Συνάντηση Βαρβιτσιώτη - Τσέχου υφυπουργού Εξωτερικών για προσφυγικό, Brexit και Βαλκάνια

featured image

Το προσφυγικό, ο νέος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, το Brexit και η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, αρμόδιο για τα ευρωπαϊκά θέματα, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με τον Τσέχο υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκά Θέματα, Aleš Chmelař στην Πράγα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Φίλων της Συνοχής.

Ο Τσέχος υφυπουργός υπογράμμισε πως με τη νέα ελληνική κυβέρνηση μπορούν να ενισχυθούν διμερείς συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα, κυρίως, δε, στην οικονομία. Ο κ. Βαρβιτσιώτης, από την πλευρά του, τόνισε πως με την εκλογή της νέας κυβέρνησης, η Ελλάδα έχει αλλάξει πολιτική στο μεταναστευτικό ζήτημα και υπογράμμισε σαφώς και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι «δεν έχουμε ανοιχτά σύνορα».

Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως η σημερινή Σύνοδος Κορυφής των Φίλων της Συνοχής θα στείλει μήνυμα πως οι πολιτικές της συνοχής δεν μπορεί να θεωρούνται παρωχημένες, καθώς ακόμα δεν έχουν εκπληρώσει τον στόχο τους.

«Η πολιτική της συνοχής κάνει τους πολίτες να πιστέψουν στην Ευρώπη και αλλάζει την καθημερινότητά τους», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ προσέθεσε πως έχει προγραμματίσει συνάντηση με τις διπλωματικές αντιπροσωπείες των χωρών του Visegrad, που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός γόνιμου διαλόγου.

Αντίστοιχα, ο Τσέχος υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε πως δεν μπορεί να υπάρχει διάκριση μεταξύ παραδοσιακών και νεωτερικών πολιτικών στην Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων μεταξύ των δυο πλευρών σχετικά με την κατανομή των κονδυλίων, καθώς και οι δυο συμφώνησαν πως η χρηματοδότηση της πολιτικής συνοχής πρέπει τουλάχιστον να παραμείνει στα ίδια επίπεδα.

Όσον αφορά το θέμα του ασύλου και της μεταναστευτικής πολιτικής της Ένωσης, ο κ. Βαρβιτσιώτης υποστήριξε πως είναι αναγκαία η αυξημένη φύλαξη των συνόρων και η υιοθέτηση κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο, καθώς δεν μπορεί το πρόβλημα να επιβαρύνει δυσανάλογα τις χώρες αιχμής.

Παράλληλα, υπογράμμισε την αναγκαιότητα της κοινής πολιτικής και στις επιστροφές, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως η Τουρκία χρησιμοποιεί προς όφελός της το θέμα των μεταναστευτικών ροών. «Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό αποτελεσματικά, αν μείνουμε μόνο στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Μόνο ενωμένοι οι Ευρωπαίοι μπορούμε να διαχειριστούμε το μεγάλο αυτό πρόβλημα», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης στον συνομιλητή του ζητώντας του προτάσεις για τη διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών.

Στο ίδιο θέμα, ο Τσέχος ΥΦΥΠΕΞ υποστήριξε πως «δεν μπορούμε να στέλνουμε το μήνυμα πως η Ευρώπη είναι ελκυστικός προορισμός που φιλοξενεί μετανάστες με δομές και μηχανισμούς. Πρέπει να απευθυνθούμε στις τρίτες χώρες», σημείωσε, υποστηρίζοντας πως είναι αναγκαίοι οι αυστηρότεροι έλεγχοι και από την άλλη πλευρά των ευρωπαϊκών συνόρων. Παρότι υπήρχε απόκλιση στο θέμα του ασύλου, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέδειξε πως υπάρχει έδαφος για υιοθέτηση κοινών πολιτικών.

Συζήτηση έγινε και για την Frontex, κατά την οποία ο Τσέχος ΥΦΥΠΕΞ εξέφρασε προβληματισμό αναφορικά με την επάρκειά της. Οι δυο άντρες συμφώνησαν πως η Frontex μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική, τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα.

Τέλος, συζητώντας για τη διεύρυνση, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε πως για την Ελλάδα στόχος είναι η ταυτόχρονη ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, καθώς για πρώτη φορά θα έχει την ευκαιρία να συνορεύει στα βόρεια, με χώρες που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύγκλιση διαπιστώθηκε και εκεί, καθώς και ο Τσέχος ΥΦΥΠΕΞ εξέφρασε τη θετική του άποψη, σχετικά με τη διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια.

«Η ενταξιακή διαδικασία σταθεροποιεί την περιοχή και ενισχύει το Κράτος Δικαίου και τους θεσμούς στις υπό ένταξη χώρες», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος κατέληξε: «Θέλουμε την καλή γειτονία με τις χώρες αυτές, αλλά είμαστε και απαιτητικοί όσον αφορά στην τήρηση των κριτηρίων για ένταξή τους»



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.