Κατοικίδια υιοθετούμε δεν αγοράζουμε

featured image

Τα ζώα –μέσα σε αυτά και τα σκυλιά που έχουν συνδεθεί ως οι καλύτεροι φίλοι των ανθρώπων– έχουν ψυχή, όπως εμείς, αισθάνονται όπως όλοι οι άνθρωποι του κόσμου. Κάποιες φορές, μάλιστα, –τις περισσότερες– εκείνα είναι πιο μεγαλόψυχα από κάθε ανθρώπινο ον.

Συνεχίζουν να σε αγαπούν και να σε υπακούν, ακόμη κι αν αμελήσεις για την τροφή τους, ακόμη κι αν δεν τα σεβαστείς, ακόμη κι αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον απ’ την πλευρά σου, ακόμη κι αν είσαι ο χειρότερος άνθρωπος του πλανήτη που δεν αξίζεις την αφοσίωσή τους.

Εκείνα συγχωρούν, βολεύονται, προσπερνούν καταστάσεις. Ναι, όπως εμείς οι άνθρωποι, υποτίθεται. Είναι ικανά να κάνουν τα πάντα για εσένα, ακόμη κι αν εσύ δεν έκανες ποτέ κάτι αληθινό γι’ αυτά. Αν πιστεύεις πως είσαι έτοιμος να αποκτήσεις κατοικίδιο, πρέπει πρώτα να φροντίσεις να είσαι σωστός άνθρωπος. Να σε αξίζει το σκυλί σου, να του είσαι πιστός όπως κι εκείνο.

Αν δεν είσαι έτοιμος, αν δεν μπορείς να εγγυηθείς πως θα είσαι εντάξει στις υποχρεώσεις σου, αν δεν μπορείς να του παρέχεις όλα όσα εκείνο χρειάζεται –υλικά, μα κυρίως συναισθηματικά– τότε καλύτερα να μείνεις μακριά. Αυτά τα πλασματάκια δεν αξίζουν κάτι λιγότερο. Τα ζώα θέλουν φροντίδα και πολλή αγάπη, όπως ακριβώς τα μικρά παιδιά.

Το βασικότερο, όμως, αν θέλεις κατοικίδιο να υιοθετήσεις κι όχι να αγοράσεις. Υπάρχουν τόσα πλάσματα στις φιλοζωικές, που περιμένουν κάποιον. Κάποιον από μηχανής θεό να ανοίξει το σπίτι και την αγκαλιά του. Πόσο μάλλον τα αδέσποτα, που ζουν στους δρόμους, χωρίς χάδι και φαγητό. Περιμένουν κάποιον, ανάμεσα στον κόσμο που συνήθως δείχνει μόνο το άσχημο πρόσωπό του, να τα βοηθήσει και να τα φροντίσει όπως τους αξίζει.

Κατοικίδια υιοθετούμε δεν αγοράζουμε - Εικόνα 2

Ψυχούλες μόνες κι αβοήθητες. Ψυχούλες που ήρθαν στον κόσμο απροσδόκητα κι εγκαταλείφθηκαν από «ανθρώπους» που τζάμπα κουβαλάνε τον τίτλο. Πλάσματα που γεννήθηκαν απ’ την ανευθυνότητα, την αδιαφορία και την ανωριμότητα των αφεντικών τους να στειρώσουν τα ζώα τους. Ψυχές περιπλανώμενες στην καλύτερη, κακοποιημένες στη χειρότερη, που προσπαθούν να επιζήσουν.

Τους αξίζουν καλοί άνθρωποι, που θα τα αγαπήσουν, θα τους προσφέρουν φαγητό και ζεστασιά, χρόνο απ’ την καθημερινότητά τους κι ενδιαφέρον. Δε ζητούν πολλά από εμάς. Αρκεί να είμαστε σίγουροι πως μπορούμε να τα χαρίσουμε κι όχι απλώς να δώσουμε μια παράταση κι έναν νέο κύκλο εγκατάλειψης.

Μην αγοράζετε σκυλιά, οι ψυχές δεν αγοράζονται ούτε πωλούνται, τα ζώα δεν είναι εμπόριο. Ας δώσουμε ένα τέλος σε όλους αυτούς που βγάζουν χρήματα εις βάρος τους κι αν μπορούμε ας υποστηρίξουμε υλικά ή εθελοντικά φιλοζωικές οργανώσεις που παλεύουν μόνες τους και προσπαθούν για το καλύτερο.

Όσο εσείς αγοράζετε, κάνετε κακό στα ζώα, χωρίς να το αντιλαμβάνεστε. Κάποια ταλαιπωρούνται για να γεννήσουν τις αγαπημένες σας ράτσες. Κάποια κακομεταχειρίζονται κι εκμεταλλεύονται για τα κέρδη λίγων.

Αν σου περισσεύει αγάπη, δώσ’ τη στο πλάσμα που σε χρειάζεται, όχι σε αυτό που θα συμπληρώσει τη δήθεν εικόνα σου. Τα ζώα δεν είναι εμπόρευμα, δεν είναι δώρα, δεν έχουν κάρτα αλλαγής.

Υιοθετούμε, δεν αγοράζουμε. Αγαπάμε!

Συντάκτης: Ευαγγελία Μικέ Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

[pillowfights.gr]



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.