Ανοιχτή σε συνεργασία με τη ΔΕΗ η Enel Green Power

featured image

Το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο που κατασκευάστηκε ποτέ στην Ελλάδα εγκαινίασε χθες στον Καφηρέα Ευβοίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Enel Green Power Antonio Cammisecra δήλωσε ανοιχτός στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΔΕΗ στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Εκτίμησε επίσης ότι ο στόχος -που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης- για αύξηση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην παραγωγή στο 35 % ως το 2030 είναι επιτεύξιμος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τα εγκαίνια του συμπλέγματος των αιολικών πάρκων της Enel Green Power στον Καφηρέα, ο Cammisecra ανέφερε ότι επί της αρχής η εταιρεία είναι υπέρ των συνεργασιών, ωστόσο δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή συγκεκριμένα σχέδια της ΔΕΗ ώστε να ληφθούν αποφάσεις. «Όταν ανακοινωθούν τα σχέδια θα τα αναλύσουμε και θα πάρουμε αποφάσεις», τόνισε.

Πρόσθεσε δε ότι βρίσκονται υπό εξέταση και άλλα επενδυτικά σχέδια στην Ελλάδα - μη ανακοινώσιμα προς το παρόν - ενώ εξέφρασε ενδιαφέρον για τον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας. Τόνισε ότι πρέπει να διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο για την εν λόγω αγορά η οποία θα ανοίξει εντελώς νέες προοπτικές στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σχολιάζοντας το καθεστώς αδειοδότησης των ΑΠΕ στην Ελλάδα, τόνισε πως οι διαδικασίες είναι αργές, αλλά δεν είναι οι πιο αργές στον κόσμο.

«Η Ελλάδα είναι ανταγωνιστική αλλά αν θέλει να πετύχει το στόχο της καθαρής παραγωγής ενέργειας θα πρέπει να δουλέψει στην διευκόλυνση της διαδικασίας. Το 35% είναι φιλόδοξος στόχος αλλά εφικτός. Δεν υπάρχει, όμως, πολύς χρόνος. Το 2030 είναι κοντά», τόνισε.

Υπογράμμισε δε ότι η καθυστέρηση της αδειοδότησης οδηγεί τελικά στην υλοποίηση των έργων με παλαιότερη τεχνολογία, άρα σε υψηλότερο κόστος και μικρότερη παραγωγή ενέργειας σε σχέση με εκείνη που θα μπορούσε να επιτευχθεί αν εφαρμοζόταν η εκάστοτε σύγχρονη τεχνολογία. Όπως ανέφερε ενδεικτικά και μετέδωσε το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων σήμερα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες επιτυγχάνουν χαμηλότερο κόστος από τις συμβατικές πηγές ενέργειας.

Το σύμπλεγμα των αιολικών πάρκων στον Καφηρέα που εγκαινιάστηκε χθες από τον πρωθυπουργό είναι το μεγαλύτερο στη χώρα με συνολική ισχύ 154,1 μεγαβάτ και 67 ανεμογεννήτριες. Η επένδυση μαζί με το κόστος των γραμμών μεταφοράς έφθασε στα 300 εκατ. ευρώ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύθηκε χθες για απλούστευση της αδειοδοτικής διαδικασίας για τις ΑΠΕ, καθώς και για νέο χωροταξικό πλαίσιο, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι υφιστάμενες αγκυλώσεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.