50% των εργαζομένων τους, δίνοντάς τους το 50% του μισθού.

Σήμερα το υπουργείο Εργασίας θα προχωρήσει σε διευκρινίσεις μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η διάταξη που ενθάρρυνε την εφαρμογή της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης για να αποφευχθούν οι απολύσεις.

Ειδικότερα:

Με τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και συγκεκριμένα στο άρθρο 9 ορίζεται για τη λειτουργία επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλείας πως για έξι μήνες από την ισχύ της:

α) Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο 2 εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα,
β) Ο ανωτέρω τρόπος οργάνωσης της εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης
γ) Εργοδότης που θα εφαρμόσει αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν κατά την έναρξη εφαρμογής του.

Το μέτρο αφορά τις επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που έχει ορίσει το υπουργείο Οικονομικών, όμως θέτει ως προϋπόθεση ότι δε θα γίνουν απολύσεις.

Ωστόσο σημαίνει βέβαια ταυτόχρονα ότι ο μηνιαίος μισθός θα μειωθεί πχ από τα 700 σε 350 ευρώ, δηλαδή πολύ κάτω από το βασικό.

Ο κ. Βρούτσης μιλώντας στο ΣΚΑΪ ανέφερε ειδικότερα ότι: «Στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί αλλά λειτουργούν με βάση τις ΚΑΔ δώσαμε εργαλεία να αξιολογήσουν το προσωπικό τους και σε ένα τμήμα να αναστείλουν την σύμβαση εργασίας τους με απαγόρευση απόλυσης και να πάρουν τα 800 ευρώ, ενώ οι άλλοι τους δώσαμε το εργαλείο της ευελιξίας. Να χρησιμοποιήσουν το προσωπικό τους, 50% στη βάση του μήνα, με τις μισές αποδοχές για να ζήσουν οι επιχειρήσεις».


Ερωτηθείς τι θα γίνει μετά το μήνα για τον οποίο προβλέπεται προστασία των εργαζομένων από την απόλυση, απάντησε: «Πάμε σιγά, σιγά. Δε νομοθετούμε για το σύνολο της περιόδου. Θα δούμε τι θα γίνει όταν τελειώσει ο μήνας που λέτε. Αυτή τη στιγμή όμως υπάρχει απαγόρευση κάθε απόλυσης στις επιχειρήσεις που αναστείλαμε με διοικητική πράξη».

Αντιδράσεις από την ΟΤΟΕ

Την «πλήρη και κατηγορηματική» αντίθεσή της στη ρύθμιση του άρθρου 9 της πρόσφατης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου εκφράζει η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ).

Όπως υποστηρίζει η Ομοσπονδία, «η διάταξη επιτρέπει αδιακρίτως στους εργοδότες να επιβάλουν μονομερώς εκ περιτροπής απασχόληση στο προσωπικό τους για διάστημα, μέχρι και έξι μήνες, απασχολώντας εναλλάξ το μισό προσωπικό και μειώνοντας στο μισό αντίστοιχα τους μισθούς τους».

Στο πλαίσιο αυτό, η ΟΤΟΕ καλεί την κυβέρνηση «να αποσύρει άμεσα αυτή τη διάταξη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου», «να ενισχύσει το ταχύτερο και με κάθε τρόπο το δοκιμαζόμενο δημόσιο σύστημα υγείας σε μέσα προστασίας, εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό», «να εντείνει τους ελέγχους για την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων και προδιαγραφών ασφαλείας, αλλά και των εργασιακών κανόνων, σε όλους τους εργασιακούς χώρους», και «να λάβει μέτρα για την προστασία του εισοδήματος όλων των εργαζομένων, χωρίς καμία εξαίρεση».

Παράλληλα, η Ομοσπονδία, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, καλεί τις τράπεζες «να τηρήσουν απαρέγκλιτα τα μέτρα και τις προδιαγραφές ασφαλείας που και με δική μας παρέμβαση δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν» και «να μην διανοηθούν να επωφεληθούν από τη συγκυρία και από τις ρυθμίσεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για να πλήξουν την απασχόληση, τα δικαιώματα και το εισόδημα των εργαζομένων του κλάδου».

Πηγή: www.newsbeast.gr





Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ




Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.