Δημήτρης Μητροπάνος: «Θα σ’ αγαπώ με τα καλοκαίρια με τρικυμίες και με βροχές»

featured image

Ένα ανεπανάληπτο τραγούδι χωρισμού, ένα τραγούδι για όλα εκείνα που δεν πρόλαβαν να ειπωθούν σε μια σχέση. Για όσα θεωρήθηκαν δεδομένα δίχως ωστόσο ποτέ να είναι.

Και κάπως έτσι φτάνουμε ορισμένες φορές να χάνουμε ό,τι αγαπάμε και τότε να αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό ήταν όμως για εμάς. Τότε όλα γίνονται αβάσταχτα, τα καλοκαίρια, οι ημέρες είναι βαριές…

Οι Θάλασσες, το μαγικό τραγούδι αυτό του Μάριου Τόκα, σε στίχους Σαράντη Αλιβιζάτου, ακούστηκε για πρώτη φορά το 1987 από την Κωνσταντίνα, ωστόσο μπήκε και στο δίσκο του Δημήτρη Μητροπάνου η Εθνική μας μοναξιά ο οποίος κυκλοφόρησε την άνοιξη του 1992.

Ο Δημήτρης Μητροπάνος είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση: λαϊκός τραγουδιστής με έντονο το συναισθηματικό τόνο, ο οποίος κρύβει μια μοναδική τρυφερότητα.

Ένας καλλιτέχνης, ο οποίος όταν συνεργάστηκε με τον επίσης τεράστιο Μάριο Τόκα όλα έγιναν λίγο πιο μαγευτικά.

Δύο άνθρωποι που η απρόσμενη «φυγή» τους άφησε γιγαντιαίο κενό στο τραγούδι της πατρίδας μας.

Όλα άρχισαν στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Ο Δημήτρης Μητροπάνος βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι της 25ετούς πορείας του στο ελληνικό τραγούδι. Έπειτα από 2 απανωτές εμπορικές αποτυχίες σε ισάριθμες δισκογραφικές δουλειές με τον Σπύρο Παπαβασιλείου το 1990 και τον Χρήστο Νικολόπουλο το 1991, ο διάσημος τραγουδιστής ψάχνει το επόμενο βήμα του ως προς τις συνεργασίες του στο βινύλιο.

Ο παραγωγός του Ηλίας Μπενέτος δεν το σκέφτεται καθόλου. Του προτείνει να τραγουδήσει δημιουργίες του Μάριου Τόκα, ο οποίος για μια σειρά ετών υπογράφει ορισμένα από τα ωραιότερα σύγχρονα τραγούδια, έχοντας παράλληλα και μεγάλη εμπορική απήχηση.

Ο Μητροπάνος αποφασίζει να πει το «ναι», ανοίγοντας έτσι διάπλατα την πόρτα μιας δεύτερης μεγάλης καριέρας, η πορεία της οποίας θα τον οδηγήσει σε σπουδαίες συνεργασίες που ως τότε δεν είχε φανταστεί…

Συνεπώς, την άνοιξη του 1992 κυκλοφορεί το άλμπουμ «Η εθνική μας μοναξιά». Ο δίσκος που θα απογειώσει εμπορικά και καλλιτεχνικά τον ερμηνευτή και θα του χαρίσει μερικές από τις μεγαλύτερες και πιο διαχρονικές επιτυχίες της πορείας του.

Οι πωλήσεις υπερέβησαν τα 160.000 αντίτυπα, αριθμός ασύλληπτος ακόμα και για τα δεδομένα εκείνης της εποχής. Για τη σημερινή βεβαίως, δε γίνεται καν λόγος…

Δείτε το βίντεο:

Θάλασσες

Θάλασσες, μέσα στα μάτια σου θάλασσες
και με ταξίδευες, σαν το καράβι κι έλεγες:
Θα σ’ αγαπώ με τα καλοκαίρια
με τρικυμίες και με βροχές
με μαξιλάρι τα δυο μου χέρια
θα ονειρεύεσαι ό,τι θες

Ένα ποτήρι θάνατο θα πιω, απόψε να μεθύσω
Τα καλοκαίρια πες μου πώς μπορώ
μονάχος μου να ζήσω
Ένα ποτήρι θάνατο θα πιω απόψε να μεθύσω
σε μονοπάτι αδιάβατο θα βγω,
θα βγω να σε ζητήσω

Θάλασσες, μέσα στα μάτια σου θάλασσες
και με ταξίδευες, σαν το καράβι κι έλεγες:
Θα σ’ αγαπώ, μη μου συννεφιάζεις
σαν αμαρτία και σαν γιορτή
Μάθε στα μάτια μου να διαβάζεις
όσα με λόγια δε σου `χω πει



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.