Στέλιος Κίτσιου: Πώς είναι η ζωή για έναν Έλληνα ποδοσφαιριστή στην Άγκυρα

featured image

Τα τελευταία χρόνια στο πρωτάθλημα της Τουρκίας αγωνίζονται ολοένα και περισσότεροι Έλληνες ποδοσφαιριστές. Στην πρωτεύουσα της γειτονικής χώρας, την Άγκυρα, μόλις ένας. Ο λόγος για τον Στέλιο Κίτσιου, ο οποίος αγωνίζεσαι ως δεξί μπακ στην Ανκαραγκουτσού.

Του ανταποκριτή μας από το thestival.gr στη Θεσσαλονίκη

Ο πρώην μπακ του ΠΑΟΚ πήγε τον περασμένο Ιανουάριο ως δανεικός στην τουρκική πρωτεύουσα, άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις και «ανάγκασε» την ομάδα να τον αποκτήσει με μεταγραφή από τον «δικέφαλο» του Βορρά.

Πως είναι όμως να είσαι ο μόνος Έλληνας σε μια ομάδα από την Τουρκία; Πως είναι ζωή για έναν Θεσσαλονικιό στην Άγκυρα; Ο Στέλιος μιλά γι’ αυτά και άλλα πολλά στο thestival.gr.

Το φαγητό, η κουλτούρα και η θερμή υποδοχή

Ο νεαρός δεξιός μπακ δεν φεύγει για πρώτη φορά από την Ελλάδα για να αγωνιστεί στο εξωτερικό. Πέρασε μια γεμάτη χρονιά και στο Βέλγιο, με τη Σιντ Τρούιντεν. Ωστόσο, όπως εξηγεί, τα πράγματα στην Τουρκία είναι εντελώς διαφορετικά.

«Οι συνήθειες, το φαγητό, η μουσική και πολλά ακόμα στην Τουρκία, είναι σχεδόν ίδια με την Ελλάδα. Καμιά φορά χρησιμοποιώ τυχαία κάποιες από τις κοινές λέξεις που έχουμε και με καταλαβαίνουν. Η προσαρμογή ήταν πολύ εύκολη», τονίζει.

Η υποδοχή των Τούρκων στον Κίτσιου ήταν ιδιαίτερα θερμή. Τον αγαπούν κυρίως για το πάθος που δείχνει σε κάθε παιχνίδι, ενώ και η ελληνική του καταγωγή παίζει το ρόλο της. Τον σταματούν για φωτογραφίες, του ζητούν πληροφορίες για την χώρα μας, ενώ το παιχνίδι των «κοινών λέξεων», είναι κάτι που πλέον έχει συνηθίσει.

«Δεν περίμενα τέτοια υποδοχή και τέτοια αγάπη από τον κόσμο της ομάδας. Είναι και αυτοί παθιασμένοι με την ομάδα τους, όπως οι Έλληνες, και τα γήπεδα στην Τουρκία είναι σχεδόν πάντα γεμάτα. Δεν ένιωσα να με αντιμετωπίζουν διαφορετικά ή περίεργα επειδή είμαι Έλληνας. Ίσα ίσα, με ρωτούν πράγματα για την χώρα μας, τους αρέσουν τα ελληνική νησιά, ενώ ενδιαφέρονται να μάθουν και για την Θεσσαλονίκη», αναφέρει.

Όπως λέει, η ζωή στην τουρκική πρωτεύουσα μοιάζει με αυτή στη Θεσσαλονίκη. Τα καταστήματα, το φαγητό και οι άνθρωποι μοιάζουν...

«Σε πάρα πολλά πράγματα μοιάζουμε. Κυρίως στο φαγητό. Μπορεί να μην τρώνε χοιρινό, αλλά σχεδόν όλα τα φαγητά τους είναι ίδια με τα ελληνικά και το ίδιο νόστιμα. Θα τους δεις να πίνουν τον καφέ τους, να βγαίνουν στα εμπορικά κέντρα για αγορά και αργότερα μέσα στην μέρα για φαγητό σε κάποιο εστιατόριο», δηλώνει στο thestival.gr ο Θεσσαλονικιός αμυντικός.

