Τι αλλάζει στη ρύθμιση για τα ξεχασμένα τετραγωνικά

featured image

Σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα τεθεί σε λειτουργία από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) θα κληθούν, τελικά, να υποβάλουν στους Δήμους τις δηλώσεις για τη διόρθωση των στοιχείων των επιφανειών των ακινήτων τους χιλιάδες πολίτες.

Έτσι θα επωφεληθούν από την ευνοϊκή ρύθμιση της παραγράφου 2 του άρθρου 51 του ν. 4647/2019, που θα τους απαλλάξει από πρόστιμα και αναδρομικές επιβαρύνσεις με δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη για τη δεκαετία 2010-2019 για τα τετραγωνικά μέτρα που είχαν αφήσει αδήλωτα και την οποία νομοθέτησε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Στη λύση αυτή προσανατολίζεται η ΚΕΔΕ, καθώς διαπιστώνεται ότι οι πολλοί Δήμοι της χώρας δεν είναι σε θέση να υποδεχθούν τις απαιτούμενες διορθωτικές δηλώσεις και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους δημότες τους που ενδιαφέρονται να υπαχθούν στη ρύθμιση, με σοβαρό κίνδυνο να τιναχθεί στον αέρα το όλο εγχείρημα για την εφαρμογή της αναφέρει δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου».

Η σχετική διευκρινιστική εγκύκλιος με τις οδηγίες για την εφαρμογή της ρύθμισης αναμένεται να εκδοθεί και αποσταλεί στους Δήμους από το υπουργείο Εσωτερικών τις επόμενες ημέρες. Επιπλέον έχει διαπιστωθεί ότι πάρα πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων, κυρίως από την περιφέρεια της χώρας, δεν έχουν καν ενημερωθεί για την ψήφιση της συγκεκριμένης ρύθμισης.


Εξαιτίας των γεγονότων αυτών, είναι πλέον πολύ πιθανό η κυβέρνηση να παρατείνει την προθεσμία υποβολής των δηλώσεων μέχρι και το τέλος Ιουνίου, ώστε να προλάβουν να ενημερωθούν και να επωφεληθούν όλοι οι ιδιοκτήτες που δύνανται να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση.

Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ζητηθεί βοήθεια από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) για την υποστήριξη της εφαρμογής της ρύθμισης.

Συγκεκριμένα μελετάται η ιδέα να ζητηθεί από την ΑΑΔΕ να στείλει στους φορολογούμενους μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) με τα οποία θα τους γνωστοποιεί ότι έχει ψηφιστεί η συγκεκριμένη ευνοϊκή ρύθμιση, θα τους ενημερώνει αναλυτικά για το τι ακριβώς προβλέπει και θα τους προτρέπει, εφόσον διαπιστώνουν ότι μπορούν να υπαχθούν, να σπεύσουν και να επωφεληθούν.

Μέχρι στιγμής, πάντως, επειδή δεν έχει εκδοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών η πολυαναμενόμενη εγκύκλιος με τις οδηγίες και τις διευκρινίσεις για την εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης, πολλοί ενδιαφερόμενοι πολίτες που έχουν προσέλθει σε Δήμους, εκδηλώνοντας τις προθέσεις τους να υποβάλουν τις απαιτούμενες διορθωτικές δηλώσεις, έχουν λάβει από τους αρμοδίους υπαλλήλους την απάντηση ότι δεν έχουν ακόμη ενημερωθεί κι ότι προς το παρόν δεν μπορούν να εφαρμόσουν τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Πηγή: www.newsbeast.gr





Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ




Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.