Ευρωεκλογές 2019: Πόσους σταυρούς βάζω, πώς ψηφίζω

featured image

Την Κυριακή 26 Μαΐου 2019 οι πολίτες καλούνται στις κάλπες για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στις Ευρωεκλογές 2019, η Ελλάδα εκλέγει συνολικά 21 αντιπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (κατέχει δηλαδή 21 έδρες).

Πόσες εκλογικές περιφέρειες έχει η Ελλάδα για τις Ευρωεκλογές και πόσους Ευρωβουλευτές εκλέγει η Ελλάδα;

Για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ελληνική Επικράτεια αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια. Τα πολιτικά κόμματα προτείνουν λοιπόν ενιαία ψηφοδέλτια ανά την επικράτεια.

Φέτος συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές 40 πολιτικά κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων.

Η Ελλάδα εκλέγει συνολικά 21 αντιπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (κατέχει δηλαδή 21 έδρες).

Βάζω σταυρούς στις Ευρωεκλογές 2019 κι αν ναι πόσους;

Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ τεσσάρων (4) κατά ανώτατο όριο υποψηφίων του συνδυασμού που θα επιλέξει.

Μπορώ αντί για σταυρό (+) να βάλω ✔ (τικ);

Ψηφίζουμε αποκλειστικά με σταυρό (+) στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του ψηφοδελτίου. Εάν βάλουμε σταυρούς, και αριστερά και δεξιά, το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο.

Οι σταυροί πρέπει να μπαίνουν όλοι ενιαία, είτε από την αριστερή μεριά του ψηφοδελτίου, είτε από την δεξιά.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου στις Ευρωεκλογές του 2019 στην Ελλάδα;

α. Δικαίωμα ψήφου για την εκλογή των Ελλήνων – μελών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν οι Έλληνες πολίτες που:

συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος της εκλογής (μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2019). Σε αυτές τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι 31.12.2002 είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας και δεν έχουν στερηθεί του δικαιώματος του εκλέγειν.

β. Το εκλογικό δικαίωμα έχουν επίσης και οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που:

διαμένουν στην Ελλάδα και συμπληρώνουν το 17 έτος της ηλικίας κατά το έτος της εκλογής (μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2019). Στις εκλογές του 2019 για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι 31.12.2002. δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν στην Ελλάδα και στο κράτος μέλος καταγωγής τους. έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους δήμου του ελληνικού κράτους μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2019.

Φέτος έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους 22.812 πολίτες των λοιπών κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποια είναι η προθεσμία εγγραφής για τους εκλογικούς καταλόγους;

Δεν χρειάζεται να εγγραφείτε εκ των προτέρων, καθώς αυτό γίνεται αυτομάτως από τις αρχές. Ωστόσο, αν έχετε αλλάξει πρόσφατα διεύθυνση κατοικίας, καλό είναι να ελέγξετε την εγγραφή σας στους εκλογικούς καταλόγους.

Μπορώ να ψηφίσω ταχυδρομικά ή με πληρεξούσιο;

Όχι, στην Ελλάδα αυτοί οι δύο τρόποι ψηφοφορίας δεν είναι επιτρεπτοί.

Μπορώ να ψηφίσω ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου;

Όχι, στην Ελλάδα δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ψήφος μέσω του διαδικτύου. Είναι απαραίτητο να παραστείτε αυτοπροσώπως στο εκλογικό σας τμήμα.

Ποιο είναι το κατώτερο όριο για την είσοδο των πολιτικών κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Πώς θα εκλεγούν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, όλες οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιούν εκλογικά συστήματα που να εξασφαλίζουν αναλογική εκπροσώπηση, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των εκλεγμένων μελών από κάθε κόμμα εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που έλαβε το κόμμα.

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους τη δυνατότητα να πριμοδοτήσουν συγκεκριμένους υποψήφιους. Στα ψηφοδέλτια των κομμάτων ή συνδυασμών μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει έδρα.

