«Πυρά» από ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο εξαγοράς της Forthnet από την Alter Ego

featured image

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πρώτη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης της νέας βουλευτικής περιόδου, με αντικείμενο το ενδεχόμενο εξαγοράς της Forthnet από την εταιρεία Alter Ego, συμφερόντων του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσαν στη Βουλή την επίκαιρη επερώτηση, καταγγέλλουν ότι, ενώ το χρέος της FORTHNET αγγίζει τα 310 εκατομμύρια ευρώ, η πρόταση της Alter Ego που επεξεργάζονται οι πιστώτριες τράπεζες, είναι η καταβολή μόλις 45 εκατομμυρίων ευρώ.

«Η προοπτική διαγραφής ενός τόσο πολύ μεγάλου μέρους των δανείων εκ μέρους των τραπεζών, οι οποίες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με ποσά δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ που χρεώθηκε ο ελληνικός λαός. δημιουργεί τουλάχιστον μεγάλη εντύπωση», υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που επισημαίνουν ότι στον όμιλο FORTHNET συμπεριλαμβάνεται και η εταιρεία συνδρομητικών καναλιών NOVA που έχει αποκτήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα των περισσότερων ομάδων της Super League, καθόσον τα κανάλια Novasports έχουν σε ισχύ συμφωνίες για τα εντός έδρας παιχνίδια των περισσότερων ΠΑΕ.

«Δεδομένου ότι η εταιρεία Alter Ego ελέγχεται από τον συγκεκριμένο επιχειρηματία, ο οποίος είναι ταυτόχρονα μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, γεννάται το εύλογο και κρίσιμο ερώτημα: Εάν ολοκληρωθεί η εξαγορά, υπάρχει κίνδυνος παραβίασης των αρχών του ελεύθερου ανταγωνισμού και της υγιούς επιχειρηματικότητας;», τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Προσθέτουν δε, ότι «αφενός τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα αποτελούν το βασικό έσοδο μιας ΠΑΕ και αφετέρου ο έλεγχος και η διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των περισσότερων ΠΑΕ περνούν στον αποκλειστικό έλεγχο του μεγαλομετόχου μιας ανταγωνιστικής ΠΑΕ του ίδιου πρωταθλήματος, γεγονός που μπορεί να αφήσει χώρο για άνιση μεταχείριση μεταξύ των ομάδων και για διεξαγωγή του πρωταθλήματος με όρους αναξιοπιστίας».

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προειδοποιούν επίσης ότι στην περίπτωση επιτυχούς ολοκλήρωσης της εξαγοράς, υφίσταται το ενδεχόμενο συγκέντρωσης του ελέγχου της αγοράς των μέσων μαζικής ενημέρωσης από τις εταιρείες συμφερόντων του συγκεκριμένου επιχειρηματία, δεδομένου ότι η εταιρεία Alter Ego, μέσω της εξαγοράς του ΔΟΛ, κατέχει πλήθος εντύπων και ιστοσελίδων, ενώ μέσω της εξαγοράς της εταιρείας «Άργος» ελέγχει τη διανομή και την τιμολογιακή πολιτική αυτής σε ανταγωνιστικά έντυπα.

ΣΥΡΙΖΑ: Προχωρείστε σε εξαγορά της Forthnet από την ΕΡΤ

Την επίκαιρη επερώτηση ανέπτυξε ο πρώτος επερωτών Νίκος Παππάς. «Εξελίσσεται μια διαδικασία, την οποία η κυβέρνηση παρακολουθεί ως απλός θεατής. Είναι πρόκληση. Τα δημοσιεύματα μιλούν για κούρεμα των δανείων 85% της Forthnet, από τις τράπεζες, oι οποίες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί από τα χρήματα των φορολογουμένων. Μήπως οι φήμες περί χρησιμοποίησης μέρους του αποθεματικού για τις τράπεζες έχει να κάνει με αλυσιδωτές επιλογές τέτοιου τύπου; Για κούρεμα δανείων συγκεκριμένων συμφερόντων που θέλετε να στηρίξετε;» είπε ο Νίκος Παππάς απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

«Αν προχωρήσει αυτή η εξαγορά, του Παναθηναϊκού ή της ΑΕΚ, το ταμείο θα το ελέγχει ο Ολυμπιακός. Θα περιμένουν οι άλλες ομάδες, πότε θα τους πληρώσει ο ιδιοκτήτης της πλατφόρμας και της ομάδας του Ολυμπιακού», είπε ο πρώην υπουργός και συνέχισε: «Μήπως ο αποκεφαλισμός της ηγεσίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, είχε σχέση με αυτή την υπόθεση; Εμείς το λέμε καθαρά: πρέπει να εξεταστεί το θέμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και η Επιτροπή Ανταγωνισμού να μην αφήνει τα τρένα να περνούν από μπροστά της».

