Σε φόρουμ για την Ευρώπη στην Ιταλία ο Αλέξης Τσίπρας

featured image

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα συμμετάσχει στο ετήσιο φόρουμ που διοργανώνει το think tank European house Ambrosetti στο Τσερνόμπιο της Ιταλίας, και συγκεκριμένα στην ειδική συνέδρια που θα πραγματοποιηθεί το πρωί του Σαββάτου 7 Σεπτεμβρίου με θέμα το μετασχηματισμό της Ευρώπης.

Στη συζήτηση αναμένεται επίσης να συμμετάσχουν οι πρώην πρωθυπουργοί της Ιταλίας Enrico Letta, Romano Prodi και Mario Monti, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υποψήφιος πρόεδρος κατά τις τελευταίες ευρωεκλογές με το ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα Frans Timmermans, καθώς  και ο ηγετικής του ολλανδικού ακροδεξιού Κόμματος για την Ελευθερία Geert Wilders.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ,ο οποίος θα έχει επαφές με σειρά αξιωματούχων στο περιθώριο του φόρουμ, συμμετέχει για δεύτερη φορά στη συγκεκριμένη διοργάνωση, μετά το Σεπτέμβρη του 2014 θα βρεθεί στην Ιταλία σε μία κρίσιμη συγκυρία τόσο για την Ιταλία όσο και για την Ευρώπη. Μια  στιγμή όπου διαμορφώνεται μία νέα,πιο φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση, χωρίς το διχαστικό και ξενοφοβικό κόμμα του Σαλβίνι πλέον στις τάξεις της.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του  ο κ. Τσίπρας αναμένεται να τονίσει ότι η υπαρξιακή κρίση της Ευρώπης, εκφάνσεις της οποίας αποτελούν το Brexit, η άνοδος της ακροδεξιάς, και η εθνική περιχαράκωση στον ευρωπαϊκό διάλογο, είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να φέρει λύσεις σε κρίσεις που ταλάνισαν την ήπειρο την τελευταία δεκαετία (οικονομία, προσφυγικό, ασφάλεια) και στο δημοκρατικό έλλειμμα που χαρακτηρίζει τους θεσμούς της.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να τονίσει πως το μέλλον της Ευρώπης υπονομεύεται όχι μόνο από την ακροδεξιά του Σαλβίνι αλλά και από τον δεξιό απομονωτισμό που εκφράζεται σήμερα από τον Boris Johnson.

Καθώς και ότι, απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ δεν μπορεί να έρθει από τον νεοφιλελεύθερο συντηρητισμό, που ενσωματώνει, υποθάλπει ή ανέχεται τον εθνικισμό, ενώ περιφρονεί τις ανάγκες και ανησυχίες των λαϊκών στρωμάτων. Θα τονίσει ότι αυτό που απαιτείται είναι ηγεσίες που έχουν το θάρρος να προβαίνουν σε «προοδευτικές λύσεις  εντός της ΕΕ» ασχέτως του πολιτικού κόστους.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να αναφερθεί στην έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, στη διαχείριση του προσφυγικού, στη Συμφωνία των Πρεσπών και στις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.