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι;

Ο Άρειος Πάγος, ως αρμόδιο Δικαστήριο της Ελλάδας, ανακοίνωσε τους υποψήφιους κατά συνδυασμούς στις 12 Μαΐου, δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές. Περισσότερες πληροφορίες www.areiospagos.gr

Υπάρχουν διευκολύνσεις για ψηφοφόρους ΑΜΕΑ;

Οι ψηφοφόροι με αναπηρία ψηφίζουν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Εφόσον ζητηθεί, οι εφορευτικές επιτροπές υποχρεούνται να τους διευκολύνουν.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές 2019;

Τις ημέρες αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, τα νέα μέλη του νέου Κοινοβουλίου εργάζονται για να σχηματίσουν πολιτικές ομάδες. Η πολιτική σύνθεση του νέου Κοινοβουλίου θα καταστήσει ενδεχομένως αναγκαία τη δημιουργία νέων συμμαχιών και την ανάδειξη νέων ομάδων.

Στην πρώτη σύνοδο της ολομέλειας, το νέο Κοινοβούλιο θα εκλέξει τον νέο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το νέο Κοινοβούλιο θα εκλέξει στη συνέχεια τον νέο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αργότερα θα εξετάσει και θα εγκρίνει ολόκληρη την Επιτροπή.

Στην πρώτη σύνοδο της ολομέλειας, το νέο Κοινοβούλιο θα εκλέξει τον νέο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το νέο Κοινοβούλιο θα εκλέξει στη συνέχεια τον νέο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αργότερα θα εξετάσει και θα εγκρίνει ολόκληρη την Επιτροπή.

Exit poll: Με το κλείσιμο των καλπών την Κυριακή 26 Μαΐου 2019, στις 19:00, θα μεταδοθεί το κοινό exit poll 2019, δίνοντας μια πρώτη εικόνα της εκλογικής μάχης. Αμέσως μετά ξεκινά η μετάδοση των αποτελεσμάτων για τις Ευρωεκλογές, τις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2019 μέσω του υπουργείου Εσωτερικών και της Singular Logic.

Ευρωεκλογές 2019: Στη μάχη του σταυρού ρίχνονται την Κυριακή 26η Μαΐου οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές. Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, να έχουν θέσει διλήμματα εθνικών εκλογών στην εκλογική διαδικασία ανάδειξης των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι ενήλικες πολίτες της ΕΕ καλούνται στις κάλπες για να επιλέξουν ποιος θα τους εκπροσωπήσει στην Ευρωβουλή. Η Ελλάδα εκλέγει συνολικά 21 αντιπροσώπους, κατέχει δηλαδή 21 έδρες. Στις Ευρωεκλογές 2019, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ τεσσάρων (4) κατά ανώτατο όριο υποψηφίων του συνδυασμού που θα επιλέξει.

Περιφερειακές εκλογές 2019: Την Κυριακή 26 Μαΐου 2019, και αν χρειαστεί, και την Κυριακή 2 Ιουνίου 2019 (σε όσες Περιφέρειες δεν υπάρξει συνδυασμός που συγκεντρώνει το 50% συν 1 ψήφο), οι πολίτες ψηφίζουν από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα για τις Εκλογές 2019.

Δημοτικές εκλογές 2019: Σε δύο γύρους διεξάγονται και οι Δημοτικές Εκλογές 2019 για την ανάδειξη δημάρχου και μελών δημοτικού συμβουλίου, εφόσον δεν συγκεντρωθεί από τον συνδυασμό το ποσοστό 50% συν 1 ψήφο.

Αποτελέσματα εκλογών 2019: Το , όπως σε κάθε εκλογική διαδικασία εδώ και εννιά χρόνια, θα καλύψει έγκυρα και αναλυτικά όλες τις εξελίξεις, ενημερώνοντας άμεσα τους αναγνώστες του για το exit poll και τη ροή των αποτελεσμάτων. Δείτε τους δυναμικούς εκλογικούς χάρτες:

τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών 2019 τα αποτελέσματα των Δημοτικών Εκλογών 2019 τα αποτελέσματα των Περιφερειακών Εκλογών 2019



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.