Το χωράφι με τις σταφίδες έκρυβε σπουδαίους θησαυρούς - Μοναδικά ευρήματα στην Πύλο

featured image

Νέα ευρήματα: Σε χωράφι με κορινθιακή σταφίδα βρέθηκαν νέα ευρήματα κοντά στο παγκοσμίως διάσημο τάφο του  «Γρύπα Πολεμιστή»

Νέα ευρήματα: Περιλαμβάνουν δύο θολωτούς τάφους

Οι τάφοι ηταν ανεγγιχτοι και εκτός από σκελετούς που βρέθηκαν επίσης βρέθηκαν και κοσμήματα. Η ανασκαφή του μέρους που ανακαλύφθηκαν τα αρχαία δεν ηταν προγραμματισμένη. Έτσι θα λέγαμε πως από συγκυρία βρέθηκαν οι αρχαίοι θησαυροι.

Ο περίφημος τάφος του «Γρύπα Πολεμιστή» δεν είναι μόνος και τυχαίος επισήμανε η υπουργός Πολιτισμού. Η Λίνα Μενδώνη εξέφρασε ευχαριστίες προς τους ανασκαφείς, αναφερόμενη στην αγαστή συνεργασία τόσων ετών με το ΥΠΠΟΑ.

Ο Τζακ Ντέβις ειπε: «κατά μήκος του δρόμου που οδηγούσε από την Ακρόπολη και το ανάκτορο του Νέστορα προς την χώρα Τριφυλλίας, είχε χτιστεί το σπουδαιότερο, από χωροταξικής άποψης, νεκροταφείο, την εποχή που ο μυκηναϊκός πολιτισμός έπαιρνε για πρώτη φορά σάρκα και οστά στην ηπειρωτική Ελλάδα και κατά τη μετάβαση από τη μέση στην ύστερη εποχή του χαλκού»

Νέα ευρήματα: Πως παρέμειναν ασύλητοι οι τάφοι;

Το γεγονός ότι παρέμειναν ασύλητοι από την αρχαιότητα, οφείλεται στο ότι προστατεύονταν από περίπου σαράντα χιλιάδες λίθους μεγέθους καρπουζιού που είχαν υποστεί κατολίσθηση στο εσωτερικό τους. «Τα οστά που βρέθηκαν στο εσωτερικό τους πρέπει να προέρχονται από ομαδικούς ενταφιασμούς μελών σημαντικών οικογενειών, καθώς στα κρανία φέρουν το ίδιο κληρονομικό ελάττωμα-, όμως μένει να υποβληθούν σε έλεγχο DNA» επισήμανε η Σάρον Στόκερ.

«Αυτές οι σημαντικές οικογένειες και οι ιδιώτες είχαν βαθιές επιρροές από τον Μινωϊκό πολιτισμό. Έχτιζαν τα σπίτια τους στην Ακρόπολη με λαξευτούς λίθους, επηρεασμένοι από την μινωϊκή τεχνοτροπία. Γέμιζαν τους τάφους τους με κρητικά προϊόντα ανωτέρας ποιότητας που εισήγαγαν» περιέγραψαν οι δύο ανασκαφείς.

Ανακαλύφθηκε επίσης ένα χρυσό μενταγιόν που απεικονίζει την κεφαλή της Αιγύπτιας θεάς ‘Αθωρ. «Αυτή η ανακάλυψη παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λαμβάνοντας υπόψη τον ρόλο που είχε στην Αίγυπτο ως προστάτιδα των νεκρών». Επισήμανε ο Τζακ Ντέηβις προσθετοντας: «εξαιρετικά παρόμοιο με τους θαλαμωτούς τάφους που απεκάλυψε μεταγενέστερα στις Μυκήνες η ανασκαφική δραστηριότητα του Χρήστου Τσούντα τον 19ο αιώνα, ιδίως ως προς το ύφος των κοσμημάτων και άλλων διάκοσμων, ενώ βρέθηκαν και στοιχεία, τα οποία απουσίαζαν στην Πύλο, και μαρτυρούν δεσμούς με την εγγύς Ανατολή και την Αίγυπτο».

Οι δύο νέοι τάφοι θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί όταν πέθανε ο Γρύπας-Πολεμιστής. Είχε όμως είχε ενταφιαστεί ξεχωριστά από τους άλλους και μόνος του «πιθανόν επειδή ήταν βασιλιάς, ένας “‘άναξ”‘ της μυκηναϊκής περιόδου» εικάζουν οι δύο ανασκαφείς.

Σε κάθε περίπτωση, χρονολογούνται τον 15ο πΧ αιώνα και είναι μεταγενέστεροι του θολωτού τάφου IV. Τον οποίο είχε ανακαλύψει το 1939 ο αρχαιολόγος Καρλ Μπλέγκεν.

Νέα ευρήματα: Μια τυχαία ανασκαφή

Τα ευρήματα, όπως εξήγησαν οι Ντέιβις και Στόκερ, ήρθαν στο φως από συγκυρία, δεδομένου ότι η ανασκαφή του μέρους όπου ανακαλύφθηκε, δεν είχε ποτέ προγραμματιστεί. Αντιθέτως, ο στόχος ήταν η ανασκαφή ενός διπλανού αγροτεμαχίου στο οποίο υπήρξε ανασκαφική δραστηριότητα και στο παρελθόν. Σ’ αυτό ήλπιζαν ότι θα ανακαλύψουν οικιστικά κατάλοιπα που περιστοίχιζαν το Ανάκτορο του Νέστορος. Κατά την τελευταία περίοδο της ζωής του, τον 13ο αιώνα πΧ.

Νέα ευρήματα

 

Πηγή: www.enimerotiko.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.