Χατζηδάκης για Τουρκία και EastMed: Έξω από το διεθνές δίκαιο ο ισχυρισμός για την εμπλοκή της

featured image

Υπήρξε χθες το βράδυ διάψευση από το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας σε σχέση με τις κοινές γεωτρήσεις ΤουρκίαςΙταλίας. Ο ισχυρισμός της Τουρκίας ότι χωρίς αυτούς ο EastMed δεν γίνεται είναι πέρα από την εποχή, πέρα από το διεθνές δίκαιο, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Σκάι 100,3 και Alpha 98,9, και προσέθεσε: «Γι» αυτό το λόγο άλλωστε υπογράψαμε για τον EastMed, 20 μέρες μετά τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν, μαζί με τον Ισραηλινό και τον Κύπριο ομόλογό μου. Παρουσία των πρωθυπουργών με ό,τι μπορεί να συμβολίζει και να υπογραμμίζει αυτό».

Ο υπουργός επισήμανε επίσης ότι υπάρχει επίσημη δέσμευση της Ιταλίας στην ΕΕ για τον αγωγό EastMed, όταν χαρακτηρίστηκε ως Project of Common Interest (PCI), και πως δεν συμφώνησε απλώς η Ιταλία ως κράτος-μέλος της ΕΕ, αλλά ως κράτος που την αφορά ο αγωγός, προσθέτοντας ότι η Ιταλία έχει συμφωνήσει για τη χρηματοδότηση των πρώτων μελετών αυτού του αγωγού από τον κοινοτικό προϋπολογισμό

Με αφορμή σχετικό ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην κατάσταση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ.

«Το απόθεμα των στύλων του ΔΕΔΔΗΕ είναι εξαιρετικά περιορισμένο και γι» αυτό πρέπει να ληφθούν επείγουσες αποφάσεις, με ταχύτητα και φυσικά και με διαφάνεια, από το ΔΣ του Διαχειριστή», επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.


Τόνισε ότι «το δίκτυο είναι πεπαλαιωμένο, είχε εγκαταλειφθεί και γίνονταν επενδύσεις της τάξης των 130 εκατ. ευρώ ετησίως τα τελευταία χρόνια, όταν οι ειδικοί λένε ότι απαιτούνταν επενδύσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ», επισημαίνοντας πως την κατάσταση αυτή την γνωρίζουν και οι εργαζόμενοι του ΔΕΔΔΗΕκαι προσέθεσε: «Το καλοκαίρι, όταν μιλούσα για την τραγική οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, μεταξύ των άλλων αναφερόμουν και τους στύλους. Τότε έβγαιναν διάφοροι και έλεγαν ότι «ο Χατζηδάκης θέλει να απαξιώσει τη ΔΕΗ». Όλα αυτά έχουν βέβαια πέσει στο κενό. Τα επείγοντα προβλήματα αντιμετωπίζονται στο μέτρο του δυνατού. Παράλληλα, θα προχωρήσει η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ για να αντιμετωπιστούν μονιμότερη βάση αυτά τα προβλήματα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ερωτήσεις ο κ.Χατζηδάκης είπε πως η Γκρέτα Τούνμπεργκ εκφράζει αγωνίες μιας ολόκληρης γενιάς και έχει δίκιο. «Οι νέοι άνθρωποι και στην Ελλάδα είναι ευαισθητοποιημένοι. Η Μεσόγειος είναι, όπως φαίνεται, το hot spot της κλιματικής αλλαγής με την αρνητική έννοια. Με την έννοια ότι ανεβαίνει η θερμοκρασία και παράλληλα η στάθμη της θάλασσας. Η κυβέρνηση έχει ψηλά στην ατζέντα της το θέμα αυτό».

Ιστορική η εκλογή Σακελλαροπούλου

«Η εκλογή της κας Σακελλαροπούλου θα μείνει στην ιστορία γιατί είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος. Και επίσης και η ίδια η απόφαση του πρωθυπουργού, ενός πρωθυπουργού που έχει την πλειοψηφία στη Βουλή αλλά κάνει μια πρόταση συναινετική, θα μείνει και αυτή ως παράδειγμα μιας νέας ευρωπαϊκής αντίληψης για τα πολιτικά πράγματα», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πηγή: www.newsbeast.gr





Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ




Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.