Αλέξης Τσίπρας: Έφτασε στις Βρυξέλλες για την έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

featured image

Στην έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, προσήλθε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Αποκλειστικό θέμα της συνόδου είναι η επιλογή των προσώπων που θα αναλάβουν τις ηγετικές θέσεις στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπου μέχρι τώρα δεν έγινε κατορθωτό να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών και να προκύψουν οι απαραίτητες συνθέσεις.

Η ανάδειξη των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς και τον ύπατο εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, δεδομένου ότι το Κοινοβούλιο έχει προγραμματίσει να εκλέξει τον νέο του πρόεδρο στις 3 Ιουλίου, κατά την πρώτη του ολομέλεια στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο.

Η σύνοδος αυτή στις Βρυξέλλες συγκαλείται σε συνέχεια της αδυναμίας των ηγετών των κρατών-μελών της Ε.Ε. να καταλήξουν σε κοινά αποδεκτές υποψηφιότητες κατά την τακτική Σύνοδο της περασμένης εβδομάδας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει επιμείνει σταθερά στην ανάγκη να αναλάβει τη θέση του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μια προσωπικότητα που ενώνει και δεν διχάζει την Ε.Ε. σε Βορρά και Νότο, και τάσσεται ενάντια στη συνέχιση των πολιτικών λιτότητας και της ξενοφοβίας.

Κατά την ίδια πηγή, τη θέση αυτή συμμερίστηκε η πλειονότητα κρατών - μελών, αντιτασσόμενη στην υποψηφιότητα Μάνφρεντ Βέμπερ γι" αυτήν τη θέση. Ο κ. Τσίπρας έχει υπογραμμίσει, στο πλαίσιο αυτό, ότι στηρίζει τον υποψήφιο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Φρανς Τίμερμανς.

Επίσης, κατόπιν της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της προηγούμενης εβδομάδας να εξετάσει μέτρα εναντίον της Τουρκίας λόγω της παραβατικής της συμπεριφοράς στην κυπριακή ΑΟΖ, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συνομιλήσει με Ευρωπαίους ηγέτες στο περιθώριο της σημερινής συνόδου σχετικά με τη συνέχεια που πρέπει να δοθεί στο ζήτημα κατά το προσεχές χρονικό διάστημα και να συζητήσει τις διαφορετικές επιλογές ως προς τα μέτρα. Επίσης, θα συζητήσει τις εξελίξεις στην Αλβανία.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.