Όλι Ρεν: Ο ρόλος των τραπεζών ως χρηματοδοτικών παρόχων μειώνεται στην Ευρώπη

featured image

O ρόλος των τραπεζών ως χρηματοδοτικών παρόχων έχει αρχίσει να μειώνεται στην Ευρώπη και ορισμένα άλλα μέρη του κόσμου, δήλωσε σήμερα ο Διοικητής της Τράπεζας της Φινλανδίας Όλι Ρεν, ζητώντας να υπάρξουν νέα εργαλεία από τις κεντρικές τράπεζες για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

«Στην Ευρώπη, ένα αυξανόμενο ποσοστό του δανεισμού παρέχεται από επενδυτικά κεφάλαια, ασφαλιστικές εταιρείες και τους παρόχους καταναλωτικών δανείων», σημείωσε ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε ομιλία του στο Ελσίνκι.

Ο Ρεν, που θεωρείται πιθανός διάδοχος του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, απέρριψε ως «θεολογική» τη συζήτηση για το αν η χρηματοπιστωτική σταθερότητα πρέπει να γίνει τυπικά μέρος της εντολής της ΕΚΤ, ενώ τόνισε ότι οι υπεύθυνοι για τις αποφάσεις στην Ευρώπη «διατρέχουν τον κίνδυνο να κάνουν τους πολέμους του παρελθόντος», αν δεν υιοθετηθούν γρήγορα νέες πολιτικές για την αποτροπή νέων κρίσεων.

Ο Ρεν είπε ότι οι νέες εξελίξεις, που απαιτούν παρακολούθηση στην Ευρώπη, περιλαμβάνουν την ανάληψη επιπλέον κινδύνων από τα επενδυτικά ταμεία και την επένδυση σε λιγότερο ρευστά στοιχεία ενεργητικού, τη μείωση της σχετικής σημασίας των παραδοσιακών δανειακών προϊόντων σε ορισμένες χώρες και το επιθετικό μάρκετινγκ των καταναλωτικών δανείων. «Τα χρηματοπιστωτικά συστήματα αλλάζουν και οι αλλαγές φέρνουν νέους κινδύνους, είπε.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.