Οι τέσσερις άξονες της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό

featured image

«Είναι αστείο και μόνο να σχολιάζουμε ισχυρισμούς βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για Χρυσαυγίτες στη Νέα Δημοκρατία», δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της Βουλής είναι πως «απέβαλλε από τους κόλπους της όλα αυτά τα ακραία στοιχεία που είχαμε δει τα προηγούμενα χρόνια, και αυτό είναι κάτι που πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

«Δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα στη ΝΔ και δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανένας που να μπορεί να χαρακτηριστεί ακραίος στην ελληνική Βουλή σήμερα», συνέχισε, προσθέτοντας πως είναι συνηθής πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ να βάζει ταμπέλες όταν δεν έχει επιχειρήματα.

Μεταναστευτικό

Για το μεταναστευτικό, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξήγησε το κρίσιμο διάστημα θα είναι η περίοδος μετά το φθινόπωρο και όλο τον χειμώνα, καθώς θα αποδειχθεί αν το πακέτο μέτρων που πήρε και δρομολογεί η κυβέρνηση αποφέρει καρπούς. «Επαναλαμβάνω τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά: 1. Φυλάσσουμε τα σύνορά μας. 2. Επιταχύνουμε τις διαδικασίες αίτησης ασύλου. 3. Προχωρούμε στις επιστροφές. 4. Φτιάχνουμε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα με γνώμονα πάντα και την αποσυμφόρηση των νησιών μας», συμπλήρωσε, ενώ ανέφερε ότι η χώρα ήταν «ξέφραγο αμπέλι».

«Όλοι έχουμε ανθρωπισμό μέσα μας, αλλά πρέπει να είμαστε και ρεαλιστές. Ποιοί είναι αυτοί οι άνθρωποι που θέλουν να έρθουν; Τα πρώτα χρόνια όντως ήταν κάποια κύματα προσφυγικά. Όσο περνούσε ο καιρός, το πρόβλημα μεταλλασσόταν. Σιγά σιγά, και έγινε προσφυγικό-μεταναστευτικό. Και τώρα μιλάμε περισσότερο για μεταναστευτικό και λιγότερο για προσφυγικό. Δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια στο πρόβλημα γιατί αλλιώς δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας τοποθέτηση της κ. Χριστοφιλόπουλου κατά των κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι και σήμερα υπάρχουν κλειστές δομές, αλλά είναι πολύ λίγες σε σχέση με τις ανοιχτές. «Αυτό», συνέχισε, «δεν είναι ικανοποιητικό όταν ξέρουμε ότι πάρα πολλοί από αυτούς που κάνουν αίτηση δεν δικαιούνται τη χορήγηση ασύλου και θα πρέπει να υπάρχει μια αποτροπή».

«Η κλειστή δομή είναι μια αποτροπή από μόνη της για αυτούς που θέλουν να έρθουν και αποδείχτηκε αυτό. Δεν πρέπει να αφήνουμε εργαλεία, που έχουν αποδείξει ότι μπορούν να προσθέσουν ένα λιθαράκι στην πολιτική μας, απέξω για ιδεοληπτικούς λόγους. Οι πρόσφυγες είναι μια κατηγορία από μόνη της. Δεν μπορεί κανείς να πει ότι δεν δέχεται κάποιον που είναι πρόσφυγας και παλεύει για τη ζωή του», τόνισε, ενώ εξήγησε ότι η αποτροπή έχει να κάνει με το τι κάνουμε εμείς και με το τι κάνουν οι γείτονές μας.

Ο κ. Πέτσας είπε ότι η Τουρκία είναι υποχρεωμένη με βάση την Κοινή Δήλωσή της με την ΕΕ να κάνει ό,τι μπορεί στην ενδοχώρα, στις ακτές, αλλά και στα χωρικά της ύδατα.

«Δηλαδή, ακόμα και αν φύγουν οι βάρκες από τις ακτές της Τουρκίας για να περάσουν στα δικά μας χωρικά ύδατα, θα πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να τις επιστρέψουν. "Αρα, αυτή η αποτροπή πρέπει να ενισχυθεί. Και προσπαθούμε να την ενισχύσουμε με τις επαφές μας και σε κορυφαίο επίπεδο, όπου τέθηκαν όλα τα μεγάλα ζητήματα από τον πρωθυπουργό στη συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν, αλλά και σε επίπεδο υπουργικό, όπως τη συνάντηση που είχε ο κ. Κουμουτσάκος με τον κ. Σοϊλού στην Τουρκία αυτές τις ημέρες. Αλλά και την επαφή που έχουμε με την Ευρώπη, με ηγέτες και με υπουργούς, όπως για παράδειγμα σήμερα με τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, που έρχεται στην Αθήνα μετά την επίσκεψή του στην "Αγκυρα», εξήγησε, υπογραμμίζοντας πως «εμείς, από την πλευρά μας, έχουν αυξήσει τις περιπολίες και όσο περνάει η τουριστική περίοδος θα αυξάνονται τα σκάφη του Λιμενικού που φυλάττουν τα θαλάσσια σύνορά μας».

