Εμπορικός πόλεμος Κίνας-ΗΠΑ: «Ψέματα» χαρακτηρίζει το Πεκίνο τους δεσμούς του με την Huawei

featured image

Η Κίνα κατηγόρησε σήμερα τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ότι κατασκεύασε φήμες αφού δήλωσε ότι ο διευθύνων σύμβουλος της κινεζικής Huawei ψεύδεται για τις σχέσεις της εταιρίας του με την κυβέρνηση στο Πεκίνο.

Οι ΗΠΑ έθεσαν τη Huawei σε εμπορική ‘μαύρη λίστα’ την περασμένη εβδομάδα, αποκλείοντας ουσιαστικά στις αμερικανικές εταιρίες από το να συναλλάσσονται με την μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρία εξοπλισμού τηλεπικοινωνιακών δικτύων και κλιμακώνοντας την εμπορική διαμάχη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Η Huawei έχει κατ’ επανάληψη αρνηθεί ότι ελέγχεται από την κινεζική κυβέρνηση, το στρατό ή τις μυστικές υπηρεσίες.

Ο Πομπέο, μιλώντας χθες, επίσης απέρριψε τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Huawei Ρεν Τζενγκφέι ότι η εταιρία του ποτέ δεν θα μοιραστεί δεδομένα χρηστών, και δήλωσε ότι πιστεύει πως περισσότερες αμερικανικές εταιρίες θα κόψουν τους δεσμούς τους με τον τεχνολογικό κολοσσό.

«Τον τελευταίο καιρό κάποιοι Αμερικανοί πολιτικοί κατασκευάζουν συνεχώς φήμες για τη Huawei αλλά ποτέ δεν παρείχαν τις σαφείς αποδείξεις που έχουν ζητήσει οι χώρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ, ερωτηθείς για τα σχόλια του Πομπέο.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να πείσουν τους συμμάχους τους να μην χρησιμοποιούν τη Huawei για τα δίκτυα 5G, επικαλούμενες ανησυχίες για την ασφάλεια.

Ο Λου δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση τροφοδοτεί την υποψία στην αμερικανική κοινή γνώμη για να μπερδέψει και να προκαλέσει αντιδράσεις.

«Εντός των ΗΠΑ υπάρχουν ολοένα και περισσότερες αμφιβολίες για τον εμπορικό πόλεμο που η αμερικανική πλευρά προκάλεσε με την Κίνα, την αναταραχή στην αγορά που προκάλεσε ο τεχνολογικός πόλεμος και η παρεμπόδιση της βιομηχανικής συνεργασίας», πρόσθεσε.

Αμερικανοί πολιτικοί συνεχίζουν να «κατασκευάζουν ψέματα για να αποπροσανατολίσουν τον αμερικανικό λαό και τώρα προσπαθούν να προκαλέσουν ιδεολογική αντίδραση».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε επίσης χθες ότι οι αμερικανικές καταγγελίες σε βάρος της Huawei ίσως διευθετηθούν στο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας, χαρακτηρίζοντας παράλληλα τον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό κολοσσό «πολύ επικίνδυνο». Ο Λου δήλωσε πως δεν γνωρίζει σε τι αναφέρεται ο Τραμπ.

«Ειλικρινά, δεν είμαι πραγματικά σίγουρος ποιο είναι το συγκεκριμένο νόημα αυτού που λέει ο Αμερικανός ηγέτης, η αμερικανική πλευρά», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι δημοσιογράφοι, εάν θέλουν, μπορούν να ζητήσουν διευκρινίσεις από τις ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν την εθνική τους ισχύ για να καταπιέσουν και να δυσφημίσουν τις εταιρίες άλλων χωρών, προσθέτοντας ότι η Κίνα επιθυμεί να επιλύσει τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών μέσω φιλικού διαλόγου και διαβουλεύσεων.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.