Μια ζωή στον ΠΑΟΚ και τώρα... Τουρκία

Ο Στέλιος Κίτσιου ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στον ΠΑΟΚ. Πέρασε σημαντικές στιγμές στην καριέρα του, όπως οι αγώνες με τη Σάλκε, όταν ο «δικέφαλος» του Βορρά λίγο έλειψε να πετύχει το όνειρο της συμμετοχής στους ομίλους του Champions League, αλλά και συγκινητικές, όταν κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος στον Βόλο, φέρνοντας μαζί με τους συμπαίκτες του ένα τρόπαιο στη Θεσσαλονίκη, μετά από αρκετά χρόνια.

Ακόμα και όταν έφευγε από τον ΠΑΟΚ δανεικός, πάντα επέστρεφε. Πλέον ανήκει στην Ανκαραγκουτσού. Όπως εξηγεί, τα αισθήματα του είναι ανάμικτα.

«Σίγουρα όταν φεύγεις από μια ομάδα όπως ο ΠΑΟΚ, μετά από τόσα χρόνια, νιώθεις λίγο περίεργα. Πέρασα όμορφες στιγμές, αλλά είμαστε επαγγελματίες και πρέπει να κοιτάμε μπροστά. Τώρα αγωνίζομαι στην Ανκαραγκουτσού, με την οποία δέθηκα το διάστημα που αγωνίστηκα δανεικός σε αυτή και πλέον θα τα δώσω όλα για αυτή, για να δικαιώσω και τους ανθρώπους που με εμπιστεύτηκαν», αναφέρει ο νεαρός μπακ.

Η ομάδα της Άγκυρας έκανε μεταγραφικό ντεμαράζ τον Ιανουάριο, ενισχύθηκε και κατάφερε να σώσει την κατηγορία. Αυτήν τη σεζόν στοχεύει σε κάτι καλύτερο και σίγουρα να μην κινδυνέψει...

«Το μυστικό μας είναι ότι έχουμε δεθεί σαν ομάδα. Το κλίμα ανάμεσα στους παίκτες είναι εξαιρετικό. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που επέλεξα να συνεχίσω στην ομάδα. Φέτος στοχεύουμε σε κάτι καλύτερο από πέρσι, κοιτάμε το κάθε ματς ξεχωριστά και βλέπουμε», αναφέρει.

Ποιος είναι ο Στέλιος Κίτσιου

Ο Στέλιος Κίτσιου γεννήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 1993 στα δυτικά της Θεσσαλονίκης, στη Μενεμένη. Γόνος ποδοσφαιρικής οικογένειας, καθώς ο πατέρας του Ιορδάνης είναι γνωστός προπονητής στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα της πόλης, ο μεγαλύτερος αδερφός του Χρήστος αγωνίζεται και αυτός στο πρωτάθλημα της ΕΠΣΜ, ενώ και ο μικρός της οικογένειας, ο Μάριος κάνει και αυτός τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα.

Εκείνος δεν θα μπορούσε να ξεφύγει. Γεννήθηκε με μια μπάλα στα πόδια. Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο σε ομάδες της Δυτικής Θεσσαλονίκης, όπως ο ΑΣ. Μενεμένης, Ιωνές Διαβατών, Ελπίδες Σταυρούπολης, Παύλος Μέλας. Οι εμφανίσεις του κέντρισαν το ενδιαφέρον των σκάουτερ του ΠΑΟΚ, που τον «άρπαξαν» και τον ενέταξαν στις Ακαδημίες του συλλόγου.

Το 2011 υπέγραψε συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ και ακολουθεί μια αρκετά γεμάτη πορεία, η οποία μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει μία κατάκτηση κυπέλλου το 2017. Ο δανεισμός του στην Σίντ Τρούιντεν, αποδείχθηκε πολύ καλός, καθώς έκανε μια εξαιρετική σαιζόν στην βελγική ομάδα. Επέστρεψε στον ΠΑΟΚ, αλλά δεν κατάφερε να βρει συμμετοχές και δόθηκε εκ νέου δανεικός στην Ανκαραγκουτσού.

Πήρε τη φανέλα βασικού σπίτι του και ήταν ένας από τους βασικούς συντελεστές της εξαιρετικής πορείας της ομάδας στο δεύτερο μισό της σεζόν. Φέτος υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με την ομάδα της Άγκυρας. Θα κάνει αυτό που έκανε πάντα. Με σκυμμένο το κεφάλι και πολλή δουλειά, ο Στέλιος συνεχίζει να κάνει βήματα μπρος, σε αυτό που αγαπάει από μικρός: να παίζει ποδόσφαιρο...



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.