Αλέξης Τσίπρας: Δεν πρόκειται η Ελλάδα να επιτρέψει γεώτρηση εντός της υφαλοκρηπίδας της

featured image

Για την προκλητικότητα της Τουρκίας μίλησε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ3.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση με απόλυτη καθαρότητα, με απόλυτη σαφήνεια και με τη μέγιστη δυνατή αυστηρότητα καταδίκασε τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Δηλαδή την προσπάθεια παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε. Και δεν έμεινε μόνο εκεί. Προχώρησε και στην προαναγγελία λήψης στοχευμένων μέτρων. Στοχευμένα μέτρα, που σημαίνει ότι θα εξεταστούν το επόμενο διάστημα μέτρα που είτε θα αφορούν πρόσωπα, είτε θα αφορούν εταιρείες» είπε και πρόσθεσε:

«Μέτρα τα οποία ενδεχομένως να αφορούν το πάγωμα πτυχών του ευρω-τουρκικού διαλόγου, που και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, αλλά, ενδεχομένως, να αφορούν και μέτρα με οικονομικές επιπτώσεις για την Τουρκία, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μία δύσκολη κατάσταση σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας της και με δεδομένο ότι απειλείται και με κυρώσεις από τις ΗΠΑ, αν προχωρήσει στην παραλαβή του πυραυλικού συστήματος s-400».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η στάση των γειτόνων είναι αποτέλεσμα της «αδυναμίας στην οποία βρίσκονται».

«Αντί, λοιπόν, να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού που θα έδινε τη δυνατότητα και οι τουρκοκύπριοι, όλος δηλαδή ο κυπριακός λαός, να μοιραστεί τα οφέλη από αυτές τις σημαντικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της περιοχής, προτιμά να κάνει κινήσεις αντιπερισπασμού, να κάνει κινήσεις οι οποίες, κατά την άποψή μου, δεν έχουν καμία προοπτική και αποδεικνύουν αυτό ακριβώς που σας είπα. Την ένδειξη αδυναμίας στην οποία βρίσκεται η Τουρκία και όχι την ένδειξη ισχύος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε: «Άλλο πράγμα είναι το "ατύχημα" και άλλο γεώτρηση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αυτό δεν είναι "ατύχημα". Αυτό θα είναι μια ενέργεια άμεση, προκλητική, η οποία δεν θα συμβεί διότι θα αποτραπεί. Τελεία και παύλα. Διότι έχουμε σχέδιο να αποτραπεί και θα αποτραπεί. Δεν πρόκειται η Ελλάδα να επιτρέψει γεώτρηση εντός της υφαλοκρηπίδας της, τελεία και παύλα».

Συμφωνία Πρεσπών: «Όχι μόνο δεν χάσαμε, αλλά κερδίσαμε»

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τα οφέλη που έφερε στη χώρα μας, τονίζοντας ότι πλέον οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι ήταν σημαντική για τα εθνικά συμφέροντα.

«Η επίλυση του ονοματολογικού με τους βόρειους γείτονές μας έχει δυναμώσει αφάνταστα την αξιοπιστία της εξωτερικής μας πολιτικής και το κύρος της Ελλάδας, ως μια χώρα ειρήνης, διαλόγου και συνεργασίας. Και έχει βοηθήσει αφάνταστα στο να δυναμώσουμε, αν θέλετε, τη διπλωματική δύναμη πυρός στην αντιπαράθεσή μας με τον γείτονα εκείνο που είναι πραγματική απειλή. Διότι η πραγματική απειλή για τα εθνικά μας συμφέροντα δεν είναι από τα βόρεια, ούτε από τα δυτικά, ούτε από τα νότια, αλλά είναι από τα ανατολικά» ανέφερε.

Και συνέχισε: «Και τώρα πιστεύω ότι και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης, που ευλόγως ενδεχομένως είχε ευαισθησίες, τάχθηκε με σκεπτικισμό, με προβληματισμό ή και αντίθετα σε αυτή τη συμφωνία, τώρα αρχίζει και καταλαβαίνει πόσο σημαντική ήταν αυτή η συμφωνία για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Τώρα, λοιπόν, και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης, Μακεδόνας πολίτης, συνειδητοποιεί ότι όχι μόνο δεν χάσαμε από αυτή τη συμφωνία, όπως κάποιοι έσπευσαν με ψηφοθηρική διάθεση να μας πουν, αλλά κερδίσαμε. Κερδίσαμε ότι αυτή η χώρα δεν λέγεται πια Μακεδονία, γιατί Μακεδονία λεγόταν σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, αλλά Βόρεια Μακεδονία. Κερδίσαμε το ότι ακόμα και όταν ο Βορειομακεδόνας ηγέτης, ο κ. Ζάεφ πηγαίνει στην Ευρώπη τον προσφωνούν, ακόμα και η Καγκελάριος, ως Βορειομακεδόνα, όχι ως Μακεδόνα, όπως μας έλεγαν ότι δώσαμε το όνομα» είπε.

Αλέξης Τσίπρας για Κυριάκο Μητσοτάκη: Δεν μου δίνει την ευκαιρία να αντιπαρατεθώ απευθείας μαζί του, διότι κρύβεται

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι παρακολουθεί τις συνεντεύξεις που δίνει και επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι κρύβεται.

