Εκλογικός νόμος: Οι αντιδράσεις των κομμάτων για το νομοσχέδιο

featured image

Ο νέος εκλογικός νόμος έχει εισαχθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για επεξεργασία, με τους εισηγητές των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 να τοποθετούνται για το νομοσχέδιο.

«Με το σημερινό σχέδιο εκλογικού νόμου σταματά, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, η κατεύθυνση της αναζήτησης και της εύρεσης πολιτικών συγκλίσεων, και μάλιστα αυτό σε μια εποχή που οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να οικοδομήσουν ένα κλίμα συνεργασίας και συνεννόησης», ανέφερε κατά τη συζήτηση του νέου εκλογικού νόμου ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

«Η κυβέρνηση εισηγείται ένα σχέδιο νόμου, με δεδομένη τη διαφωνία του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ενώ έχει ψηφιστεί ήδη η απλή αναλογική. Επιστρέφουμε σε λογικές του παρελθόντος και σε ένα πλειοψηφικό σύστημα και ενώ είναι δεδομένο ότι η απλή αναλογική οδηγεί σε κυβερνήσεις συνεργασίας, οδηγεί το πολιτικό σύστημα σε προγραμματικές συγκλίσεις», ανέφερε ο κ. Σπίρτζης.

«Η κυβερνητική πρόταση διαφοροποιείται καθοριστικά από την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής»

Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ, η Ευαγγελία Λιακούλη ανέφερε: «Η κυβερνητική πρόταση διαφοροποιείται καθοριστικά από την πρότασή μας» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «πονηρές παρεμβάσεις», καθώς η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος θα επιτυγχάνεται με ποσοστό περίπου στο 36,5% με 37% του εκλογικού σώματος, ενώ με την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής απαιτείται πάνω 40,5% έως 41%.

«Το να επιτευχθεί αυτοδυναμία με 41%, ως κατώφλι της, για εμάς είναι κομβικής σημασίας. Διαφορετικά αγνοείς ευθέως τη λαϊκή ετυμηγορία που σε σπρώχνει σε συγκλίσεις», είπε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έχει προσχωρήσει στη λογική της μονοκρατορίας, προσπαθώντας να φτιάξει δικό του κόμμα και κράτος.

«Το ΚΚΕ σταθερά υποστηρίζει την ανόθευτη και άδολη απλή αναλογική»


«Το ΚΚΕ είναι συνεπές, από θέση αρχής, χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες, στην υποστήριξη της ανόθευτης, άδολης απλής αναλογικής, γιατί είναι το μοναδικό εκλογικό σύστημα που αποτυπώνει τη λαϊκή βούληση», υπογράμμισε, κατά τη συζήτηση του νέου εκλογικού νόμου, ο εισηγητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

Το ΚΚΕ τις προτάσεις, τις θέσεις του, για τον εκλογικό νόμο, δεν τις βάζει στη ζυγαριά και σε παιχνίδια με άλλα ζητήματα, είπε και τόνισε ότι αυτή την περίοδο εξελίσσεται «ένα παζάρι, με αφορμή τον εκλογικό νόμο, στο οποίο εντάσσονται και άλλα ζητήματα, όπως είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».

«Μόνο η απλή και ανόθευτη απλή αναλογική διασφαλίζει τη γνήσια καταγραφή των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών»

«Σήμερα καταργείται ένα σύστημα που, παρά τα τρωτά του, κινείται στη σωστή κατεύθυνση», ανέφερε κατά τη συζήτηση του νέου εκλογικού νόμου η εισηγήτρια του ΜέΡΑ 25, Αγγελική Αδαμοπούλου και κατήγγειλε ότι εισάγεται ωφελιμιστικά κλιμακωτή πριμοδότηση του νικητή των εκλογών, με μπόνους, κατά μέγιστο 50 εδρών.

«Πρακτικά θα έχουμε αυτοδύναμη μονοκομματική κυβέρνηση, με ποσοστό περίπου στο 37% και αν μάλιστα το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που δεν καταφέρνουν να μπουν στη Βουλή, είναι μεγαλύτερο από το σημερινό, η αυτοδυναμία θα προκύπτει με ποσοστό 36,5%», είπε η βουλευτής και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προκαλεί μια ακραία διολίσθηση στην αξία της ψήφου του 63% για να αυξηθεί ανεπίτρεπτα η αξία της ψήφου του 37%, που κάνει τον πρώτο αυτοδύναμο.

Η πρόταση του ΜέΡΑ 25, είπε, αφορά σε μικτό σύστημα εκλογής βουλευτών και στην απόλυτη τήρηση της γνήσιας και ανόθευτης αναλογικότητας για τις 250 από τις 300 έδρες. «Χρειαζόμαστε περισσότερη δημοκρατία και καλύτερη αντιπροσώπευση», είπε η βουλευτής και τόνισε ότι μόνο η απλή και ανόθευτη απλή αναλογική διασφαλίζει τη γνήσια καταγραφή των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών.

Πηγή: www.newsbeast.gr





Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ




Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.