Αυγενάκης: Το δημογραφικό είναι θέμα με κρίσιμες εθνικές διαστάσεις

featured image

«Ο θεσμός της οικογένειας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας μας, της παράδοσής μας και της κοινωνίας μας» γράφει ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και Υπ. Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης σε άρθρο του με τίτλο «Οικογένεια: θέτουμε τα θεμέλια της δημογραφικής άνθισης».

«Ειδικά, στον τόπο μας, την Κρήτη οι οικογενειακοί δεσμοί αποτελούν το κύτταρο της κοινωνίας μας» συνεχίζει ο κ. Αυγενάκης.

«Τα τελευταία χρόνια της κρίσης, η οικογένεια έχει αναδειχθεί στο στυλοβάτη της κοινωνίας μας. Η αλληλοϋποστήριξη και η κατανόηση μεταξύ των μελών μετατρέπει την οικογένεια σε μοναδικό προστατευτικό κλοιό απέναντι στις δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, απέναντι στην κρίση των αξιών και των θεσμών.

Ωστόσο, η καταστροφική πολιτική της Κυβέρνησης, η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, η ανεργία και η φτώχια διαταράσσουν τις ισορροπίες των νοικοκυριών, ενώ πολλοί νέοι αναγκάζονται να αναβάλλουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τα όνειρά τους και τη δημιουργία δικής τους οικογένειας. Η υπογεννητικότητα, η κοινωνική ανισότητα και το δημογραφικό είναι μερικές από τις δυσάρεστες συνέπειες.

Το δημογραφικό είναι θέμα με κρίσιμες εθνικές διαστάσεις. Ένα διακύβευμα σχεδόν υπαρξιακό: Η Ελλάδα αιμορραγεί, χάνοντας σταδιακά τους ανθρώπους της. Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά. Από το 2011 -για πρώτη φορά μεταπολεμικά- ο πληθυσμός της πατρίδας μας μειώνεται: Από τα 11,1 εκατομμύρια το 2011, βρεθήκαμε πέρυσι στα 10,7. Αν οι ρυθμοί αυτοί συνεχιστούν, οι Έλληνες, που κατοικούμε στην Ελλάδα, θα περιοριστούμε στα 8,9 εκατομμύρια μέχρι το 2050 και στα 7,3 εκατομμύρια μέχρι το 2080.

Η στήριξη της οικογένειας, ειδικά της νέας οικογένειας και των εργαζόμενων γονέων αποτελεί τον έκτο πυλώνα της πολιτικής της ΝΔ. Το δημογραφικό πρόβλημα -το οποίο αντιμετωπίζουμε- είναι μακροπρόθεσμα η μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία, την κοινωνία, την παραγωγικότητά μας και τελικά για την ίδια την εθνική μας υπόσταση. Η στήριξη της οικογένειας και η εφαρμογή μιας αποτελεσματικής δημογραφικής και κοινωνικής πολιτικής είναι για μας απόλυτη προτεραιότητα:

·      Ψήφιση ενός πιο ευνοϊκού φορολογικού  συστήματος που θα επιτρέπει μεγαλύτερες εκπτώσεις σε οικογένειες με ανήλικα παιδιά.

·      Ειδική παροχή φορολογικών και οικονομικών κινήτρων στους νέους άτεκνους γονείς θα μπορούσε να τους ωθήσει στη δημιουργία οικογένειας.

·      Παροχή προνοιακών επιδομάτων σε νέους, δηλαδή επιδομάτων που θα υποστηρίξουν εμπράκτως την επιθυμία των νέων ζευγαριών να αποκτήσουν παιδιά με διεύρυνση της εισοδηματικής βάσης και αύξηση του ύψους των επιδομάτων.

·      Τα φορολογικά και τα προνοιακά κίνητρα μπορούν και πρέπει να συμπεριλάβουν  και τις νέες μητέρες που σηκώνουν το βάρος της μητρότητας μόνες τους.

·      Προώθηση πιο ευέλικτων μορφών εργασίας για τους νέους γονείς (ευέλικτα ωράρια).