«Την κυβέρνηση δεν την αφορά η συγκέντρωση στον χώρο του Τύπου; Βλέπουμε την τάση, ένας συγκεκριμένος όμιλος να μαζεύει ό,τι προχωράει, ό,τι μιλάει και ό,τι περπατάει. Το πλαίσιο το νομοθετικό είναι επαρκές για να λάβει η κυβέρνηση μέτρα», είπε ο Νίκος Παππάς και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε «επιθετική εξαγορά της Forthnet μέσω της ΕΡΤ»: «Μην αφήνετε να λιμνάζουν τα 200 εκατομμύρια του αποθεματικού της ΕΡΤ. Διορίσατε τον διευθυντή του γραφείου τύπου του κ. Μητσοτάκη στην ΕΡΤ, μην μας πείτε περί ανεξαρτησίας. Πείτε τουλάχιστον τη γνώμη σας» κάλεσε την κυβέρνηση ο πρώην υπουργός.

Επιχείρηση εξόντωσης της Documento

Στο ίδιο κλίμα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατήγγειλε ότι «η επιστροφή της ΝΔ σηματοδοτεί την έναρξη μιας περιόδου θεσμικής παρακμής και χειραγώγησης των μμε». Δημήτρης Τζανακόπουλος κατήγγειλε επίσης επιχείρηση εξόντωσης της εφημερίδας Documento και, όπως τόνισε, «αυτή η επιχείρηση δείχνει ένα συγκεκριμένο σχέδιο εξόντωσης κάθε διαφορετικής φωνής».

Είπε ακόμη, πως «μπορεί τελικά να μην είναι η κυβέρνηση εκείνη που σχεδιάζει και οι επιχειρηματίες που εκτελούν, αλλά οι επιχειρηματίες που σχεδιάζουν και η κυβέρνηση που εκτελεί αυτό το σχέδιο εγκαθίδρυσης ενός νέου καθεστώτος πλήρους και απόλυτου ασφυκτικού ελέγχου της δημόσιας ζωής».

«Έχουμε σειρά ενεργειών συγκεκριμένου επιχειρηματικού συμφέροντος, δηλαδή την υπόθεση του πρακτορείου διανομής Τύπου του «Άργους», που έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τις χρηματοροές ανταγωνιστικών εντύπων. Το ίδιο μοτίβο παρακαλουθούμε και με την εξαγορά της Forthnet», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης, ο οποίος μίλησε για φαινόμενο «μπερλουσκονισμού», αναφέρθηκε ιδίως στο ζήτημα των αθλητικών μεταδόσεων, καταγγέλλοντας ότι με την παρούσα κυβέρνηση «εκδιώχθηκαν» Παναθηναϊκός και Άρης από την ΕΡΤ για να πάνε τα ισχυρότερα brand που είχε στην ανταγωνιστική NOVA, και ταυτόχρονα μειώθηκαν τα συμβόλαια για άλλες ομάδες ώστε να δοθούν σε ιδιώτες τα αθλητικά φιλέτα.

Στην εταιρεία Alter Ego αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφων Αλεξιάδης, και υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρξει παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. «Δεν μιλάμε για απλή περίπτωση. Ο συγκεκριμένος όμιλος έχει δεσπόζουσα θέση. Κατανοούμε όσα έκανε η κυβέρνηση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Θα είμαστε εδώ και θα παρακολουθούμε και προειδοποιούμε πως οι ευθύνες δεν είναι μόνο πολιτικές, αλλά μπορεί να υπάρχουν αδικήματα, όπως η παράβαση καθήκοντος και η κατάχρηση εξουσίας», είπε ο κ. Αλεξιάδης.

«Μπορεί να έχουμε καθεστώς στρέβλωσης με την εξαγορά» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας, και υπογράμμισε ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού ερευνούσε τα τεκταινόμενα με το πρακτορείο «Άργος». Ιδίως για το ενδεχόμενο να υπάρξει κούρεμα των χρεών της Forthnet, είπε ότι δεν μπορεί η αγορά να στραγγαλίζεται από έλλειψη χρηματοδότησης και την ίδια ώρα να γίνεται γενναίο κούρεμα στης οφειλές της συγκεκριμένης επιχείρησης.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.