Υπερψηφίστηκε η σύμβαση για το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι

featured image
Με ευρεία συναίνεση υπερψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την κατασκευή του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης, παρά τις αντιπαραθέσεις κυρίως για ευθύνες στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου, για τις αποζημιώσεις σχετικά με τις απαλλοτριώσεις και για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.
Υπέρ της κύρωσης της σύμβασης - παραχώρησης τάχθηκαν όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής.
googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094710702-0"); });
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, δεσμεύτηκε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα και σε συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης θα φέρει δικαιότερη ρύθμιση, όπως είπε, για τους επαγγελματίες αγρότες των οποίων απαλλοτριώνεται μεγάλο ποσοστό αγροτικής γης.
Ο κ. Σπίρτζης έκανε λόγο για ένα σύγχρονο ανταγωνιστικό αεροδρόμιο με αναπτυξιακή υπεραξία, τονίζοντας ότι είναι στον αντίποδα της πολιτικής που είχε επιβάλει ο νεοφιλελευθερισμός.
«Είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο με προβλέψεις για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και υπέρ των πολιτών. Πρώτη φορά προβλέφθηκαν ανταποδοτικά τέλη 2% επί του τζίρου της εταιρείας που, όπως εκτιμάται, θα φθάσουν στα 184 εκατομμύρια ευρώ προς όφελος της τοπικής κοινωνίας», τόνισε ο κ. Σπίρτζης ενώ έδωσε έμφαση στην «ισχυρή παρουσία του Δημοσίου στην εταιρεία του αεροδρομίου με ποσοστό συμμετοχής 45%», καθώς και στην «απαγόρευση μεταβίβασης των μετοχών του Δημοσίου κάτω από το 35%, για να μην δοθεί ποτέ η δυνατότητα ξεπουλήματος του».
Ο κ. Σπίρτζης κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ταυτίζεται με τις συντηρητικές αδιέξοδες πολιτικές του κ. Βέμπερ, ενώ χαρακτήρισε «ταξικό κολαστήριο» τις εξαγγελίες του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη και τόνισε ότι η συντηρητική παράταξη δεν μπορεί «να αποκρύψει το αποκρουστικό της πρόγραμμα» για την οργάνωση του κράτους και της κοινωνίας.
Ακόμα, είπε πως τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ ακολούθησαν συντηρητικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές στα μεγάλα έργα, υιοθετώντας τις ίδιες ευρωπαϊκές επιταγές και σχεδιάζοντας τα όχι με βάσει τις ανάγκες της κοινωνίας αλλά της βιωσιμότητας τους.
Απαντώντας, τόσο ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Κώστας Τασούλας έκαναν λόγο για «συστηματική προπαγάνδα» του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που αποδεικνύει, όπως είπαν, «τον πανικό του μπροστά στην εκλογική του συντριβή που βλέπει ότι έρχεται στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου».
Ο κ. Μπουκώρος σημείωσε ότι με την επικύρωση της σύμβασης του αεροδρομίου στο Καστέλι «μπαίνουμε σε μια νέα εποχή για όλη τη χώρα και πρέπει να κερδηθεί ένα τριπλό στοίχημα: Η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για τη μελέτη και κατασκευή του στους επόμενους 60 μήνες, η αξιοποίηση του υφιστάμενου αεροδρομίου Νίκου Καζαντζάκη με καινοτόμες δράσεις και η ολοκλήρωση εντός χρονοδιαγραμμάτων όλων των συνδέσεων του νέου αεροδρομίου με τους οδικούς άξονες της Κρήτης».
«Μιλάμε για ένα ολιστικό έργο που είχε εξαγγελθεί επί Γιώργου Σουφλιά, είχε δύο καθυστερήσεις επί κυβέρνησης Σαμαρά και 7 καθυστερήσεις επί δικών σας ημερών. Η ΝΔ θα είναι αρωγός του έργου ώστε τα επόμενα 5 χρόνια να παραδοθούν σε χρήση όλες οι υποδομές του», πρόσθεσε ο κ. Μπουκώρος.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ NEWSBEAST ΣΤΟ GOOGLE NEWS


Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.