·      Ασφαλιστικό σύστημα που θα ενισχύει μητέρες ανήλικων τέκνων με επιδοτούμενη άδεια ανατροφής τα χρόνια  που το παιδί έχει τη μητέρα του  περισσότερο ανάγκη, στα πρώτα χρόνια της ζωής του.

·      Ίδρυση περισσότερων βρεφονηπιακών σταθμών σε όλη τη χώρα, που θα λειτουργούν με ωράριο που θα εξυπηρετεί τις εργαζόμενες μητέρες.

Ταυτόχρονα, εφαρμόζουμε πολιτικές για τη μείωση του βάρους για την απόκτηση παιδιού. Δεσμευόμαστε για άμεση οικονομική ενίσχυση € 2.000 για κάθε παιδί που γεννιέται στην πατρίδα μας έτσι ώστε οι αυξημένες ανάγκες του πρώτου καιρού να μην αποτελούν ανασχετικό παράγοντα για κανένα νέο ζευγάρι που θέλει να μεγαλώσει την οικογένεια του.

Δεσμευόμαστε για την αύξηση του αφορολογήτου κατά € 1.000 για κάθε παιδί ώστε να ωφεληθούν κυρίως οι πιο αδύναμοι οικονομικά οι οποίοι διστάζουν σήμερα να κάνουν παιδιά. Δεσμευόμαστε για την υπαγωγή όλων των βρεφικών ειδών, αλλά και των ειδών υγιεινής πρώτης ανάγκης για τις γυναίκες στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.

Δεσμευόμαστε για κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών. Κάθε οικογένεια που το παιδί της δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, θα λαμβάνει ενίσχυση, μέσω κουπονιού, 180 ευρώ το μήνα για 10 μήνες το χρόνο, προκειμένου να επιλέγει εκείνη  βρεφονηπιακό σταθμό. Η πρόσβαση σε ποιοτική φροντίδα είναι μια ανακούφιση για την οικογένεια που δεν έχει τη δυνατότητα οι παππούδες και γιαγιάδες να φροντίζουν τα παιδιά και κυρίως σχετίζεται με την μελλοντική ακαδημαϊκή εξέλιξη των παιδιών.

Επίσης, έχουμε συγκροτημένη πολιτική για τη στήριξη των εργαζόμενων γονέων κυρίως των γυναικών και των μεγάλων οικογενειών. Δίνουμε τη δυνατότητα στις εργαζόμενες εγκύους να επιλέγουν εκείνες τον χρόνο της άδειας εγκυμοσύνης και λοχείας και παρέχουμε μεγαλύτερη χρονικά άδεια σε μονογονεϊκές οικογένειες σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους. Επεκτείνουμε την προστασία από απόλυση από τους 18 στους 24 μήνες μετά τον τοκετό. Δημιουργούμε ειδικά προγράμματα κατάρτισης όσων επιστρέφουν στην αγορά εργασίας μετά από διακοπή για την ανατροφή τέκνων. Δημιουργούμε ασφαλές πλαίσιο για την ανατροφή των παιδιών με σταδιακή εφαρμογή της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και ενίσχυση του θεσμού των ολοήμερων σχολείων, με προγράμματα δραστηριοτήτων, μελέτης, μάθησης και πιστοποίησης ξένης γλώσσας εντός του σχολείου. Στηρίζουμε τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες κι επαναφέρουμε τα επιδόματά τους που περιέκοψε πέρυσι η κυβέρνηση (επαναφορά στα προ του ν. 4512/2018 επίπεδα).

Στη ΝΔ θέλουμε να σχεδιάσουμε ένα πολύ καλύτερο μέλλον για εμάς κι ένα ακόμη καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας. Η ζοφερή πραγματικότητα μπορεί να αλλάξει μόνο μια συνεκτική, ευρεία δέσμη μέτρων που θα τονώσουν τις γεννήσεις και θα συγκρατήσουν τους νέους μας στον τόπο τους, σε μια οικονομία ευημερούσα που θα παρέχει θέσεις εργασίας και υψηλό επίπεδο και που θα ενθαρρύνει και θα στηρίζει ουσιαστικά τη δημιουργία οικογένειας» καταλήγει.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.