Χρυσοχοΐδης σε Αλιβιζάτο για Κουκάκι: Οι καταγγελίες της γυναίκας θα παραπεμφθούν στον Συνήγορο

featured image

Επιστολή - απάντηση στον Νίκο Αλιβιζάτο έστειλε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με αφορμή την αστυνομική επιχείρηση στο Κουκάκι.

Ο Νίκος Αλιβιζάτος ζήτησε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να διεξαχθεί ΕΔΕ για τις καταγγελίες για αστυνομική βία. Ωστόσο, ο υπουργός στην επιστολή του δεν ανέφερε ότι θα γίνει ΕΔΕ αλλά τόνισε ότι η υπόθεση θα διερευνηθούν από τον Συνήγορο του Πολίτη.

Επιπλέον, τόνισε ότι δεν υπήρξε αστυνομική βία και όλα έγιναν νόμιμα.

Ολόκληρη η επιστολή

Εκτιμώ βαθιά τη δημοκρατική ευαισθησία σας και το ειδικότερο ενδιαφέρον σας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για τους λόγους αυτούς άλλωστε, και σε συνάρτηση με το επιστημονικό κύρος σας, θεώρησα ότι είστε το καταλληλότερο πρόσωπο να αναλάβει την προεδρία της Επιτροπής για την παρακολούθηση των  πορισμάτων του μηχανισμού διερεύνησης περιστατικών αυθαιρεσίας, που υπάγεται στον Συνήγορο του Πολίτη σχετικά με πειθαρχικά παραπτώματα της αστυνομίας. Η ανταπόκρισή σας στην πρότασή μου, με τιμά.

Την ίδια ευαισθησία για τα ανθρώπινα δικαιώματα διακρίνω και στην επιστολή που μου απευθύνατε σήμερα, με αφορμή την εκκένωση της κατάληψης στην οδό Ματρόζου στο Κουκάκι.

Σας διαβεβαιώ ωστόσο κατηγορηματικά ότι η επιχείρηση εκκένωσης έγινε με παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, κι ότι δεν υπήρξαν πράξεις αστυνομικής βίας. Παραθέτω προς ενημέρωσή σας το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου καθώς και τις δηλώσεις νωρίτερα του Εκπροσώπου Τύπου της Αστυνομίας.

Είναι τέλος αυτονόητο ότι, από τη στιγμή που υπάρχει καταγγελία για παραβίαση δικαιωμάτων, η υπόθεση θα παραπεμφθεί προς διερεύνηση τόσο στον Συνήγορο, όσο και στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας.

Όπως τονίζεται και στο Δελτίο Τύπου οι αστυνομικοί, ακόμη και αν κινδυνεύουν οι ζωές τους, οφείλουν να κινούνται σε αυστηρά πλαίσια νομιμότητας, χωρίς ίχνος ανεξέλεγκτης ή μη αναγκαίας βίας.

Είμαι σίγουρος πως κατανοείτε απολύτως την σοβαρότητα και κρισιμότητα των γεγονότων. Και το επαναλαμβάνω, είναι απολύτως επαινετό, πως χωρίς κανένα όφελος, αναλαμβάνετε να συμβάλλετε με το κύρος και τις γνώσεις σας, ώστε η δημοκρατία μας τελικά να βρει μέτρο, θεσμική δύναμη και συναινετικές πολιτικές αντιμετώπισης φαινομένων βίας και ανομίας.

Πηγή: www.newsbeast.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.