Σε 60 εκατ. θα ανέλθουν οι λειτουργικές δαπάνες του ΕΟΠΥΥ

featured image

Οι λειτουργικές δαπάνες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) αντιστοιχούν σε ποσοστό μόλις 1,7% των συνολικών δαπανών υγείας για το 2019, δηλαδή σε 60 εκατ. σε σύνολο 3,511 δισ. ευρώ και όχι σε 800 εκατ. ευρώ, όπως ισχυρίζεται ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), επισημαίνει η διοίκηση του Οργανισμού.

Αναφέρει επίσης, ότι οι ταμειακές εκροές του Οργανισμού για το πρώτο 9μηνο του 2019 για λειτουργικές δαπάνες ανέρχονται (συμπεριλαμβανομένων φόρων) σε 44.772.601,15 ευρώ και η εκτίμηση των ταμειακών εκροών που θα αφορούν λειτουργικές δαπάνες για το σύνολο του 2019 αναμένεται να ανέλθει σε 60 εκατ. ευρώ.

Το προεδρείο του ΠΙΣ, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, ζητά «να μειωθούν οι λειτουργικές δαπάνες του ΕΟΠΥΥ που φθάνουν τα 800 εκατ. ευρώ με 1.500 υπαλλήλους που εργάζονται στον Οργανισμό και να ενισχυθούν οι γιατροί». Αναφέρει μάλιστα ότι «ο ΕΟΠΥΥ για χιλιάδες συμβεβλημένους ιατρούς, εργαστήρια και πολυϊατρεία που καλύπτουν βασικές ανάγκες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας καταβάλλει μόλις το 1/3 του ποσού που αντιστοιχεί στις λειτουργικές δαπάνες του ΕΟΠΥΥ. Για διαγνωστικές εξετάσεις δίνονται 393 εκατ. ευρώ και για ιατρικές επισκέψεις 93 εκατ. ευρώ, την ώρα που ο κλάδος καλύπτει το 90% των αναγκών του πληθυσμού».

Το Συντονιστικό όργανο των Ιδιωτικών Ενώσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στα γραφεία του ΠΙΣ, αποφάσισε να προχωρήσει σε προειδοποιητική απεργία εντός του Νοεμβρίου, ζητώντας συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την κατάργηση του clawback και την αύξηση των πόρων του ΕΟΠΥΥ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.