Ράλι ανόδου για την τουρκική λίρα μετά τη νίκη του Ιμάμογλου

featured image

Άνοδο κατέγραψαν σήμερα η τουρκική λίρα και οι μετοχές ενώ υποχωρούν οι αποδόσεις των τουρκικών ομολόγων αφού η αντιπολίτευση κατάφερε πλήγμα σε βάρος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν κερδίζοντας τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης στις χθεσινές επαναληπτικές εκλογές για τη δημαρχία της πόλης.

Τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία έχουν χάσει μέρος της αξίας τους από τον Μάρτιο εν μέσω αβεβαιότητας για το πώς οι εκλογές μπορεί να επηρεάσουν τις οικονομικές πολιτικές του Ερντογάν και ανησυχιών για τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον αναφορικά με την αγορά από την Τουρκία των ρωσικών αμυντικών συστημάτων S-400.

Σύμφωνα με έναν τραπεζίτη, η έκβαση απομάκρυνε μια πηγή πολιτικής αβεβαιότητας και οι αγορές ελπίζουν ότι η κυβέρνηση θα στρέψει τώρα την προσοχή της στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Τουρκία.

«Αυτή η αισιοδοξία θα μπορούσε να είναι περιορισμένη ή προσωρινή καθώς το θέμα των S-400 και οι πιθανές κυρώσεις από τις ΗΠΑ συνεχίζουν να είναι το πιο σημαντικό στοιχείο κινδύνου», δήλωσε ο τραπεζίτης, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα ήταν επίσης ενθαρρυντικά. Ο δείκτης εμπιστοσύνης στη μεταποίηση αυξήθηκε στις 102,5 μονάδες τον Ιούνιο.

Το τουρκικό νόμισμα ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου στις 5,72 λίρες ανά δολάριο κατά τη διάρκεια της νύχτας αφού έγινε γνωστό το αποτέλεσμα των εκλογών, κάνοντας ράλι από το επίπεδο των 5,8140 λιρών της Παρασκευής. Νωρίτερα σήμερα η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώθηκε στις 5,697 λίρες ανά δολάριο, στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από δύο εβδομάδες.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) εξασφάλισε το 54,21% των ψήφων στη χθεσινή εκλογική διαδικασία, διευρύνοντας το ποσοστό του σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές που έγιναν πριν από τρεις μήνες. Ο Μάικλ Έβρι, αναλυτής της Rabobank, δήλωσε ότι το βασικό ερώτημα είναι εάν η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να επικεντρωθεί στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις ή θα προσπαθήσει να αποτρέψει τον Ιμάμογλου από το να χρησιμοποιήσει τη δημαρχία του για να αποκτήσει αρκετή δυναμική προκειμένου να σταθεί απέναντι στον Ερντογάν στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές του 2023.

Ο βασικός δείκτης του τουρκικού χρηματιστηρίου BIST 100 ενισχύθηκε περίπου κατά 2% σήμερα το πρωί ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άνοδο άνω του 3%. Η απόδοση του διετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 18,65% από το 19,92% την Παρασκευή.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.