Συρίγος: Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης αγνοεί την ύπαρξη Καρπάθου, Ρόδου, Κάσου και Καστελόριζου

featured image

Ο όρος Μνημόνιο Συνεργασίας που υιοθετήθηκε ήταν εντελώς παραπλανητικός, ανέφερε για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής και βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος, τονίζοντας ότι «πρόκειται για κανονικότατη συμφωνία οριοθέτησης», σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Το κείμενο του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες περιήλθε σε γνώση της ελληνικής πλευράς και συγκεκριμένα του υπουργείου Εξωτερικών.

Το μνημόνιο με τη Λιβύη δόθηκε νωρίτερα στη δημοσιότητα από την Τουρκία. Σύμφωνα με αυτό παραβιάζεται η ελληνική ΑΟΖ καθώς το μνημόνιο περιλαμβάνει 18 συντεταγμένες εκ μέρους της Τουρκίας και 18 εκ μέρους της Λιβύης και αναλυτικούς χάρτες βάσει των οποίων καθορίζεται η ΑΟΖ μεταξύ των δύο πλευρών.

Όπως διευκρίνιζαν διπλωματικές πηγές, αυτό δεν έγινε από την πλευρά της Λιβύης. «Το περιεχόμενο του κειμένου είναι αντίθετο με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας», επισήμαναν οι ίδιες πηγές.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής και βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος:

«Ο όρος Μνημόνιο Συνεργασίας που υιοθετήθηκε ήταν εντελώς παραπλανητικός. Πρόκειται για κανονικότατη συμφωνία οριοθέτησης. Η Συμφωνία αγνοεί παντελώς την ύπαρξη της Ρόδου, της Κάρπαθου και της Κάσου αλλά και του Καστελόριζου και αποκόπτει παντελώς τα ελληνικά νησιά από την Ανατολή Μεσόγειο».

Ο κ. Συρίγος δήλωσε ότι η συμφωνία μιλά για ευθύδικη οριοθέτηση μεταξύ των Τουρκίας-Λιβύης. Παράλληλα, όμως, βασίζεται στη μέση γραμμή, όπως ρητώς αναφέρεται στο κείμενο.

«Πρόκειται για μια στρατηγική κίνηση παρότι ακραία και παράνομη» τόνισε ο Άγγελος Συρίγος, την οποία θα βρίσκουμε διαρκώς στα πόδια μας.

Ανέφερε επίσης ότι «ο Λίβυος Πρωθυπουργός πιθανότατα θα επικαλεστεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ώστε να θέσει σε ισχύ τη συμφωνία και να μην χρειαστεί να επικυρωθεί αυτή από το Κοινοβούλιο το οποίο ο ίδιος δεν ελέγχει».

Πηγή: www.newsbeast.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.