Αφροδίτη της Μήλου: Τι απέγιναν τα χέρια του αγάλματος - Οι άγνωστες πτυχές μιας σκοτεινής ιστορίας

featured image

Αφροδίτη της Μήλου: Ο Άγγλος λόρδος Έλγιν αφαίρεσε βίαια αετώματα και καρυάτιδες από τον Παρθενώνα. Όμως, ούτε οι Γάλλοι έμειναν αμέτοχοι. Οι ίδιοι άρπαξαν την Αφροδίτη της Μύλου, η οποία κοσμεί το Λούβρο. Μάλιστα, ερωτήματα προκύπτουν για την κατάσταση στην οποία βρέθηκε το άγαλμα, αλλά και για τη μετέπειτα μεταχείριση που είχε.

Τα χέρια της Αφροδίτης δεν υπάρχουν πια. Μαρτυρίες της εποχής αναφέρουν πως το άγαλμα ήταν σχεδόν άθικτο. Μία απο αυτές ανήκει στον χωρικό Θεόδωρο Κεντρωτά, ο οποίος σκάβοντας το χωράφι του για να βρει πέτρες, αντίκρισε ένα κομμάτι ιστορίας θαμμένο εκεί για χιλιάδες χρόνια.

Η αφήγηση του γιου του, δεν χωρά παρερμηνείες. «Η μεν αριστερά χειρ απέκρυπτε τους μαστούς η δε δεξιά εκράτει μήλον». Από εκεί και πέρα, οι πληροφορίες του παρελθόντος ήταν αντικρουόμενος. Όσον αφορά το ίδιο το άγαλμα, για εκείνο έγινε πραγματική «μάχη».

Οι Γερμανοί είχαν διατυπώσει αξιώσεις για την κυριότητά του. Αυτό, διότι είχε βρεθεί σε κτήμα, που είχε αγοράσει το 1814 ο βαρώνος Χάλερ. Έπειτα, αποδείχθηκε πως οι Γάλλοι ήταν διατεθειμένοι να κάνουν τα πάντα προκειμένου να μην καταλήξει το άγαλμα στην Κωνσταντινούπολη.

Οι προεστοί της Μήλου δεν ήθελαν να δυσαρεστήσουν τον σουλτάνο ή τους εκπροσώπους τους. Όμως, οι Φράγκοι διεμήνυσαν ότι θα τους προστάτευαν και πως θα μεσολαβούσαν, ώστε να μην υπάρξουν για εκείνους δυσάρεστες συνέπειες. Τελικά, μετά από μάχη, το άγαλμα κατέληξε στα αμπάρια γαλλικού πλοίου.

Αφροδίτη της Μήλου: Οι απόψεις για το τι απέγιναν τα χέρια από το άγαλμα

Κάποιοι ιστορικοί επισημαίνουν πως λόγω αυτών των γεγονότων, το άγαλμα ακρωτηριάστηκε. Άλλοι, υποστηρίζουν ότι τα χέρια ήταν φτιαγμένα, ώστε να αποσπώνται. Έτσι, είχαν τοποθετηθεί σε διαφορετικό κασόνι σε σχέση με τα άλλα δύο στα οποία μπήκε το σώμα και κατά κάποιο τρόπο χάθηκαν για πάντα τα ίχνη της.

Άλλοι υποστήριξαν πως το άγαλμα έφτασε άθικτο μέχρι το Λούβρο, υπό την έννοια ότι είχε βρεθεί χωρίς χέρια. Σήμερα θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως αυτές οι μαρτυρίες ήταν κατασκευασμένες και προϊόν πίεσης. Σκοπός ήταν να μην κατηγορηθούν οι Γάλλοι για βανδαλισμό. Δηλαδή, όπως είχε συμβεί με τον Έλγιν και τη βρετανική αυτοκρατορία για τα μάρμαρα του Παρθενώνα.

Το μόνο βέβαιο είναι πως η Αφροδίτη της Μήλου κατέληξε κάπου που δεν ανήκει. Η θέση της θα έπρεπε να είναι στην Ελλάδα και όχι στο Λούβρο ή οπουδήποτε αλλού. Ίσως, όμως, στης θάλασσα του Αιγαίου να αναπαύεται εκείνη η κάσα με τα χέρια της Αφροδίτης. Ίσως να περιμένει υπομονετικά να ανακαλυφθούν εκ νέου, αλλά αυτή τη φορά να παραμείνουν στον τόπο γέννησής τους.

Πηγή: www.enimerotiko.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.