Από πρωταγωνίστρια του «Roma»... πρέσβειρα καλής θέλησης της UNESCO

featured image

Δασκάλα που κατά τύχη έγινε ηθοποιός και μάλιστα υποψήφια στα Όσκαρ για το 2019, η Ινδιάνα από το Μεξικό Γιαλίτσα Απαρίσιο ορίστηκε σήμερα πρέσβειρα καλής θέλησης της UNESCO για τους αυτόχθονες πληθυσμούς.

Η Απαρίσιο που πρωταγωνίστησε στην ταινία «Roma» του Αλφόνσο Κουαρόν, «θα συνεισφέρει στο έργο της UNESCO για να διασφαλίσει την ένταξη και τα δικαιώματα των αυτοχθόνων λαών ανά την υφήλιο, μέσα από τη διάσωση και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των αυτοχθόνων, την αναγνώριση της γνώσης των αυτοχθόνων ως προς τη διαχείριση του περιβάλλοντος, την προάσπιση της βιοποικιλότητας, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την ισότητα για τους αυτόχθονες λαούς στην πρόσβαση στην εκπαίδευση», τονίζει η γενική διευθύντρια της UNESCO Οντρέ Αζουλέ στην ανακοίνωση που εκδόθηκε για τον διορισμό της Απαρίσιο.

Οι πρεσβευτές καλής θέλησης είναι προσωπικότητες που επί δύο χρόνια θέτουν τη φήμη, το κύρος και τα ταλέντα τους στην υπηρεσία των αγώνων και των ιδεωδών της οργάνωσης του ΟΗΕ για την παιδεία, την επιστήμη και τον πολιτισμό.

Η 26χρονη Απαρίσιο μόλις είχε πάρει το πτυχίο της στα παιδαγωγικά και έψαχνε για δουλειά, όταν συνόδευσε την αδελφή της σε ένα κάστινγκ.

Ο Κουαρόν την παρατήρησε, την ξεχώρισε, την ανακάλυψε. Έκτοτε έγινε η πρώτη Μεξικάνα αυτόχθονη υποψήφια για το "Οσκαρ α΄γυναικείου ρόλου και οι φωτογραφίες της γέμισαν τα εξώφυλλα των μεγαλύτερων διεθνών περιοδικών. Το Time περιέλαβε το όνομά της στον κατάλογο των 100 προσωπικοτήτων με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως.

Η Απαρίσιο έχει προσηλωθεί στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταπολέμηση του ρατσισμού. Ήταν επίσης μια από τις φωνές του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας για τη Διεθνή Ημέρα των Αυτοχθόνων Λαών 2019.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.