«Ο κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει σε επιφάνειες μέχρι και 17 ημέρες»

featured image

Ανατροπή σε όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για το πόσο μπορεί να επιβιώσει ο κορονοϊός στις επιφάνειες αποτελεί μία ανακάλυψη ερευνητών που αλλάζει τα δεδομένα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ίχνη του νέου κορονοϊού εντοπίστηκαν σε επιφάνειες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess 17 μέρες αφού οι επιβάτες είχαν ήδη αποχωρήσει.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ίχνη εντοπίστηκαν σε καμπίνες αλλά δεν έχει γίνει δυνατόν να διευκρινιστεί αν έχουν προκαλέσει μολύνσεις.

Η έρευνα διεξήχθη σε δωμάτια μολυσμένων επιβατών του κρουαζιερόπλοιου, τόσο εκείνων που είχαν εμφανίσει συμπτώματα όσο και ασυμπτωματικών, σύμφωνα με την αναφορά των Κέντρων Ελέγχου Νόσων και Πρόληψης Θνησιμότητας.


Στο συγκεκριμένο πλοίο είχαν εμφανιστεί περισσότερα από 700 κρούσματα του κορονοϊού. Είχε τεθεί σε καραντίνα στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας και αποτέλεσε το μεγαλύτερο ξέσπασμα του ιού εκτός της Κίνας μέχρι τότε.

Μια προηγούμενη μελέτη διαπίστωσε πως ο κορονοϊός μπορούσε να παραμείνει βιώσιμος σε πλαστικό και ανοξείδωτο χάλυβα μέχρι και 3 ημέρες, αν και τα επίπεδα αυτά μειώθηκαν με την πάροδο του χρόνου. Ο ιός αποδείχθηκε ότι ήταν λιγότερο σταθερός στον χαλκό, όπου δεν βρέθηκε βιώσιμο ίχνος του μετά από 4 ώρες. Επίσης δεν ήταν τόσο σταθερός στο χαρτόνι, το οποίο δεν έδειξε ίχνος του ιού μετά από 24 ώρες, σύμφωνα με την έκθεση του New England Journal of Medicine.

Η τελευταία μελέτη εξέτασε δωμάτια που δεν είχαν ακόμη καθαριστεί με τους ερευνητές να επιβεβαιώνουν πως το καθάρισμα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την θανάτωση του ιού. Επίσης, όπως αναφέρει η έρευνα, η εξάπλωση της λοίμωξης στο κρουαζιερόπλοιο έγινε προτού το πλοίο τεθεί σε καραντίνα.

Πηγή: www.newsbeast.gr





Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ




Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.