Εκλογές 2019: Η κίνηση του Τσίπρα στην πολιτική σκακιέρα

featured image

Οι συσκέψεις των τελευταίων 24ώρων πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και οι δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη για πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο, όχι μόνο δεν αποκλείουν θερμό πολιτικό καλοκαίρι, αλλά δημιουργούν την αίσθηση ότι οι συνεχείς διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού για εξάντληση της τετραετίας μπορεί και να μην επαληθευτούν.

Ο κ. Βερναρδάκης σε συνέντευξή του δήλωσε ότι: «Όλα θα τα δούμε την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών. Δεν μπορώ να αποκλείσω εθνικές εκλογές τον Ιούνιο. Είναι μια απόφαση του πρωθυπουργού και θα το δούμε ανάλογα με το αποτέλεσμα». Από τη δήλωση του υπουργού αλλά και την κινητικότητα που επικρατεί στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, προκύπτει το συμπέρασμα πως όλα τα σενάρια είναι υπό εξέταση και ότι οι εκλογές της Κυριακής είναι κρίσιμες.

Οι παράγοντες που καθιστούν τις βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο ένα θελκτικό σενάριο για την κυβέρνηση, έχουν τη βάση τους στην οικονομία και όχι μόνο. Ο Αλέξης Τσίπρας πριν από λίγες μέρες προχώρησε στην ανακοίνωση ενός πακέτου θετικών μέτρων ελάφρυνσης των πολιτών, με τη χορήγηση 13ης σύνταξης, μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 24% σε 13% σε ενέργεια και εστίαση και ακολούθως υποσχέθηκε 50 ευρώ αύξηση στις συντάξεις από το 2020. Αυτό μεταφράζεται σε «ζεστό» χρήμα στα χέρια των συνταξιούχων και δημιουργία ευνοϊκού καταναλωτικού κλίματος για τους πολίτες. Συνεπώς δημιουργία και θετικού πολιτικού momentum.

Σίγουρα από το μυαλό των συνεργατών του πρωθυπουργού περνάει και το γεγονός ότι από τον Ιούλιο ξεκινάει η πρώτη δόση των εκκαθαριστικών, η οποία ακολουθείται από τη δεύτερη το φθινόπωρο, ενώ από τον Σεπτέμβριο αρχίζει η αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ. Και οι δύο συγκυρίες συνηγορούν υπέρ μίας πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης ούτως ώστε να μην αντιστραφεί το θετικό κλίμα.

Σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό του Μαξίμου παίζει και η τραγωδία στο Μάτι σε δύο τουλάχιστον επίπεδα. Πρώτον κανένας κυβερνητικός παράγοντας δεν θέλει να διακινδυνεύσει την επανάληψη μιας αντίστοιχης καταστροφής από πυρκαγιές, όπως η περσινή στην Αττική. Σε δεύτερο επίπεδο, και μόνο η ανάμνηση των γεγονότων που στιγμάτισαν την Ελλάδα στην τραγική επέτειο της 23ης Ιουλίου, είναι κάτι που μάλλον προβληματίζει το επιτελείο του πρωθυπουργού σχετικά με το πώς μπορεί να επιδράσει στη συλλογική συνείδηση των πολιτών και ψηφοφόρων.

Σε κάθε περίπτωση η διακήρυξη πρόωρων εκλογών τον Ιούνιο θα δώσει στον Αλέξη Τσίπρα το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού και θα του επιτρέψει να «πάρει το παιχνίδι» στα χέρια του, διαμορφώνοντας ο ίδιος την πολιτική ατζέντα.

Τα σενάρια της ήττας

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έχει αναπόφευκτα βαρύνουσα σημασία και αντανακλά στην εσωτερική πολιτική πραγματικότητα, ειδικά σε μία ενδεχόμενη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία. Στην περίπτωση αυτή η διαφορά των κομμάτων θα παίξει τον δικό της ρόλο στις αποφάσεις του Μαξίμου.

Στην περίπτωση μικρής διαφοράς των δύο, δηλαδή από 1,5 μέχρι 3,5 μονάδες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει πετύχει ένα εντυπωσιακό come back από τις δυσοίωνες προβλέψεις των τελευταίων μηνών και θα έχει κάθε λόγο να προκαλέσει άμεσα πολιτικές εξελίξεις, δημιουργώντας ένα κλίμα «αντεπίθεσης» και μία αίσθηση ασφυκτικού πρέσινγκ στην Πειραιώς.

Το ενδεχόμενο μιας ευρείας ήττας και μιας μεγάλης διαφοράς από τη ΝΔ είναι κάτι που απεύχονται στην Κουμουνδούρου. Σε αυτή την περίπτωση αν ο Αλέξης Τσίπρας επιλέξει να εξαντλήσει την τετραετία, θα έχει μπροστά του ένα δύσκολο καλοκαίρι με λιγότερους από 151 αμιγώς κομματικούς βουλευτές στη διάθεσή του και στηριζόμενος σε συνεργαζόμενους, υπάρχει ο φόβος να αντιμετωπίσει απρόβλεπτες προκλήσεις.

Αν η διαφορά ξεπεράσει το 5% και κυμανθεί σε υψηλότερα επίπεδα η κυβέρνηση διατρέχει τον κίνδυνο να χάσει την πολιτική νομιμοποίηση, γεγονός που θα καταστήσει σχεδόν αναγκαία την προσφυγή στις κάλπες.

Όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα, ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να επιλέξει να δώσει εκείνος το έναυσμα για τις πολιτικές εξελίξεις, στηριζόμενος και στο επιχείρημα ότι αφού η αξιωματική αντιπολίτευση ζητάει εκλογές, θα τις έχει. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγει να περάσει ένα καλοκαίρι αντιμετωπίζοντας συνεχώς τις φωνές που θα ζητάνε κάλπη.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.