Μεγάλη ενημερωτική καμπάνια για την ψήφο των ομογενών ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών

featured image

Μεγάλη ενημερωτική καμπάνια που θα απευθύνεται στους Έλληνες του εξωτερικού ετοιμάζει για τις αρχές του επόμενου έτους το υπουργείο Εσωτερικών. Μετά και τη χθεσινοβραδινή υπερψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου με ευρεία πλειοψηφία 288 ψήφων από τη Βουλή οι απόδημοι θα μπορούν πλέον κάθε φορά που στήνονται κάλπες για τις εθνικές εκλογές ή τις ευρωεκλογές να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο διαμονής, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να επιστρέφουν για ένα Σαββατοκύριακο στην πατρίδα όπως έκαναν κάποιοι εξ αυτών παλαιότερα.

Το στοίχημα του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου τώρα είναι να πείσει τους εκατομμύρια συμπατριώτες μας που ζουν εκτός συνόρων, να μετάσχουν ενεργά στις επόμενες εκλογές. Αυτό αναμένεται να γίνει μέσω μιας σειράς διαφημίσεων που θα ετοιμαστούν το προσεχές διάστημα και θα προβληθούν κυρίως μέσω του Διαδικτύου καθώς αφενός έχουν χαμηλότερο κόστος σε σχέση με τα έντυπα, ραδιοφωνικά ή τηλεοπτικά μέσα και αφετέρου μεγαλύτερη επιρροή - πρωτίστως στα άτομα νεαρής ηλικίας.

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει η ειδική εφαρμογή για την εγγραφή όσων επιθυμούν να εγγραφούν στον ειδικό εκλογικό κατάλογο των ατόμων που έχουν ελληνική υπηκοότητα και ζουν στο εξωτερικό, η οποία θα ενταχθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου (ypes.gr). Εκεί θα συμπληρώνουν οι ενδιαφερόμενοι τη σχετική αίτηση και θα καταθέτουν ηλεκτρονικά τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Για να στηθεί ένα εκλογικό κέντρο σε μια περιοχή θα πρέπει να έχουν εγγραφεί τουλάχιστον 40 άτομα. Η κυβέρνηση επιθυμεί να στηθούν όσο γίνεται περισσότερα ανά τον κόσμο έτσι ώστε να υπάρχει μεγάλη προσέλευση τόσο στις βουλευτικές εκλογές όσο και στις ευρωπαϊκές αλλά και τα τυχόν δημοψηφίσματα. «Όσο πιο πολλοί ενεργοποιηθούν και εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους, ξεπερνώντας το όριο των 40 εκλογέων που έχει τεθεί, τόσο πιο κοντά θα στηθούν οι κάλπες στο τόπο κατοικίας τους», όπως είπε χαρακτηριστικά και ο κ. Θεοδωρικάκος.

Από τα πλέον πρόσφατα επεξεργασμένα στοιχεία προκύπτει ότι οι Έλληνες που έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση στη χώρα μας αλλά διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό ανέρχονται πλέον στις 340.000 (βάσει των φορολογικών δηλώσεων του 2018 που αφορούν το έτος 2017), εκ των οποίων περίπου οι μισοί ζουν και εργάζονται στη Γερμανία και όλοι οι υπόλοιποι κυρίως στη Μεγάλη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, τον Καναδά και την Αυστραλία.

Πηγή: www.newsbeast.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.