Κοροναϊός: Μπορεί να ξαναπροσβληθεί κάποιος αν έχει ήδη νοσήσει

featured image

Τα κρούσματα του κοροναϊού αυξάνονται καθημερινά και η εξάπλωση του ιού απασχολεί την παγκόσμια ιατρική κοινότητα αλλά και τις υπηρεσίες υγείας των κρατών.

Τα θανατηφόρα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 900 και οι επιστήμονες προβληματίζονται σχετικά με το αν ο ιός μπορεί να εμφανιστεί ξανά σε ανθρώπους που έχουν ήδη νοσήσει και έχουν ξεπεράσει φαινομενικά το πρόβλημα.

Ο απολογισμός ενός εποχικού ιού, όπως ο κοροναϊός, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό στην ανοσία που προκύπτει μετά από τη μόλυνση, η οποία επιστημονικά θεωρείται αβέβαιη.

Σύμφωνα με επιδημιολόγους στις ΗΠΑ, η έκθεση στον νέο κοροναϊό – αλλά και στους ιούς SARS και MERS που απείλησαν τη διεθνή κοινότητα σε προηγούμενα χρόνια – παράγει ανοσία που διαρκεί περισσότερο από αυτή της γρίπης, δεν είναι όμως μόνιμη και μειώνεται.

«Όλοι όταν ενηλικιωθούν, πρέπει να έχουν αποκτήσει ανοσία σε κάποιον κοροναϊό» τόνισε στο statnews.com ερευνητής πανεπιστημίου στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ. «Επειδή όμως δεν διαρκεί για πολύ, οι μεγαλύτεροι άνθρωποι μπορεί να μολυνθούν ξανά. Οι ηλικιωμένοι μάλιστα έχουν υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από τον κοροναϊό».


«Υπάρχουν στοιχεία ότι μπορεί κάποιος να ξαναπροσβληθεί από τον κοροναϊό και ότι δεν υπάρχει μακροχρόνια ανοσία» είπε η γιατρός Susan Kline από το πανεπιστήμιο της Μινεσότα. «Όπως οι ιοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, μπορεί κάποιος να προσβληθεί πολλές φορές στη διάρκεια της ζωής του. Αναπτύσσει αντισώματα, αλλά βαίνουν μειούμενα, έτσι σε μια επόμενη μόλυνση δεν έχει προστασία. Ωστόσο, οι επόμενες μολύνσεις οδηγούν σε ελαφρύτερες καταστάσεις ασθενείας».

Δεν είναι σαφές αν όσοι έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό και ανάρρωσαν, διατρέχουν τον κίνδυνο να νοσήσουν ξανά. Για περιπτώσεις ανθρώπων για παράδειγμα, που νόσησαν από τον ιό SARS το 2002-03, και την πιθανότητα να προσβληθούν από τον νέο κοροναϊό, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι δεν γνωρίζουν αν υπάρχει ανοσία.

Πόσο διαδεδομένη ή περιορισμένη θα είναι η κατάσταση ανοσίας και επομένως πόσοι άνθρωποι θα νοσήσουν από την επόμενη «πανδημία» του νέου κοροναϊού, επίσης εξαρτάται από το πόσοι άνθρωποι μολυνθούν την πρώτη φορά.

Καθώς ο ιός είναι νέος, «αυτό το πρώτο κύμα θα είναι εξαιρετικά έντονο γιατί έχουμε έναν πληθυσμό ανοσιολογικά αγνό» τονίζουν οι επιδημιολόγοι. Τα μελλοντικά κύματα θα προσπερνούν τα άτομα που είχαν προσβληθεί (αλλά όχι απαραίτητα νοσήσει). Αλλά αυτό προϋποθέτει ότι ο ιός δεν αναπτύσσει τα «κόλπα» της γρίπης που μπορούν να «ξεγελάσουν» τα αντισώματα.

Πηγή: www.newsbeast.gr





Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ




Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.