Πώς η εμφάνιση άνοιας στους ηλικιωμένους συνδέεται με το βάρος τους

featured image

Συνεχή έλεγχο του βάρους στην τρίτη ηλικία συνιστά νέα επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία οι ηλικιωμένοι που βάζουν ή χάνουν αρκετά κιλά μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Η άνοια γίνεται ολοένα σοβαρότερο πρόβλημα δημόσιας υγείας, όσο ανεβαίνει το προσδόκιμο ζωής διεθνώς, ενώ από την άλλη η παχυσαρκία εμφανίζει επίσης συνεχή άνοδο, έχοντας αυξηθεί παγκοσμίως πάνω από 100% κατά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Η νέα μελέτη, επιστημόνων από τη Νότια Κορέα, δείχνει ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στους παράγοντες καρδιομεταβολικού κινδύνου που ευνοούν την παχυσαρκία (υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης, χοληστερίνης και σακχάρου) και στην άνοια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζιν-Γουόν Κουόν του Εθνικού Πανεπιστημίου Κιουνγκπούκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Open», ανέλυσαν στοιχεία για 67.219 άτομα ηλικίας 60 έως 79 ετών, εκ των οποίων 4.887 άνδρες και 6.685 γυναίκες εμφάνισαν άνοια σε βάθος εξαετίας.

Διαπιστώθηκε ότι και στα δύο φύλα υπήρχε στενή σχέση ανάμεσα στις μεταβολές του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και στην άνοια. Μια αλλαγή του βάρους (είτε μείωση είτε αύξηση) της τάξης του 10% μέσα σε διάστημα έως δύο ετών σχετιζόταν με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που είχαν σχετικά σταθερό βάρος, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Επίσης, επιβεβαιώθηκε ότι καρδιομεταβολικοί παράγοντες κινδύνου όπως η προϋπάρχουσα υπέρταση, η καρδιακή ανεπάρκεια και ο διαβήτης ήσαν σημαντικοί παράγοντες κινδύνου και για την εκδήλωση άνοιας. Επιπροσθέτως, ανθυγιεινές συνήθειες όπως το κάπνισμα, η συχνή κατανάλωση αλκοόλ και η ανεπαρκής σωματική άσκηση κατά την τρίτη ηλικία επίσης σχετίζονταν με την εμφάνιση άνοιας.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.