Ξάνθη-ΑΕΚ 0-1: Μεγάλη νίκη για την «Ένωση»

featured image

Επιτυχημένο το ντεμπούτο του Μάσιμο Καρέρα στον πάγκο της ΑΕΚ, η οποία με φοβερό σουτ του Κώστα Γαλανόπουλου στο 84" απέδρασε με τρίποντο από την Ξάνθη που αγωνιζόταν από το 77" με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Φασίδη και δεν απείλησε καθόλου την Ένωση.

Το ντεμπούτο του Μάσιμο Καρέρα στον πάγκο της ΑΕΚ συνδυάστηκε με νίκη στα Πηγάδια. Η Ένωση μπορεί να δυσκολεύτηκε να διασπάσει την πολυπρόσωπη αμυντική γραμμή της Ξάνθης, όμως τα κατάφερε με το δυνατό σουτ του Γαλανόπουλου στο 84" που της αρκούσε για να φύγει με το διπλό (0-1) από την ακριτική πόλη. Η ΑΕΚ που παρατάχθηκε με 3-5-2 δεν απειλήθηκε σε ολόκληρο το παιχνίδι, ωστόσο είχε μεγάλο πρόβλημα στη δημιουργία από τον άξονα και τα άκρα. Στο δεύτερο μέρος η Ξάνθη έμεινε σωστά με παίκτη λιγότερο λόγω της αποβολής του Φασίδη. Η Ένωση έψαξε το γκολ της νίκης στο τελευταίο δεκάλεπτο και το πέτυχε με τον Έλληνα διεθνή μέσο, με τον Καρέρα να ξεκινάει έτσι με το δεξί την καριέρα του στους κιτρινόμαυρους.

Πρώτο διπλό της ΑΕΚ έπειτα από σχεδόν τρεις μήνες και ήττα για τον Γιώργο Παράσχο στο δικό του ντεμπούτο στον πάγκο της Ξάνθης.

Η ΑΕΚ πάτησε για πρώτη φορά με αξιώσεις στην περιοχή της Ξάνθης στο 13" όταν ο Μάνταλος με όμορφη ατομική ενέργεια μπήκε κατά μέτωπο, αλλά το σουτ που επιχείρησε κόντραρε και κατέληξε κόρνερ. Τρία λεπτά αργότερα ήταν η σειρά του Ολιβέιρα να απειλήσει, αλλά ο Αμπάντ δεν δυσκολεύτηκε να μπλοκάρει, με τον Καρέρα να ζητάει από τους παίκτες του πίεση ψηλά και να παίζουν έχοντας κοντά τις γραμμές τους. Από την άλλη οι Ακρίτες προσπαθούσαν με το συμπαγές σχήμα τους να περιορίσουν τις κινήσεις των κιτρινόμαυρων. Η ΑΕΚ, που κρατούσε και κυκλοφορούσε την μπάλα απείλησε ξανά στο 20" όταν το γυριστό του Λιβάια μπλόκαρε ο Αμπάντ, ωστόσο αυτό που έλειπε από το παιχνίδι της Ένωσης ήταν ο τρόπος για να ξεκλειδώσει την πολυπρόσωπη αμυντική γραμμή των γηπεδούχων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από αυτήν την προσπάθεια του Κροάτη άσου η ΑΕΚ δεν κατάφερε να δημιουργήσει την παραμικρή φάση μέχρι το τέλος του πρώτου μέρους. Σε ένα ημίχρονο με κακό θέαμα, με πολλές προσωπικές μονομαχίες, στο οποίο η ΑΕΚ δεν κατάφερνε να πάρει δημιουργικά κάτι ούτε από τον άξονα, αλλά ούτε και από τα άκρα της για να διασπάσει την αμυντική γραμμή των Μαλεζά, Λισγάρα και Καρασαλίδη και να δημιουργήσει κάποια κλασική ευκαιρία μπροστά στην εστία του Αμπάντ. Από την άλλη οι παίκτες του Γιώργου Παράσχου ολοκλήρωσαν τα πρώτα 45 λεπτά χωρίς τελική προσπάθεια, επικεντρωμένοι στο να περιμένουν την ΑΕΚ προσπαθώντας να χτυπήσουν σε κάποια αντεπίθεση.

