Αντισυνταγματικές οι περικοπές σε 260.000 συνταξιούχους

featured imageΑντισυνταγματικές έκρινε τις περικοπές σε 260.000 συντάξεις το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Το ΣτΕ με απόφασή του έκρινε πως οι περικοπές σε 260.000 επικουρικές συντάξεις είναι αντισυνταγματικές. Ουσιαστικά το ΣτΕ με πέντε αποφάσεις του που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή βάζει «φρένο» σε βασικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016) κρίνοντας αντισυνταγματικές τις περικοπές σε 260.000 επικουρικές συντάξεις.
[expander_maker more="Διαβάστε περισσότερα" less="..."] Πρόκειται για περικοπές που επιβλήθηκαν από τον Ιούνιο του 2016 σε 260.000 συνταξιούχους, καθώς δεν διενεργήθηκαν κατόπιν αναλογιστικών μελετών. Το ΣτΕ έκρινε συνταγματική τη διάταξη που ορίζει ως βάση για τον επανυπολογισμό των συντάξεων την 31η Δεκεμβρίου του 2014 καθώς επίσης και τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου για τις κύριες συντάξεις διότι είχαν αναλογιστικές μελέτες. Το δικαστήριο κατά πλειοψηφία έκρινε αντισυνταγματικό το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων κυρίως για τις μεγάλες συντάξεις και τους συνταξιούχους που έχουν εργαστεί πολλά χρόνια. Πρόκειται για το ανώτατο πλαφόν αναπλήρωσης 46,8% για 42 χρόνια εργασίας. Επίσης αντισυνταγματικός κρίθηκε ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες σε σύγκριση με τους μισθωτούς. Δηλαδή έκρινε αντισυνταγματικό το όριο του 20% των εισφορών που προέβλεπε ο λεγόμενος νόμος Κατρούγκαλου, ενώ για τους μισθωτούς το ανάλογο ποσοστό είναι 6% διότι το υπόλοιπο καλύπτεται από τον εργοδότη. Το ΣτΕ έκρινε κατά πλειοψηφία συνταγματικό τον ΕΦΚΑ και την υπαγωγή του συνόλου των ασφαλισμένων, εργαζομένων και συνταξιούχων σε αυτόν. Το ΣτΕ αποφάνθηκε ότι το κράτος εγγυάται τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος σε περίπτωση προβλήματος και ανάγκης. Πηγή: Reader.gr [/expander_maker]
Share on Google Plus

About admin

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου