ΔΝΤ: Άλλαξαν τους κανόνες για τον διορισμό της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

featured image

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι ενέκρινε μια αλλαγή των κανόνων που διέπουν τη λειτουργία του προκειμένου να καταργηθεί το ηλικιακό όριο που επιβάλλεται για τον θώκο του γενικού διευθυντή, αίροντας με τον τρόπο αυτό το τελευταίο εμπόδιο για τον διορισμό της Βουλγάρας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ως διαδόχου της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία θα αναλάβει επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Από το 1951, ο γενικός κανονισμός του ΔΝΤ απαγόρευε τον διορισμό ενός υποψηφίου ηλικίας 65 ετών και άνω για τον θώκο του γενικού διευθυντή και δεν επέτρεπε στον κάτοχό του να ασκήσει τα καθήκοντά του πέρα από τα 70ά γενέθλιά του», υπενθυμίζει σε ανακοίνωσή του το Ταμείο.

«Η αλλαγή του γενικού κανονισμού που εγκρίθηκε από το συμβούλιο των διοικητών, και η οποία τίθεται αμέσως σε ισχύ, καθιστά τις προϋποθέσεις διορισμού του γενικού διευθυντή σύμφωνες με εκείνες που ισχύουν για τα μέλη του συμβουλίου διοίκησης, του οποίου προεδρεύει ο γενικός διευθυντής, και του προέδρου του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, που δεν υπόκεινται σε κανέναν ηλικιακό περιορισμό», εξηγεί ο θεσμός της Ουάσινγκτον.

Η αλλαγή αυτή, που εγκρίθηκε την παραμονή της ημερομηνίας λήξης υποβολής των υποψηφιοτήτων, θα επιτρέψει να γίνει αποδεκτή εκείνη της Γκεοργκίεβα, νυν δεύτερης στην ιεραρχία της Παγκόσμιας Τράπεζας, που έκλεισε τα 66 στις 13 Αυγούστου και που έχει πλούσια εμπειρία στον διεθνή χρηματοπιστωτικό τομέα.

Προσώρας η Γκεοργκίεβα είναι η μοναδική υποψήφια που είναι γνωστή ως τέτοια. Ορίστηκε ως υποψήφια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 2 Αυγούστου έπειτα από μια ψηφοφορία που ανέδειξε τις διαιρέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ.

Ιστορικά η διεύθυνση του ΔΝΤ αποδίδεται σε έναν Ευρωπαίο και εκείνη της Παγκόσμιας Τράπεζας σε έναν Αμερικανό. Ένας καταμερισμός ρόλων που παρέμεινε αναλλοίωτος, όπως κατέδειξε την άνοιξη ο διορισμός του Ντέιβιντ Μάλπας στην Παγκόσμια Τράπεζα - ήταν κι εκείνος ο μοναδικός υποψήφιος.

Αν και η παράδοση αυτή αμφισβητείται, καθώς δεν αντικατοπτρίζει πλέον την αυξανόμενη βαρύτητα των αναδυομένων χωρών στο πλαίσιο των θεσμών του Μπρέτον Γουντς, κανείς υποψήφιος από τις αναδυόμενες χώρες δεν διεκδικεί την ηγεσία του ΔΝΤ, σύμφωνα με όσα είναι μέχρι τώρα γνωστά.

«Το συμβούλιο διοίκησης του ΔΝΤ εργάζεται για την επιλογή του διαδόχου της Κριστίν Λαγκάρντ, απερχόμενης γενικής διευθύντριας, η οποία θα εγκαταλείψει τα καθήκοντά της στις 12 Σεπτεμβρίου», υπενθύμισε το ΔΝΤ.

Η παρουσίαση των υποψηφιοτήτων λήγει σήμερα Παρασκευή και η/ο νέα/νέος επικεφαλής θα επιλεγεί έως τις 4 Οκτωβρίου, λίγο μετά τις φθινοπωρινές συνόδους των θεσμών του Μπρέτον Γουντς στην Ουάσινγκτον.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.