Πέτρος Κόκκαλης για φωτιές στην Αυστραλία: Πρέπει να δράσουμε όπως απαιτούν οι επιστήμονες και τα παιδιά μας

featured image

Παρέμβαση για το κλίμα πραγματοποίησε τη Δευτέρα το απόγευμα στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και εκπρόσωπος της κίνησης πολιτών Κόσμος, Πέτρος Κόκκαλης.

Σε μια φορτισμένη ομιλία, ο Έλληνας ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στις καταστροφές που έχουν προκληθεί το τελευταίο διάστημα στην αυστραλιανή ήπειρο, εκεί όπου οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές προξένησαν ανυπολόγιστες καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον.

Αυτές τις μέρες 206 εκατομμύρια τόνοι εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα και την ποιότητα του αέρα στην πρωτεύουσα Καμπέρα και ταυτόχρονα περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ζώα έχουν χαθεί στις πύρινες φλόγες, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων σπάνιων ειδών. Σε αυτό τον τραγικό απολογισμό χάθηκαν 25 άνθρωποι, ενώ είναι αδύνατο να υπολογιστεί το μέγεθος των ζημιών σε πολλές κοινότητες της αυστραλιανής ηπείρου.

Στην τοποθέτησή του ο Πέτρος Κόκκαλης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανάγκη για άμεση προσαρμογή στα δεδομένα που θέτει η κλιματική κρίση, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και στον ευρωπαϊκό νότο, ενώ αναφέρθηκε και στις λανθασμένες πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης της Αυστραλίας, η οποία υποτίμησε τους κινδύνους που επιφέρει η νέα κλιματική πραγματικότητα.


Στην ομιλία του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι φωτιές στην Αυστραλία είναι πρωτοφανείς, πράγματι. Όμως, όχι μη αναμενόμενες. Το 2008 η μελέτη του Ross Garnault για την κλιματική αλλαγή, έπειτα από ανάθεση της αυστραλιανής κυβέρνησης, είχε σημειώσει πως η περίοδος των πυρκαγιών στο μέλλον θα είναι μεγαλύτερη, οι φωτιές πιο έντονες και οι επιπτώσεις θα αυξάνονται στο πέρασμα του χρόνου, μέχρι να γίνουν πλήρως αισθητές το 2020.

Οι επιστήμονες μας στο Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λένε  ακριβώς το ίδιο από το 2018. Μεγαλύτερες περίοδοι πυρκαγιών, ευρύτερες περιοχές, πιο δυνατές φωτιές!

Ειδικά  για τη Νότια Ευρώπη, ακόμα και στο καλύτερο σενάριο της αύξησης της  θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς, οι προβλέψεις είναι  σχεδόν αποκαλυπτικές.

Τι  έχει κάνει η τωρινή νεοφιλελεύθερη αυστραλιανή κυβέρνηση, η οποία  αρνείται την κλιματική αλλαγή, εκτός από το να μπλοκάρει τη συμφωνία στη  σύνοδο για το κλίμα (COP25); Μείωσαν, στην περιφέρεια New South Wales, τον προϋπολογισμό για την πυρόσβεση κατά 75% και τη διάσωση κατά 34%.

Δεν πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Αυστραλίας. Πρέπει να δράσουμε όπως απαιτούν οι επιστήμονες και τα παιδιά μας.

Πρέπει να επενδύσουμε και να καινοτομήσουμε στην προσαρμογή στον κίνδυνο των πυρκαγιών και στην πολιτική προστασία. Να μετατρέψουμε τα προγράμματά μας rescEU και EFIS σε έναν εξωστρεφές, παγκόσμιο οδηγό της Νέας Πράσινης Συμφωνίας».

Δείτε το βίντεο:

Πηγή: www.newsbeast.gr





Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ




Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.