Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ σε Νέα Δημοκρατία για τις δηλώσεις Πέτσα για τις περιπολίες στο Αιγαίο

featured image

«Δυστυχώς ακούσαμε χθες τον πρωθυπουργό να ψεύδεται ενώπιον της Βουλής για τις δηλώσεις του κ. Πέτσα, αλλά τα βίντεο είναι αδιάψευστος μάρτυρας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξη του στον ρ/σ Κανάλι 1. Επανέλαβε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ, να δώσει διευκρινίσεις και απαντήσεις για τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου περί «περισσότερων ναυαγίων στο Αιγαίο σε συνέχεια των αυξημένων περιπολιών» και για τα «περί συμψηφισμού του προσφυγικού με τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την ΑΟΖ». «Αλίμονο αν η χώρα μας μπει σε αυτήν τη λογική», πρόσθεσε.

Ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη είχε ζητήσει διευκρινίσεις από την περασμένη εβδομάδα, «αφού αυξημένες περιπολίες θα έπρεπε κανονικά να σημαίνουν αυξημένες διασώσεις».

Ασκώντας κριτική στο νομοσχέδιο για το άσυλο που ψηφίστηκε χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «το προσφυγικό δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακές κορώνες ή λογικές καταστολής» και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει «στη διεθνοποίηση του θέματος, όπως ακριβώς είχε κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ». «Απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την κατανομή των προσφύγων στην Ελλάδα και την αποσυμφόρηση των νησιών μας», συμπλήρωσε.

Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι «διεθνείς οργανισμοί και οργανώσεις περιγράφουν με μελανά χρώματα τη στάση της κυβέρνησης ΝΔ στο προσφυγικό και έχουν αποδοκιμάσει το ψηφισθέν σχέδιο νόμου, αφού αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και καταστρατηγεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα». «Το νομοσχέδιο για το άσυλο είναι ιδεοληπτικό, γιατί καταστρέφει το αναφαίρετο δικαίωμα των προσφύγων να ζητούν άσυλο», υπογράμμισε.

«Ο πρωθυπουργός είναι βαρύτατα εκτεθειμένος»

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι βαρύτατα εκτεθειμένος μετά τη χθεσινή συζήτηση, γιατί στην ουσία δε σχολίασε τον τρόπο απόδοσης των δηλώσεων Πέτσα, αρνήθηκε την ύπαρξή τους», δήλωσε η γ’ κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm» για τη χθεσινή πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το άσυλο.

«Κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ουσία ότι ψεύδεται, ότι δεν υπήρχαν αυτές οι δηλώσεις και μάλιστα με πολύ προκλητικό τρόπο, λέγοντας "να τις καταθέσετε". Φυσικά αυτές οι δηλώσεις είχαν γίνει σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα, είχαν ανακοινώσεις τύπου, είχαν αναρτηθεί και φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ δια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου κ. Τζανακόπουλου τις κατέθεσε. Εδώ τίθεται ένα σοβαρό θέμα: Είτε ο κ. Μητσοτάκης δε γνώριζε -που είναι πολύ δύσκολο να το πιστέψει κανείς- οπότε πρέπει να ζητήσει συγνώμη για το θεσμικό ατόπημα να κατηγορήσει για ψέματα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είτε γνώριζε, την κάλυψε, προσπάθησε με αυτόν τον τρόπο να ξεπεράσει το θέμα, έδειξε και μία απίστευτη αλαζονεία και παραπληροφόρηση και για τον ελληνικό λαό όταν μιλάει στη Βουλή και σε αυτή την περίπτωση πάλι τίθεται ένα θέμα. Θα ήθελα να ρωτήσω ο κ. Μητσοτάκης σήμερα πώς μπορεί να έχει στην κυβέρνηση έναν κυβερνητικό εκπρόσωπο του οποίου τις δηλώσεις είτε δε γνωρίζει, είτε καλύπτει;», ανέφερε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική για το προσφυγικό- μεταναστευτικό παρατήρησε ότι «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προσγειώθηκε απότομα στην πραγματικότητα», καθώς «ως αξιωματική αντιπολίτευση η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης είχαν μία ισοπεδωτική προσέγγιση των πραγμάτων, κατηγορούσαν για τα πάντα την κυβέρνηση και μετά τις εκλογές αναγκάστηκαν να παραδεχθούν -και χθες ο πρωθυπουργός το είπε με σαφήνεια- ότι είναι ένα γεωπολιτικό πρόβλημα, το οποίο οφείλει η χώρα μας να αντιμετωπίσει με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία και να το διεθνοποιεί».

«Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη διέφερε πολύ από τις ομιλίες των βουλευτών, που ήταν πολύ πιο ακραίες και αντιδραστικές απέναντι σε όλη αυτή τη διαδικασία διαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος», σημείωσε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, ενώ διευκρίνισε ότι «η κριτική που ασκήθηκε χθες στο νομοσχέδιο, η οποία δεν ήταν ισοπεδωτική αλλά έντονη σε βασικά σημεία, είναι ότι θα έχει και νομικά και ανθρωπιστικά προβλήματα, για παράδειγμα δεν μπορεί το θέμα της κράτησης από εξαίρεση να γίνεται κανόνας, δεν μπορεί η προσφυγή στον δεύτερο βαθμό να δυσχεραίνεται τόσο πολύ δικονομικά, που στην ουσία σχεδόν να ακυρώνεται η δυνατότητα».

Κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το τέλος της μονιμότητας στους νεοπροσλαμβανόμενους της ΔΕΗ η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Είναι σαφές ότι ο κ. Χατζηδάκης ομολόγησε ότι καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που ισχύουν στη ΔΕΗ στη λογική της κυβέρνησης [...] Ήδη οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ ήταν αορίστου χρόνου. Αυτό που κάνει ο κ. Χατζηδάκης είναι ότι έρχεται να πει ότι θα είναι συμβασιούχοι οι νέοι εργαζόμενοι, δηλαδή κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα αρνητικό, σημαίνει εργαζόμενοι με απόλυτη ομηρία και ανασφάλεια, δύο κατηγορίες και ταχύτητες εργαζομένων και συνεπάγεται φυσικά και απολύσεις εύκολες και για τους νυν, αλλά πολύ περισσότερο για τους νέους εργαζόμενους που θα προσλάβει, άρα είναι στη λογική μίας κυβέρνησης η οποία έρχεται να απαξιώσει περαιτέρω τη ΔΕΗ, ενδεχομένως στρώνει και το χαλί για την ιδιωτικοποίηση και σε κάθε περίπτωση και στη λογική της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων και διαπραγματεύσεων ανοίγει την πόρτα και για τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ και δημόσιες επιχειρήσεις».

Σχετικά με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης η κ. Ξενογιαννακοπούλου παρατήρησε: «Η κυβέρνηση της ΝΔ πλέον εκεί που αρνιόταν την οικονομική πορεία της χώρας και την έξοδο από τα μνημόνια τώρα βασίζεται στα κεκτημένα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ [...] Υπάρχει αφενός μια αξιοποίηση όλων των φορολογικών μέτρων, όπως για τον ΕΝΦΙΑ, που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα στην πράξη βλέπουμε να υπάρχει μια αμφισβήτηση του αφορολόγητου, τη στιγμή που υπάρχει αύξηση όσον αφορά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ως υποχρέωση για τη συγκρότηση του αφορολογήτου [...]Όλη η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης- άρα και η φορολογική έρχεται τη στιγμή που έχουν εγκαταλείψει την επαναδιαπραγμάτευση για τα πλεονάσματα- βασίζεται σε μια πρόβλεψη αυξημένη σε ό,τι αφορά την αναπτυξιακή πορεία της χώρας».



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.