«Αφού δεν μου δίνει την ευκαιρία να αντιπαρατεθώ απευθείας μαζί του, διότι κρύβεται, τι να κάνω κι εγώ; Οφείλω να ακούω τι λέει για να τα σχολιάζω και να γίνεται ο διάλογος έστω και εξ αποστάσεως. Διότι ο πολιτικός διάλογος είναι στοιχείο της δημοκρατίας» είπε.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Θα ήθελα πραγματικά να είχα την ευκαιρία να τα θέσω εγώ αυτά, να απαντήσει. Μα, για αυτό δεν θέλει, όμως. Διότι θα αναγκαστεί να απαντήσει σε αυτά και αν απαντήσει θα γίνει και άλλη ερώτηση. Και θα πρέπει να γίνει ένας διάλογος για να βγει ένα συμπέρασμα. Αυτόν τον διάλογο θέλει να κρύψει».

«Το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι ένας Αρμαγεδδώνας», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι αυτό είναι που θέλει να κρύψει. «Όχι μόνο φοροελαφρύνσεις δεν θα φέρει, αλλά θα φέρει απολύσεις, περικοπές επιδομάτων, διάλυση του κοινωνικού κράτους, θα επαναφέρει πολιτικές της κυβέρνησης Σαμαρά, δηλώνει και αναφέρεται στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για μέτρα ανακούφισης της μεσαίας τάξης» ανέφερε.

«Επέκταση των 120 δόσεων και για επιχειρήσεις»

Ο πρωθυπουργός είπε ότι ακόμα δεν έχει καταλάβει ποια είναι η θέση των πολιτικών του αντιπάλων για τις 120 δόσεις.

«Είναι μέτρο που δίνει ανάσα στους ασφαλισμένους και σε εκατομμύρια συμπολίτες μας με χρέη για να μπορέσουν να τα εξυπηρετήσουν. Η δική μας θέση είναι ότι πρέπει να επεκταθεί και στις επιχειρήσεις, με κάποια κριτήρια βεβαίως, όχι ενδεχομένως σε όλες, αλλά στη μεγάλη πλειοψηφία, ίσως με τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ», είπε και σημείωσε: «Το βάζω στο τραπέζι, θα ζητήσω και τη θέση των άλλων κομμάτων και αν υπάρξει συμφωνία σε αυτό, αυτό είμαι έτοιμος ακόμα και τώρα, με μια ΠΝΠ, να νομοθετηθεί».

Προσέθεσε ότι αν υπάρχει διαφωνία «να μας εξηγήσουν γιατί διαφωνούν» και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη «επιτέλους στο θέμα των 120 δόσεων να πάρει θέση, γιατί άφησε υπονοούμενα σε συνέντευξή του ότι όσοι μπήκαν-μπήκαν, θα καταργηθούν οι 120 δόσεις αν εκλεγεί».

«Από εκεί που κανείς δεν ασχολούνταν με τον Βαρουφάκη, τον παρουσιάζουν ως δυναμικό πολιτικό»

Ο πρωθυπουργός κλήθηκε να σχολιάσει την κριτική που δέχεται από πρώην συντρόφους σας, ανάμεσα στους οποίους και ο Γιάννης Βαρουφάκης, ότι μετά το καλοκαίρι του 2015 ακολούθησε μια πολιτική «από τα ίδια».

«Ο κ. Βαρουφάκης τώρα, είναι φανερό ότι ξαφνικά από το πουθενά παρουσιάστηκε από τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης, και παρουσιάζεται, και έχει τεράστια προβολή, για έναν και μοναδικό λόγο, διότι πιστεύουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, ότι μπορεί να κόψει την δυναμική της ανατροπής και της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις εκλογές. Από εκεί που κανείς δεν ασχολείτο με τον κ. Βαρουφάκη και όχι μόνο δεν ασχολείτο, που οι ίδιοι άνθρωποι που επί χρόνια τον εξύβριζαν, τον έλεγαν υπεύθυνο για τα 100 δισ., που τόσα του καταλογίζανε ότι έχασε την περίοδο που ήταν Υπουργός Οικονομικών, ξαφνικά, μας τον παρουσιάζουν ως ένα δυναμικό πολιτικό που πρέπει να μπει στη Βουλή.

«Ο κ. Βαρουφάκης, λοιπόν, δεν είναι μόνο ότι υποστηρίζεται σήμερα από το σύστημα ως μια εφεδρεία για να ανακοπεί η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και να εξασφαλιστεί η νίκη της Νέας Δημοκρατίας» είπε «είναι ότι έχει το θράσος να βγαίνει και να μιλάει για χαμένη ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ. Πράγμα το οποίο εγώ δεν έχω τολμήσει να το πω ούτε για τον ίδιο ούτε για κανένα άλλο κόμμα, είτε της Αριστεράς είτε της Δεξιάς. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του».

«Τα πήρατε όλα, δεν μας αφήσατε τίποτα...»

Με τη φράση «τα πήρατε όλα δεν μας αφήσατε τίποτε», σχολίασε το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ κέρδισε και το Πρωτάθλημα και το Κύπελο στο ποδόσφαιρο.

Μάλιστα υπενθύμισε ότι σε μια ΔΕΘ που τον είχαν ρωτήσει πότε θα γίνει το μετρό της Θεσσαλονίκης είχε πει: «Τότε είχα απαντήσει όταν πάρει ο ΠΑΟΚ το Πρωτάθλημα. Και να τώρα που και ο ΠΑΟΚ πήρε το Πρωτάθλημα και το μετρό Θεσσαλονίκης δεν είναι το σύντομο ανέκδοτο αλλά μια πραγματικότητα».

Δείτε τη συνέντευξη του πρωθυπουργού:



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.