Με την έναρξη του δευτέρου μέρους ο Αμπάντ απέκρουσε στη γωνία του το μακρινό σουτ του Κρίστιτσιτς. Όμως η εικόνα του πρώτου μέρους παρέμενε ακριβώς η ίδια με την ΑΕΚ να μην διαθέτει δημιουργικότητα και έμπνευση και την Ξάνθη να την περιμένει προσεκτικά χωρίς να αφήνει τον παραμικρό χώρο. Η ακριτική ομάδα έφτασε στην πρώτη της τελική στο 62" με το διαγώνιο συρτό σουτ του Σόσα που πέρασε άουτ. Ο Καρέρα ήταν εμφανές ότι έπρεπε να αλλάξει άμεσα κάτι από τον πάγκο ώστε η ΑΕΚ να μπορέσει να βρει λύση στον γρίφο της αμυντικής γραμμής της Ξάνθης. Αλλιώς αυτό που χρειαζόταν ήταν μία προσωπική ενέργεια από τους Μάνταλο, Λιβάια ή Ολιβέιρα που θα μπορούσε να κρίνει την αναμέτρηση.

Στο 67" ο Χουλτ έπεσε μέσα στην περιοχή με τον Ζαχαριάδη να υποδεικνύει το σημείο του πέναλτι. Ωστόσο, στον έλεγχο του VAR πήρε πίσω την αρχική του απόφαση σωστά, καθώς ο Φασίδης δεν βρήκε τον Σουηδό μπακ της ΑΕΚ, όπως φάνηκε από το ριπλέι. Στο 71" πάντως η Ξάνθη θα μπορούσε να μείνει με παίκτη λιγότερο όταν ο Μπαριέντος που είχε κάρτα έκανε κοντρόλ με το χέρι, αλλά ο Ζαχαριάδης δεν έβγαλε τη δεύτερη κάρτα. Τελικά το έκανε στο 77", με τον Φασίδη να τραβάει τη φανέλα του Χουλτ και να αποβάλλεται. Οι αριθμητικές ισορροπίες άλλαξαν με τον Καρέρα να ρίχνει στο παιχνίδι τον Βέρντε και μετατρέποντας τον σχηματισμό της Ένωσης σε 4-2-3-1.

Η ΑΕΚ άρχισε να κλείνει την Ξάνθη στα καρέ της μπαίνοντας στο τελευταίο δεκάλεπτο και τελικά κατάφερε να βρει το πολυπόθητο γι" αυτήν γκολ. Στο 83" μπορεί ο σταθερότατος Αμπάντ να έβγαλε το σουτ του Λιβάια μέσα από την περιοχή, ωστόσο ένα λεπτό αργότερα δεν μπορούσε να κάνει τίποτα στον... κεραυνό του Γαλανόπουλου. Ο Κρίστιτσιτς με τακουνάκι μέσα στην περιοχή βρήκε τον Ολιβέιρα, ο Πορτογάλος πήγε να ξεμαρκαριστεί, αλλά ο Σόσα στην προσπάθειά του να διώξει έστρωσε στον Γαλανόπουλο, με τον Έλληνα μέσο από τα όρια της περιοχής να σημαδεύει τη γωνία του Αμπάντ και να γράφει το 0-1! Το γκολ αυτό ήταν λυτρωτικό με την Ένωση να περνάει με το διπλό από τα Πηγάδια και τον Καρέρα να πραγματοποιεί νικηφόρο ντεμπούτο στον κιτρινόμαυρο πάγκο.

Οι συνθέσεις:

Ξάνθη (Γιώργος Παράσχος): Αμπάντ, Καρασαλίδης, Μαλεζάς, Λισγάρας (87" Εντουάρντο), Φασίδης, Σόσα, Κοβάσεβιτς, Καμάρα, Ντουρίτσκοβιτς (74" Γουίλιαμ), Μπαριέντος (81" Τερκί), Στάρτζεον

ΑΕΚ (Μάσιμο Καρέρα): Μπάρκας, Τσιγκρίνσκι, Οικονόμου, Σβάρνας (80" Βέρντε), Χουλτ, Μπακάκης, Κρίστιτσιτς, Γαλανόπουλος, Μάνταλος, Λιβάια (88" Σιμόες), Ολιβέιρα (92" Γιακουμάκης)

πηγή: gazzetta.gr

Πηγή: www.newsbeast.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.