Ανακοίνωσε επιπλέον ότι από τα νησιά θα απομακρυνθούν κυρίως οικογένειες που έχουν προσφυγικό προφίλ, ενώ γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να μεταφερθούν στην Ευρώπη ασυνόδευτα παιδιά.

Σημείωσε, δε, πως είναι πρώιμο να λέει κανείς ότι κινδυνεύουμε από αλλοίωση πληθυσμού. «Όπως ξέρετε, στην Ελλάδα ζουν αυτή τη στιγμή περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι, οι οποίοι δεν γεννήθηκαν στην Ελλάδα. Δεν μιλήσαμε ποτέ στο παρελθόν για αλλοίωση πληθυσμού, όταν είχαμε μετακινήσεις, είτε μετά την πτώση του ανατολικού μπλοκ, όπου είχαμε κάποιες μαζικές εισροές στην Ελλάδα. Ποτέ δεν μιλήσαμε για αυτό το πράγμα. Εδώ μιλάμε για άλλου τύπου, όμως, ροές μεταναστευτικές, ιδίως από χώρες με άλλη θρησκεία, με άλλο πολιτισμό, με άλλα -ας το πούμε έτσι- στοιχεία που φέρνουν μαζί τους, τα οποία πρέπει κανείς να τα εξετάσει», συμπλήρωσε.

Για τις απεργίες

Σε ό,τι αφορά τις απεργίες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναρωτήθηκε αν θέλουμε ένα δυνατό συνδικαλιστικό κίνημα και να αφήσουμε στην άκρη τα σωματεία-σφραγίδες.

«Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε. Και πλέον κάνουμε και κάτι άλλο. Μέσα στο Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο κάνουμε ό,τι μπορούμε να αυξήσουμε την απασχόληση και, μάλιστα, την πλήρη απασχόληση», υπογράμμισε.

Επιπρόσθετα, δήλωσε ότι δεν θα υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2019 και πως η κυβέρνηση πιστεύει ότι δεν θα υπάρχει ούτε το 2020. Ξεκαθάρισε, δε, ότι στο νέο προϋπολογισμό «θα εφαρμοστούν οι φοροελαφρύνσεις που είπαμε» και πως «δεν θα υπάρξει κανένα κενό και φυσικά κανένα πρόσθετο μέτρο επιβάρυνσης για τους πολίτες».

Για τις επαφές του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς για τον εκλογικό νόμο

Για τις επαφές του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι τη Δευτέρα ή την Τρίτη θα ειδοποιηθούν όλοι, ώστε να ακολουθήσουν οι συναντήσεις την Πέμπτη ή την Παρασκευή για το νομοσχέδιο που θα δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίζουν στον μόνιμο τόπο διαμονής τους.

«Δεν είμαστε τόσο απαισιόδοξοι. Παρά το γεγονός ότι ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια πρόταση, την οποία εμείς τη βρήκαμε εξόχως προβληματική, προσβλητική και αντισυνταγματική -τη χαρακτήρισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός- γιατί υποβιβάζει τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, υποστηρίζοντας πως δεν έχει την ίδια βαρύτητα η ψήφος τους στις εκλογές, πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αντιληφθεί ότι ήταν κάτι πρόχειρο αυτό που είπε και να έρθει να ξανασυζητήσουμε από την αρχή. Το ΚΙΝΑΛ νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο το θέλει. Το ΚΚΕ έχει επιχειρηματολογήσει από το 1983. Ο κ. Βαρουφάκης το επιθυμεί. Θα συζητήσουμε και με τον κ. Βελόπουλο και θα δούμε. Όταν λέω ότι «ο κ. Βαρουφάκης το επιθυμεί», εννοώ ότι έχει καταθέσει πρόταση. Τώρα, αν είμαστε κοντά ή μακριά, θα το δούμε. Πιστεύω ότι είναι κάτι, στο οποίο το πολιτικό σύστημα πρέπει να υπερβεί μικροκομματικές σκοπιμότητες. Αξίζουν οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους», υπογράμμισε ανακοινώνοντας ότι θα ακολουθήσει η συζήτηση και για τον εκλογικό νόμο, από τον Νοέμβριο και μετά.

«Και είναι κάτι που θέλει μια αρκετή ζύμωση με τα πολιτικά κόμματα, πάντα με γνώμονα αυτό που έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μια κυβέρνηση να μπορεί να σχηματίζεται και να είναι σταθερή με ένα ποσοστό κοντά στο 40%. Αυτό θα είναι ο γνώμονας. Από εκεί και πέρα, θα συζητήσουμε τα μπόνους και ό,τι άλλο χρειάζεται με τα υπόλοιπα κόμματα», δήλωσε ο κ. Πέτσας.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.