«Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου η ρύθμιση για την εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού»

featured image

Τη μείωση του ποσοστού των πιστωτών που πρέπει να συναινέσουν προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για εξωδικαστική ρύθμιση των χρεών υπερχρεωμένων επιχειρήσεων ανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ 100,3.

Όπως είπε, ο διάλογος για τη διαμόρφωση του ποσοστού είναι σε εξέλιξη ενώ η συνολική ρύθμιση για την επιτάχυνση και διευκόλυνση εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού θα ολοκληρωθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου.

«Είναι μία ρύθμιση που ξεκίνησε με πολύ μεγάλη φιλοδοξία, αλλά παρήγαγε σχεδόν μηδενικά αποτελέσματα», ανέφερε ο υπουργός για τον εξωδικαστικό και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα έγκειται στο μηχανισμό που προβλέπει ο Νόμος, να καταγράφονται τα πραγματικά δεδομένα της επιχείρησης σε ειδικό λογισμικό, από το οποίο να προκύπτει αν η επιχείρηση είναι βιώσιμη ή μη. Το 99% των επιχειρήσεων έχουν κριθεί μη βιώσιμες. Στη συνέχεια, ο Νόμος προβλέπει έκθεση από ορκωτό λογιστή για τη μελλοντική εξέλιξη της επιχείρησης, την οποία τελικά καλείται να αποδεχθεί ή όχι ένας υπάλληλος της ΑΑΔΕ, του ΕΦΚΑ ή των Τραπεζών. Δηλαδή, αν ο υπάλληλος αποδεχθεί την επιχείρηση ως βιώσιμη, τότε εντάσσεται στον εξωδικαστικό, αν όχι, δεν εντάσσεται. Και εδώ έγκειται το μεγάλο πρόβλημα. Κανένας υπάλληλος δεν θέλει να πάρει καμία ευθύνη για καμία επιχείρηση. Αυτό θα αλλάξει καθώς πρόκειται να διαμορφώσουμε ένα αυτόματο σύστημα, ένα λογισμικό πιο ανοιχτό από το τωρινό, με παραμετρικά όρια που θα είναι αντικειμενικά. Προφανώς δεν θα ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις αλλά θα είναι πολύ περισσότερες από μηδέν που είναι τώρα. Το σύστημα αυτό θα απεμπλέκει τον υπάλληλο από την ανάληψη ευθύνης».

Για τη νομική προστασία τραπεζικών στελεχών από κακόβουλες μηνύσεις ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε εξάλλου τα εξής, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Οι τράπεζες έχουν ζητήσει τη σχετική προστασία των στελεχών τους από κακόβουλες μηνύσεις. Ως Υπουργός Ανάπτυξης το βλέπω εξαιρετικά θετικά. Σήμερα οι υπάλληλοι των τραπεζών φοβούνται ότι άμα υπογράψουν "κούρεμα" στην επιχείρηση άλφα, ο ανταγωνιστής της μπορεί να τους υποβάλλει μήνυση για απιστία. Συνεπώς, πρέπει να διαμορφωθεί ένα θεσμικό πλαίσιο τέτοιο που να επιτρέπει στον υπάλληλο της τράπεζας να μπορεί να κάνει τη δουλειά του από τις εμφανώς κακόβουλες μηνύσεις».



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.