Στα χέρια της Αθήνας η συμφωνία ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη

featured image

Στα χέρια του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών βρίσκεται η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης.

Το κείμενο του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες περιήλθε σε γνώση της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως διευκρίνιζαν οι ίδιες πηγές, αυτό δεν έγινε από την πλευρά της Λιβύης. «Το περιεχόμενο του κειμένου είναι αντίθετο με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας», επισήμαναν οι ίδιες πηγές.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως η Τουρκία φαίνεται να επισπεύδει τις κινήσεις της με την ΑΟΖ, φέρνοντας σήμερα κιόλας στο Κοινοβούλιο το θέμα της επικύρωσης της συμφωνίας με τη Λιβύη όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι.

Η εξέλιξη αυτή ανακοινώθηκε ενώ ακόμη ο Ερντογάν δεν έχει αναχωρήσει από την Βρετανία και ενώ μέχρι στιγμής δεν είχε υπάρξει δήλωσή του η κάποια ανακοίνωση για την χθεσινή συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη.

Σκληρή απάντηση Χαφτάρ σε Άγκυρα για το σύμφωνο με Λιβύη

Τη δική του απάντηση–καταδίκη για το σύμφωνο θαλάσσιας οριοθέτησης μεταξύ Τουρκίας – Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA) έδωσε ο Διοικητής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA), Χαλίφα Χαφτάρ, σύμφωνα με το sigmalive.com.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ιστοσελίδα Αawsat, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να παρέμβει για να αντιμετωπίσει και να ματαιώσει τα τουρκικά σχέδια της Άγκυρας που στοχεύουν στην «αποκατάσταση της καταστρεπτικής επιρροής της στην περιοχή».

Σε δήλωση, περιέγραψε το GNA ως «νεκρό εγκέφαλο», λέγοντας ότι δεν έχει την εντολή να υπογράψει τέτοιες συμφωνίες, επομένως, αυτές καθίστανται άκυρες. Επιπλέον, χαρακτήρισε τη συμφωνία Τουρκίας – GNA ως «επιθετική πράξη που απειλεί τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και τη θαλάσσια ναυσιπλοΐα».

«Η Τουρκία έχει γίνει άμεση απειλή για τα συμφέροντα του λαού της Λιβύης», προειδοποίησε ο Χαφτάρ.

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντόνετς, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η Άγκυρα σύντομα θα αρχίσει να εξερευνά τη Μεσόγειο, σύμφωνα με τη συμφωνία που υπεγράφη με την GNA.

Πηγή: www.newsbeast.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.