Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα: Κόντρα Τσιάρα - ΣΥΡΙΖΑ για την απιστία από τραπεζικά στελέχη

featured image

Την κοινή λογική, την πραγματικότητα των «κόκκινων δανείων» και την προστασία της ελληνικής οικονομίας αντιπαραβάλει ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, στην κριτική και τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται αναφορικά με διάταξη του νομοσχεδίου σύμφωνα με την οποία, για τον καταλογισμό (άσκηση ποινικής δίωξης) του αδικήματος της απιστίας ως προς τα τραπεζικά στελέχη (που χορηγούν δάνεια) απαιτείται η προηγούμενη έγκληση.

Δηλαδή, απαιτείται ο θιγόμενος (η τράπεζα) να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά του τραπεζικού στελέχους. «Άκουσα με μεγάλο ενδιαφέρον την επιχειρηματολογία για των έγκληση στελεχών τραπεζών. Όλοι θέλουμε να στεκόμαστε εκεί όπου βλέπουμε την πραγματικότητα και την αλήθεια. Άκουσα ότι θα ευνοηθούν οι τραπεζίτες.

Τους Έλληνες πολίτες τους έχετε βάλει σε αυτή την εξίσωση; Έχετε, αλήθεια, σκεφτεί, αν με αυτή τη ρύθμιση οι τραπεζίτες, καταφέρνουν τελικά να διαγράψουν δάνεια, να διαχειριστούν κόκκινα δάνεια, να μη χάσουν άνθρωποι το σπίτι τους; Αυτό μπαίνει στη δική σας εξίσωση; Μπορεί κάποιος αντί για τη μερική ανάγνωση, να κάνει την όλη ανάγνωση, με ευθύνη και σοβαρότητα;», σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Και προσέθεσε: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια εξέλιξη η οποία έχει να κάνει και με την οικονομία και με το γεγονός ότι εδώ όπου βρισκόμαστε, δηλαδή με περισσότερα από 80 δισ. κόκκινα δάνεια, πρέπει να υπάρξουν κάποιες αποφάσεις και πρέπει να μην επικρέμεται η δαμόκλειος σπάθη της ποινικοποίησης της όποιας απόφασης του τραπεζικού συστήματος».

«Ναι, υπάρχουν ερωτηματικά και υπάρχουν ζητήματα», επέμεινε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Σημείωσε ωστόσο απευθυνόμενος στους βουλευτές:

«Το θέμα είναι εάν είστε έτοιμοι να πείτε στο μέσο Έλληνα πολίτη ότι δεν θα προωθήσετε μια διαδικασία που δεν θα επιτρέψει στο τραπεζικό σύστημα να του διαγράψει τα δάνειά του. Να βγείτε να το πείτε αυτό. Διαφορετικά δεν κυριαρχεί στη συζήτηση η κοινή λογική αλλά μια υποκρισία που υποτάσσεται στη μικροπολιτική».

Είχαν προηγηθεί βουλευτές όχι μόνο των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και ο βουλευτής της ΝΔ Ιωάννης Μπούγας που αναφέρθηκαν στο ζήτημα. Ο κ. Μπούγας προειδοποίησε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η αιτιολογία για την εισαγωγή τη συγκεκριμένης διάταξης «διότι δεν προκύπτει με σαφήνεια ο λόγος της εξαίρεσης των τραπεζικών στελεχών (σ.σ. από το αυτεπάγγελτο) η οποία ενδεχομένως να δημιουργεί και προβλήματα συνταγματικά».

Κοινωφελής εργασία

Ο Κώστας Τσιάρας ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλία για την εφαρμογή της κοινωφελούς εργασίας με όρους και κανόνες πραγματικής έκτισης ποινής.

«Δηλώνω υπεύθυνα απέναντι στο Σώμα της Επιτροπής ότι σε μικρό χρονικό διάστημα από σήμερα θα επαναφέρουμε εκ νέου την ποινή της κοινωφελούς εργασίας, η οποία στον προηγούμενο Ποινική Κώδικα ήταν εκτεταμένη χωρίς τον απαραίτητο έλεγχο».

Διοικητικά πρόστιμα για τα πταίσματα

Επίσης ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο θα αναλάβει πρωτοβουλία για τα πταίσματα που έχουν καταργηθεί με τον Ποινικό Κώδικα. «Προτίθεμαι να συστήσω επιτροπή προκειμένου να δούμε τα πταίσματα συνολικά και πώς θα τα εντάξουμε σε πλαίσιο διοικητικών ποινών», είπε ο Κώστας Τσιάρας.

«Με τη διάταξη απαλλάσσονται τα τραπεζικά στελέχη»

Υπάρχει πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών, ψηφισμένο το 2017, σχολιάζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ για όσα είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας στη Βουλή αιτιολογώντας την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα με την οποία εξαιρούνται τα τραπεζικά στελέχη που έχουν χορηγήσει τραπεζικά δάνεια από την αυτεπάγγελτη δίωξη για απιστία.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ ισχυρίζεται ότι δήθεν προστατεύονται οι δανειολήπτες με "κόκκινα δάνεια", με τη διάταξη με την οποία απαλλάσσονται τα τραπεζικά στελέχη. Όμως πλαίσιο προστασίας για τους δανειολήπτες υπάρχει και εμπεριέχεται στο άρθρο 65 του Ν.4472/2017, που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού και θα αποκαλυφθούν, ένα προς ένα στη συζήτηση των άρθρων», σημειώνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.