Εθνικές εκλογές 2019: Τα σενάρια αυτοδυναμίας και η κατανομή των εδρών

featured image

Οι εκλογές της 7ης Ιουλίου έχουν δημιουργήσει μία έντονη πολιτική ατμόσφαιρα εν μέσω του καλοκαιριού και έχουν ανεβάσει τον «πυρετό» στα κομματικά επιτελεία και στις εταιρείες δημοσκοπήσεων, που προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τις προθέσεις των πολιτών πριν την κάλπη.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, που δεδομένα αποτελούν την πιο κοντινή και φαινομενικά έγκυρη σφυγμομέτρηση του εκλογικού σώματος.

Μάλιστα το αποτέλεσμά τους ήταν τέτοιο που δρομολογήθηκαν εξελίξεις, καθώς η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ με περίπου 9,5 μονάδες από τη Νέα Δημοκρατία, οδήγησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην κήρυξη πρόωρων εκλογών, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.

Τα διακυβεύματα των εκλογών

Πολλά είναι τα ερωτήματα που θα απαντηθούν την Κυριακή 7 Ιουλίου, με βασικό το ποιος θα κληθεί να κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη τετραετία.

Τα διακυβεύματα των εκλογών φυσικά είναι περισσότερα του ενός και η κάλπη θα διαμορφώσει τις συνθήκες μέσα στις οποίες θα πορευτεί ο πολιτικός κόσμος της χώρας την επαύριο.

Ένα από τα βασικά ερωτήματα, στο οποίο προσπαθούν οι δημοσκοπήσεις να δώσουν απάντηση, είναι το αν κάποιο κόμμα θα συγκεντρώσει ποσοστό ικανό ώστε να έχει αυτοδυναμία.

Η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές δίνει αέρα νίκης στο κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και δημιουργεί την αίσθηση ότι είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί. Το εύρος της διαμορφώνει μάλιστα και συνθήκες αυτοδυναμίας, κάτι που πριν λίγους μήνες δεν φαινόταν πολύ πιθανό, σύμφωνα πάντα με τις αναλύσεις των ειδικών.

Το κυνήγι της αυτοδυναμίας

Για πρώτη ουσιαστικά φορά στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας η κρίση διαμόρφωσε συνθήκες μέσα στις οποίες ευδοκίμησε η ιδέα των κυβερνήσεων συνεργασίας, κάτι που έγινε και πράξη, αφού το παλιό κομματικό σκηνικό κατέρρεε υπό το βάρος των μνημονίων και είχε ανάγκη ευρύτερων πλειοψηφιών και συναινέσεων. Όλη η περίοδος της κρίσης, που δοκίμασε τις αντοχές της χώρας, πέρασε με κυβερνήσεις όχι μονοκομματικές, ρευστότητα στο πολιτικό προσωπικό και γκρέμισμα των σκληρών κομματικών γραμμών.

Στην παρούσα συγκυρία λοιπόν, η ιδέα των κυβερνήσεων συνεργασίας δεν φαίνεται ανοίκεια ούτε στο πολιτικό δυναμικό ούτε στους πολίτες, κάτι που κάνει την αναζήτηση αυτοδυναμίας επιθυμητή αλλά όχι πανάκεια.

Όλες οι δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μετά τις ευρωεκλογές δίνουν σαφές προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία με κυμαινόμενη διαφορά από 7,6% μέχρι 9%. Παράλληλα την παρουσιάζουν να εξασφαλίζει αυτοδυναμία, με το πιο «απαισιόδοξο» σενάριο να της δίνει οριακή ισχύ με 151 βουλευτές και το πιο «αισιόδοξο» να της δίνει 160.

Σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ σύμφωνα με τις έρευνες, ενδέχεται να βρεθεί στην ευχάριστη θέση να έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει η ίδια το πεδίο στο οποίο θα κινηθεί μετεκλογικά και να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς να αναγκαστεί να αναζητήσει συμμαχίες. Σύμφωνα βέβαια με τις δημόσιες δηλώσεις στελεχών της, η ΝΔ αναμένεται να επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις, στη λογική ότι η κρισιμότητα της στιγμής για την Ελλάδα είναι μεγάλη και είναι κρίσιμο ο πολιτικός κόσμος να κινηθεί συνθετικά και όχι με τις διαλυτικές αντιθέσεις και εμμονές του παρελθόντος.

Η κατανομή εδρών σύμφωνα με τέσσερις δημοσκοπήσεις

Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στις 2 Ιουνίου, ημέρα των επαναληπτικών εκλογών στην τοπική αυτοδιοίκηση, από την εταιρεία Pulse RC, περιγράφονται δύο σενάρια για την κατανομή των εδρών.

Το πρώτο προβλέπει επτακομματική Βουλή με οριακή αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας:

Στο δεύτερο η ΝΔ λαμβάνει 154 έδρες:

Η πρόθεση ψήφου δείχνει νίκη της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ με 9 μονάδες διαφορά:

Στη δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στις 7 Ιουνίου από την εταιρεία Metron Analysis, με δείγμα 1.203 άτομα, η εκτίμηση για τις έδρες που θα λάβουν τα κόμματα είναι η εξής:

Η πρόθεση ψήφου σύμφωνα με την ίδια έρευνα διαμορφώνεται ως εξής:

Σε δημοσκόπηση της εταιρείας MRB που παρουσιάστηκε στις 13 Ιουνίου, η προοπτική της αυτοδυναμίας για τη ΝΔ ενισχύεται από τις εκτιμήσεις, δίνοντας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μια ακόμη φορά δύο σενάρια στα οποία εκλέγει περισσότερους από 151 βουλευτές.

Στο πρώτο σενάριο η ΝΔ εκπροσωπείται με 156 βουλευτές σε Βουλή έξι κομμάτων:

Στο δεύτερο εκλέγει 152, καθώς στο κοινοβούλιο εκπροσωπούνται 7 κόμματα, αφού έχει πιάσει το όριο του 3% και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου:

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 7,6 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ:

Τα σενάρια Βουλής με 6 ή 7 κόμματα εναλλάσσονται και στη δεύτερη δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στις 13 Ιουνίου από την εταιρεία Pulse. Και σε αυτή την έρευνα η αυτοδυναμία παρουσιάζεται ως βεβαιότητα για το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ στην πρόθεση ψήφου οι πολίτες δίνουν ένα προβάδισμα 8 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία με 33,5% έναντι 25,5% του ΣΥΡΙΖΑ.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.