Ευρωπαϊκό «ράπισμα» στην Άγκυρα μετά την αυστηρή προειδοποίηση των ΗΠΑ

featured image

Μετά την αυστηρή προειδοποίηση των ΗΠΑ στην Τουρκία, αναφορικά με την απόφασή της για γεωτρήσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, την «ξεκάθαρη θέση της ΕΕ εναντίον των προθέσεων της Άγκυρας επανέλαβε και η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής Μάγια Κοτσίγιανιτς, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι διπλωματικές επαφές με αυτόν το στόχο θα συνεχιστούν.

«Έχουμε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2018, οπότε καταδικάσαμε σαφώς τις συνεχιζόμενες παράνομες πράξεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το Σαββατοκύριακο εκφράσαμε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις προθέσεις της Τουρκίας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην τουρκική ΑΟΖ» είπε η Μ. Κοτσίγιανιτς, καλώντας την Τουρκία, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, να «δείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απόσχει από κάθε παράνομη ενέργεια».

googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094710702-0"); });

Κληθείσα να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με το ποια θα ήταν η «κατάλληλη απάντηση» της ΕΕ, με την οποία προειδοποίησε την Τουρκία στην πρόσφατη δήλωσή της η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, η εκπρόσωπος αρνήθηκε να προβεί σε «εικασίες» καθώς, όπως είπε, στόχος της ΕΕ είναι να αποτραπούν οι εν λόγω ενέργειες. Πρόσθεσε πάντως πως οι «διπλωματικές επαφές θα συνεχιστούν».

Είχε προηγηθεί, νωρίς σήμερα το πρωί, το μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς την Τουρκία να ακυρώσει την απόφασή της να προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Με ανακοίνωση που χαρακτηρίζει τις εν λόγω δραστηριότητες του τουρκικού ναυτικού στην περιοχή «πολύ προκλητικό» βήμα, η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μόργκαν Ορτέιγκους εκφράζει τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Άγκυρας, λέγοντας ότι μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.